Breaking News
Home / Θεωρια / Αυτόκλητος υπερασπιστής των ρατσιστών

Αυτόκλητος υπερασπιστής των ρατσιστών

Δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς γίνεται κάθε φορά.  Οπουδήποτε στο διαδίκτυο δω να μιλάνε με μίσος για τους “φασίστες” νιώθω την ανάγκη να παρέμβω.  Ίσως γιατί προσωπικά έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις που άλλοι κάνουν στο ρελαντί.

gary-hume-begging-for-it_b “Ε, βέβαια νικάει, αφού είναι κωλοπωρωμένος!”  Τα παιδιά ήθελαν νομίζω να μου εξηγήσουν ότι κατά την γνώμη τους δεν είναι δίκαιο να επαινώ τον άλλον παίκτη επειδή ξοδεύει πολύ ώρα να προπονείται διαρκώς.   “Σπασικλάκι” το παιδί που παίρνει συνεχώς καλούς βαθμούς.   Τι κι αν του αρέσει να διαβάζει, το θέμα τους είναι ότι μια φορά που πήρε εννιά στο τεστ ήρθε η μαμά του και διαμαρτυρήθηκε στην δασκάλα που μετά το έκανε δέκα.

Παιδιά θα μου πείτε, δικαίωμά τους να είναι ανώριμα.  Εμείς είμαστε μεγάλοι και πρέπει να ξέρουμε καλύτερα.   Δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σε κρίνουν από τα παπούτσια σου που εντάσσονται;   Η κοπέλα που γείωσε το ραντεβού μας μόλις έμαθε το ζώδιό μου;  Μπορώ να συνεχίσω με χιλιάδες παραδείγματα καθημερινών μας….ισμών.  Οι άνθρωποι είμαστε σχεδιασμένοι να κάνουμε γενικεύσεις βάση της εξωτερικής εμφάνισης.

“Ναι, αλλά κράτα τα όλα αυτά για τον εαυτό σου.”  Καθόλου πειστικό αντεπιχείρημα.  Δηλαδή κρινόμαστε από την ποιότητα του θέατρού μας;   Θυμάμαι μικρός που μπήκε ένας μαύρος στο λεωφορείο.  Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί.  Λογικό ήταν να τον κοιτάνε σαν χαζοί.  Το ίδιο ακριβώς έκαναν σε εμένα παιδάκια στην Αφρική που δεν είχαν ξαναδεί λευκό.

Είναι φυσική τάση μας.  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούμε σαν χιμπατζήδες και να κάνουμε επίθεση στους διπλανούς χιμπατζήδες επειδή έχουν άλλο χρώμα φρύδια από εμάς.  Πρέπει σαν πολιτισμένοι άνθρωποι να επιβάλλουμε με τη λογική κάποιους κοινούς καλούς τρόπους.  Να μη δείξουμε το ζωώδες ρατσιστικό μας συναίσθημα.

alistair-frost-kooltik_bΕίναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει όμως.  Έχω κάνει άπειρες συζητήσεις για να πείσω ανθρώπους ότι οι πρόσφυγες δεν αφαιρούν από τον πλούτο μιας χώρας.  Όσα στατιστικά και αποδεικτικά όμως και να φέρω δεν αλλάζει αυτό που νιώθουν.  Αλίμονο αν αρχίσουμε να παρεμβαίνουμε και στα εσωτερικά της ψυχής του καθενός.  Το θέμα είναι τι κάνει.

Τι κάνει.  Όχι τι λέει.  Κάθε είδους διάκριση ουσιαστικά στοιχίζει.  Εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, συναισθημάτων και άλλων ωραίων πραγμάτων.  Αλλά είναι δικαίωμα του καθενός να πληρώνει αυτό το κόστος.  Όταν δαιμονοποιείτε τους ρατσιστές και τους φασίστες, ναι, γίνεστε συχνά ίδιοι και χειρότεροι.

Δείτε επίσης:

Άνιση μάχη με τον καρκίνο

Διάβασα αυτήν τη συγκινητική αναφορά στην Μαλβίνα και κόλλησα.  “Μετά από άνιση μάχη με τον …

Γιατί οι Εβραίοι δεν κάνουν χημειοθεραπείες; (Και γιατί γενικεύουμε για άλλους λαούς;)

H Google ανακοίνωσε ότι θα κρύβει αυτόματες προτάσεις σχετικά με τους Εβραίους σήμερα, αλλά μόνο …

Το τέλος του ρατσισμού: τα έντομα, οι ψυχολόγοι και οι γκέι

Πάντοτε το άτομο είναι εκείνο που έχει σημασία, όχι η ομάδα — και πά­ντοτε εκείνο …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: