Breaking News
Home / Κλαδικη ερευνα / Γνωριστε τις 20 ταχυτερα αναπτυσσομενες ελληνικες εταιρειες

Γνωριστε τις 20 ταχυτερα αναπτυσσομενες ελληνικες εταιρειες

Περνάνε στα ψιλά γράμματα ή σαν βαρετά δελτία τύπου πολλές φορές αυτά τα πράγματα.  Πίσω όμως από κάθε τέτοια εταιρεία κρύβεται είτε μια σωστή επιχείρηση, ή ένας κλάδος που αναπτύσσεται.  (Ή μίζες του δημοσίου αλλά ας το αφήσουμε αυτό για τώρα και να επικεντρωθούμε στα θετικά!)   Ειδικά για την ενδιαφέρουσα κατηγορία της μεγαλομεσαίας εταιρείας διαβάστε περισσότερα εδώ.

Προσωπικά πάντα κοιτάω αυτές τις λίστες με καχυποψία.   Αν πάει πραγματικά καλά διεθνώς μια εταιρεία, συνήθως η απόδειξη είναι ότι την εξαγοράζει μια ξένη!  (πχ  η Watson που αγόρασε την  Specifar για  $562 εκατομμύρια πρόσφατα).   Άλλοι κλάδοι διακρίνονται από έντονα…δελτία τύπου.  πχ η Helapco λέει σε συνέντευξη ότι θα μπορούσε να είναι 4η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά στα φωτοβολταϊκά.  Κι αν η γιαγιά μου είχε καρούλια…  Η οικονομική κρίση βοηθάει κάποιες εταιρείες να αναπτυχθούν όπως η γνωστή (λόγω αποτυχίας στους Ολυμπιακούς) 4GS η οποία λέει ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται πιο γρήγορα από όλες τις άλλες αγορές της !

Σύμφωνα με την αρκετά αυστηρή μεθοδολογία της Hellastat αυτές είναι οι εταιρείες.  Διαβάστε και την περιγραφή και εκτιμήστε την κατάσταση μόνοι σας:   (Μετά τον πίνακα τα άλλα ερωτήματά μου.)

ΕΠ.ΑΝ.Α Α.Τ.Ε. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝΒρίσκεται στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάκτησης – ανακύκλωσης υλικών συσκευασιών. Το 2009 η ΕΠ.ΑΝ.Α εγκαινίασε τη σύγχρονη μονάδα της καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του Λεκανοπεδίου ενώ επίσης είναι σε θέση να παράγει δευτερογενές στερεό καύσιμο.
ΤΟΠ ΓΚΑΖ Α.Ε.Με έδρα τη Θεσσαλονίκη η εταιρεία έχει ως βασική δραστηριότητα τη διανομή υγραερίου. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση  που ακολουθώντας τις σύγχρονες ανάγκες για οικονομία, έχει στραφεί και προς την υγραεριοκίνηση οχημάτων μετατρέποντάς τα σε φιλικά προς το περιβάλλον υβριδικά οχήματα.
ΡΑΥΖΟΝΕ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Βρίσκεται στην Αθήνα και ανήκει στον όμιλο Payzone Group με παρουσία σε Ιρλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Ρουμανία και Σουηδία. Με πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο, προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες  όπως κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας και internet,  υπηρεσίες πληρωμών, pre-paid credit cards κ.α. Εκμεταλλευόμενη τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής για ευκολία στις συναλλαγές καταφέρνει να  ξεχωρίσει και στην Ελληνική αγορά.
ΜΕΙΜΑΡΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΤΟΥ Α.Ε.Η μικρή βιομηχανική και εμπορική χαρτοβιομηχανία με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα, έχει βρει το χώρο της σε μια αγορά που κατακλύζετε από τα εισαγόμενα προϊόντα. Βρίσκεται για 2η χρονιά στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες.
ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ Α. Α.Ε.Με έδρα την Αθήνα η εταιρεία δραστηριοποιείται στην εμπορία υφασμάτων και ετοίμων ενδυμάτων. Τα τελευταία χρόνια πρόσθεσε στη δραστηριότητά της την εμπορία οικιακών ειδών και διακοσμητικών και την εκμετάλλευση ακινήτων.
PLASTICHEM Α.Β.Ε.Ε.Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας με έδρα την Αθήνα, είναι η παραγωγή και η εμπορία πρώτων βοηθητικών υλών και η παραγωγή και διανομή πλαστικών και χημικών.
THRACE NONWOVENS & GEOSYNTHETICS Α.Β.Ε.Ε.Η εταιρεία έχει έδρα στην Ξάνθη με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γεωυφασμάτων, μεμβρανών μόνωσης και τεχνικών υφασμάτων για αγροτικές και βιομηχανικές χρήσεις. Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Πλαστικά Θράκης όπου το 2009 πραγματοποιεί την  απόσχιση της δραστηριότητας των επίπεδων υφαντών και μη υφαντών τεχνικών υφασμάτων από τη μητρική εταιρία και την εισφορά της στην κατά 100% θυγατρική της Don & Low Hellas ABEE, η οποία μετονομάζεται σε Thrace Non Wovens & Geosynthetics ΑΒΕΕ. Ο κλάδος των τεχνικών υφασμάτων έχει διεθνή προσανατολισμό με την πλειοψηφία των πωλήσεων να γίνεται στη διεθνή αγορά.
ΜΑΡΚΟΥ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε. ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ – ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΣΟ όμιλος Μάρκου έχει παρουσία στην Ελληνική αγορά από το 1955 όπου ιδρύθηκε το πρώτο εκκοκκιστήριο βάμβακος στη Λειβαδιά.  Η εταιρεία Μάρκου Β. Κωνσταντίνος δραστηριοποιείται στον τομέα της εκκόκκιση βάμβακος παραγωγής βαμβακέλαιου και βαμβακόπιτας και στο εμπόριο βάμβακος, δημητριακών και ζωοτροφών. Συνδυάζοντας την πείρα ετών με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.
ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.Η εταιρεία εδρεύει στην Κομοτηνή με δραστηριότητα την παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία μπύρας ανώτερης ποιότητας από ελληνικό κριθάρι. Η συνεχής ανανέωση του εξοπλισμού της σε συνδυασμό με το έμπειρο προσωπικό συνέβαλλαν στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας η οποία από το 1999 εξάγει στις Η.Π.Α. ενώ συνεχίζει τις εξαγωγές σε Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και στην Αλβανία.
ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε.Από την ίδρυση του πρώτου γαλακτοκομείου ΡΟΔΟΠΗ το 1963 στην Ξάνθη  έως σήμερα η εταιρεία προσφέρει υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 2008 ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών της από την ΤΥΡΑΣ Α.Ε.  Το 2010 πραγματοποιήθηκε η πλήρης ανάληψη των διανομών προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το δίκτυο της ΡΟΔΟΠΗΣ ενώ επεκτάθηκε παράλληλα η διανομή των προϊόντων ΡΟΔΟΠΗΣ σε όλη την Ελλάδα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ Α.Ε.Το Mesogeios ξεκίνησε τη διάρθρωση ενός δικτύου Μονάδων Αιμοκάθαρσης υψηλής ποιότητας ανά την Ελλάδα, με αφετηρία το Ηράκλειο Κρήτης. Το δίκτυο σύντομα επεκτάθηκε σε  Σέρρες, Καλαμάτα, Χαλκίδα και στην Αττική. Στόχος είναι να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε νεφροπαθείς ενώ παράλληλα επενδύει και στον ιατρικό τουρισμό επιτρέποντας σε ασθενείς να μπορούν να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τις διακοπές τους.
ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.Ιδρύθηκε το 1983 στο Ρέθυμνο. Ξεκίνησε από την εμπορία ζωοτροφών και σύντομα επεκτάθηκε και στην παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών. Η πολυετής εμπειρία σε συνδυασμό με την συνεχή εκπαίδευση κατάφεραν να την καθιερώσουν στην αγορά.
ΑΜΕΚΩΝ Α.Ε. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΟι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών. Σκοπός της εταιρίας είναι η ανακύκλωση παλαιών υλικών μολύβδου (μολυβδόφυλλα, σωλήνες) και συσσωρευτών οχημάτων κάθε τύπου για την παραγωγή μολύβδου και κραμάτων αυτού καθώς και φύλλων μολύβδου. Ανήκει σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε ανοδική πορεία λόγω των συνθηκών της αγοράς, αυτόν της ανακύκλωσης.
ΑΡΜΑ Α.Ε.Ε. ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝΔραστηριοποιείται στο εμπόριο ειδών υπόδησης με έδρα την Αθήνα.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ FOOD SERVICE – PFS A.B.E.E.Λειτουργεί στη Λάρισα από το 1991 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή τροφίμων, σε έναν κλάδο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός στην οικονομική ύφεση. Με ιδιόκτητες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής γύρου και κρεατοσκευασμάτων και δικό της δίκτυο διανομών, εξοπλισμένο με πολυάριθμο στόλο φορτηγών – ψυγείων διανέμει καθημερινά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
ΕΞΠΑΝΣΙΟΝ Α.Ε.Τ.Ε. ΠΛΑΣΤΙΚΩΝΗ εταιρεία έχει έδρα στην Αθήνα και κύρια δραστηριότητα την αντιπροσωπεία, εισαγωγή και εμπόριο μηχανημάτων επεξεργασίας πλαστικού και ελαστικού, συσκευαστικών και ψυκτικών μηχανημάτων, μεταφορικών ταινιών, πρώτων υλών και χημικών.
ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ ΣΥΣΤΕΜΣ Α.Ε.Με έδρα στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1999 από μια παρέα αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων του ΑΠΘ. Η εταιρία εξειδικεύεται στην εξέλιξη λογισμικού προεπεξεργασίας δεδομένων και μεθεπεξεργασίας αποτελεσμάτων ανάλυσης κατασκευών. Οι τομείς που κάνουν χρήση αυτών των προγραμμάτων είναι η βιομηχανία αυτοκινήτων και οι προμηθευτές της, η αεροδιαστημική βιομηχανία, η χημική, η γενική μηχανολογική βιομηχανία και οι αγωνιστικές ομάδες αυτοκινητιστικού αθλητισμού καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
UNIFLAME Α.Ε.Εδρεύει στην Αθήνα και είναι αποκλειστικός διανομέας στην Ελληνική αγορά στον χώρο των πούρων, καπνού πίπας, αξεσουάρ καπνού, αναπτήρων και σπίρτων.
ΓΛΑΡΟΣ Α.Β.Ε.Ε. ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΙδρύθηκε και λειτουργεί με καινοτομικές οργανωτικές μεθόδους στη Βοιωτία. Ασχολείται με την τελική επεξεργασία καταναλωτικών προϊόντων χάρτου για οικιακή χρήση.
AMGEN ΕΛΛΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ Ε.Π.Ε.Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Αθήνα το 2007 και επενδύει αφενός στη διεξαγωγή κλινικών μελετών και αφετέρουστην ενδυνάμωση της επιστημονικής γνώσης των νέων επιστημόνων. Από το 2010 δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.

Έχει ενδιαφέρον ότι εκτός από δυο εταιρείες, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες είναι όλες με τζίρο 10-30 εκατομμύρια μόνο.  (Μέσος όρος 18.7 αν βγάλουμε τις δυο  εξαιρέσεις.)  Παθαίνουν κάτι μετά από αυτούς τους τζίρους οι ελληνικές εταιρείες;

 Στα κέρδη παρόμοια η κατάσταση.  Δυο εξαιρέσεις, όλοι οι άλλοι σε σχετικά κοντινές αποστάσεις:

 Αν δούμε βέβαια συνολικά την αξία των ελληνικών επιχειρήσεων, η εικόνα μοιάζει έτσι σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Και αν συγκρίνουμε το 2010 με το 2011, ακόμα πιο μεγάλο το σκαλί:

Αν θέλετε μπλα μπλα, μια περιγραφή των πορισμάτων (με αρκετούς χαρακτηρισμούς) διάβασα στο capital.gr και έχει ενδιαφέρον.  Ένα απόσπασμα:

Το μέλλον βρίσκεται στα σκουπίδια

Για παράδειγμα, οι εταιρείες ΕΠ.ΑΝ.Α. Επεξεργασίας Αποβλήτων και ΑΜΕΚΩΝ Επεξεργασίας Μετάλλου καταφέρνουν να βρίσκονται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα έχοντας ως δραστηριότητα τη διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων. Πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο αποβλήτων στην Ελληνική επικράτεια. Οι ανεπαρκείς υποδομές της χώρας σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους αλλά και χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, δεσμεύοντας τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης για εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Μπύρα παντού!

Επίσης, ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης. Για το λόγο αυτό, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καταφέρνουν όχι μόνο να αντέξουν τις πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αλλά να προοδεύσουν έχοντας ανοίξει το πεδίο της δραστηριότητάς τους και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή και παράγει, εκμεταλλευόμενη τις άριστες πρώτες ύλες της περιοχής, την ελληνική μπύρα ανώτερης ποιότητας Βεργίνα. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές στις Η.Π.Α., Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Αλβανία.

Το σουβλάκι ως «εθνικό» φαγητό & η εξαιρετική ποιότητα των Ελληνικών γαλακτοκομικών

Άλλη μία εταιρεία από τον κλάδο των τροφίμων, η εταιρεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Food Service, η οποία λειτουργεί στη Λάρισα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή τροφίμων για μαζική εστίαση όπως  γύρος, σουβλάκι, μπιφτέκι κ.α. αλλά και η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ, βρίσκονται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες και αποδεικνύουν ότι ευκαιρίες για ανάπτυξη όχι μόνο υπάρχουν αλλά εκμεταλλεύονται καταλλήλως από ανθρώπους με όραμα και προγραμματισμό.

Υπάρχει καινοτομία & έρευνα στην Ελλάδα

Η περίπτωση της ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ ΣΥΣΤΕΜΣ είναι αξιοσημείωτη. Όταν μία παρέα νέων επιστημόνων από το τμήμα τεχνολόγων του ΑΠΘ παράγει και πουλάει εφαρμογές στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία παρέχει,  αεροδιαστημικές λύσεις και διαρκώς αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της, αυτό σημαίνει ότι το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας είναι η «βαριά βιομηχανία» του αύριο.

Συνδυάζοντας θεραπεία & διακοπές

Η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ Α.Ε. καταφέρνει να συνδυάζει άριστα δύο πόρους που διαθέτει σε αφθονία και ποιότητα η χώρα μας: καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κλίμα. Η καινοτόμα αυτή ιδέα έχει επιβραβεύσει τους μετόχους της εταιρείας, δίνοντας της ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυνατότητα επέκτασης και σ’ άλλες θεραπείες και γεωγραφικές περιοχές της χώρας.”

 

Δείτε επίσης:

Πως να πάρεις επιδότηση σαν Τζεντάϊ

Το γραφείο ήταν ήσυχο.  Ύποπτα ήσυχο.  Τσέκαρα στο κινητό για απεργίες.  Τίποτα.  Μόνο δυο άτομα …

Αστυνομική ιστορία Νο9: το ξυράφι

Οι δυο αστυνόμοι κοιτάχτηκαν λίγο.  Ο ένας τελείωνε την βάρδια του, ο άλλος τώρα άλλαζε …

Τι έπαθα τη μέρα που πούλησα ναρκωτικά στα Εξάρχεια

Δεν το είχα ξανακάνει.  Αλλά χρειάζομαι τα λεφτά.   Ένας φίλος μου δάνεισε ένα σακουλάκι …

Αστυνομική ιστορία Νο10 – το ηλεκτρονικό τσιγάρο

“Σβήσε το τσιγάρο και έλα στο γραφείο μου!” Ο διοικητής είναι έξαλλος.  Δεν ξέρω γιατί. …

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ που ενδιαφερθήκατε για μια θέση στην εταιρεία μας.  Με λένε Κύριο …

Αστυνομική ιστορία Νο6: ο καθρέφτης

Είχαν ήδη πάρει το πτώμα όταν έφτασα στον τόπο του εγκλήματος.   Οι συνάδελφοι εξέταζαν …

Αστυνομική ιστορία Νο12: ροδοcop

Έσπρωχνα το λάστιχο με ένα ξύλο στον δρόμο.  Έχω δει να το κάνουν τα Αφρικανάκια …

Αστυνομική ιστορία Νο5 : περί σεξ

Μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος αστυνόμος στον κόσμο αλλά δεν μου άξιζε αυτή η …

Αστυνομική ιστορία Νο3 : Λότο

“Δεν το πιστεύω!  Κέρδισα!” Χοροπηδούσα σαν μανιακός στον δρόμο.  Έριξα και έναν κάδο.  Στα τέτοια …

Αστυνομική ιστορία Νο4: υπόθεση 2 σε 1

“Καλά, μου το λες τώρα ότι έχω να πληρώσω κλήση;” Η γυναίκα ήταν έξαλλη.  Συνέχισε …

Αστυνομική ιστορία Νο 8 – στα κόκκινα

Είχα αργήσει και το φανάρι πορτοκαλί.  Εξέταζα το παιδί στην “Κάθοδο των Μυρίων” και έπρεπε …

Αστυνομική ιστορία Νο11: Μπόμπ Σφουγγαράκης στον ήλιο

Ήταν ηλιόλουστη μέρα και ο κόσμος πολύς στο Σύνταγμα.  Ένα παιδάκι δίπλα μου φώναζε σπαραχτικά …

Αστυνομική ιστορία Νο2: εναλλακτικοί αστυνόμοι

Θα είχα μεγάλη περιέργεια να δω στην Αθήνα αστυνομικούς με roller blade όπως έχουν στην …

Αστυνομική ιστορία: η ομάδα Δέλτα και ο Πακιστανός

Το αυτοκίνητο είχε χαλάσει στην μέση της Κηφισίας και οι δυο μοτοσυκλέτες πλησίαζαν γρήγορα.   …

Τσαγκαροδευτέρα τέλος

Ήταν Παρασκευή, τι υπέροχη μέρα!  Πάντα ξυπνάω κεφάτος, σιγοτραγουδάω και ψιλοχορεύω πηγαίνοντας στη δουλειά.  Βλέπω …

Πως να μην είσαι γίδι. Ούτε πρόβατο

Διαβάζω από γνωστό: “Είμαστε όλοι καθαροί από τον ιό/κάναμε το τεστ/είμαστε καραντίνα, αλλά ΔΕΝ θα …

Η ανοσία της αγέλης και η ανοησία όσων αναπαράγουν αυτήν τη θεωρία

Αυτό το παραμύθι με το herd immunity πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Ισχύει ως όρος στην …

%d bloggers like this: