Breaking News
Home / ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ / Γιατί το Πάσχα δεν είναι σταθερή γιορτή;

Γιατί το Πάσχα δεν είναι σταθερή γιορτή;

Στη Σύνοδο της Σινώπης το 234μΧ ο Γρηγόριος ο Ωμέγας έκανε κάτι που άλλαξε τον Χριστιανικό κόσμο για πάντα.   Μέχρι τότε το Πάσχα δεν το πολυγιόρταζαν επίσημα.   Όσοι είχαν δει τον Χριστό να κάνει το θεαματικό του comeback μόνο.  Κι από αυτούς οι μισοί ήταν σε τρελάδικα γιατί ακόμα δεν μπορούσαν να το πιστέψουν.   Οι υπόλοιποι απλά κάθε χρόνο εκείνη τη μέρα έπεφταν σε κατάθλιψη.   Αλλά στη Σύνοδο ήθελαν να φιξάρουν μια ημερομηνία επιτέλους και να το κάνουν γιορτή με μάσα κι από όλα.   Σε διάλειμμα των συσκέψεων ο Gregory είχε πάει για την ανάγκη του.  Τον καιρό εκείνο δεν είχαν τουαλέτες όπως τώρα, στο χωράφι έβγαιναν.  Έλα μου ντε όμως που δεν είχε πολύ πρασινάδα εκεί στην ερημική και ξερακιανή Ανατολή.  Βράχια παντού.  Και κάποιος μπαγάσας είχε βγει για τουαλέτα πιο πριν.  Γλίστρησε το σανδάλι του και χτύπησε στο κεφάλι.  Μια ουλή πιο μεγάλη κι από την τεράστια μύτη του.

“Αδελφέ είσαι καλά;”  Δεν είχε καταλάβει πόσο μεγάλη ουλή είχε γιατί δεν έτρεχε πολύ αίμα.  Τι να πει;

-Θαύμα, αδελφοί, θαύμα!  Μου μίλησε ο Κύριος!

“Κι ήταν ανάγκη να σε βαρέσει κιόλα;”

-Εεεεε, στην αρχή δεν τον πίστευα, γι’αυτό το έκανε.

Ο ορισμός του θαύματος είναι βέβαια κάτι σχετικό.  Αν στις 14 Απριλίου 1912 ήσουν αστακός στην κατσαρόλα του Τιτανικού, ίσως οι απόγονοί σου να το γιορτάζουν σαν Πάσχα.  Θαύμα είναι η παρθενογένεση από τον Κρίνο και πιο θαύμα το γεγονός ότι ο Χριστός όλη μέρα στον ήλιο παρέμενε τόσο άσπρος.   Όταν έκανε το νερό κρασί, ήταν μόνο 12% θαύμα, αφού το κρασί βέβαια είναι κυρίως νερό.   Μιλάμε για τύπο με σοβαρότατα daddy issues.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε κόσμο στην εκκλησία” είπε ένας σοφός γέρος.

-Και τι να τους κάνουμε στην εκκλησία;  αναρωτήθηκε ο Γρηγόριος.

“Ε, να πάρουν κεριά, να δώσουν λεφτά να τελειώσουμε τον ναό και τέτοια.”

-Και θα γίνουν καλύτεροι Χριστιανοί έτσι;

“Όσο να’ναι.”

-Τι, όσο να’ναι βρε ξεκούτη;  Σα να λες ότι αν στέκεσαι πολύ ώρα στον στάβλο θα γίνεις πιο άλογο!

Γενικά νομίζω δεν δουλεύουν πια αυτές οι απειλές.  Όταν λένε να πιστεύουμε γιατί αλλιώς θα πάμε στην Κόλαση νιώθω σαν ενήλικας που τον απειλούν ότι δεν θα πάρει Χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Αη Βασίλη.  Καλό θα ήταν να συνδυάσουν το Πάσχα με εμπορική γιορτή.  Στήνονται που στήνονται στην ουρά από τις 3 το πρωί να πάρουν το νέο iPhone μισοτιμής, ε, να λένε ότι το κάνουν και τάμα.

Ίσως το πρόβλημα στον κόσμο είναι που δεν έχουν διδαχθεί όλοι στο σχολείο το νόημα της αγάπης του Χριστού.  Μάλλον όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν το διδάσκουν σωστά στις εκκλησίες.

Ω θεέ μου!  Δώσε μου την δύναμη να είμαι ρατσίσταρος,  το θάρρος να νομίζω ότι έχω πάντα δίκιο και την ηλιθιότητα να μην καταλαβαίνω τίποτα.

Δείτε επίσης:

Η παραβολή Κυνός Σιροπιαστού

Και τότε ο Κύριος έφτασε στην παραλία της Γαλιλαίας από ένα μικρό δρομάκι το οποίο …

Ντελίβερι

Κοίταξα την οθόνη.  @gonzalezidis34  Δεν είναι ο κόσμος αυτός που ζούμε.  Όλα τα καλά ονόματα …

Χορεύοντας με την ψηλή

Ήταν το καλύτερο όνειρο που έχω δει.  Σαν ταινία.  Ρομαντική κομεντί.  Μια πανέμορφη αλλά πανύψηλη …

Leave a Reply

%d bloggers like this: