Breaking News
Home / Πρακτικα / ΕΡΤ, Τσόμσκι, αναρχία και ουτοπικός σοσιαλισμός

ΕΡΤ, Τσόμσκι, αναρχία και ουτοπικός σοσιαλισμός

Στον χώρο των media, οι αναρχικοί ήταν πάντα μπροστά.  Δεν εννοώ θεωρητικά, αν και δίνουν και εκεί το παρών δυναμικά.   Εννοώ στα πρακτικά.  Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί υπερασπίζομαι τόσο πολύ το Indymedia είναι γιατί σε μια εποχή αδράνειας, η συστηματικότητα και η μαζικότητα μιας τέτοιας οντότητας είναι πολλαπλά αξιοθαύμαστη.   Μπορεί να διαφωνείτε με τους στόχους τους αλλά δείτε πχ το http://anarchistmedia.org/   Ξέρετε πολλούς οργανισμούς χωρίς κρατικά ή ιδιωτικά έσοδα οι οποίοι με τόση επιμονή (θέλει δουλειά, ε;) να συνεχίζουν επί τόσα χρόνια;

Ουτοπική μελλοντική πολιτεία.   Μοιάζει λίγο με το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ!

Πιο προβληματισμένοι από όλους σχετικά με την ΕΡΤ είναι όσοι πραγματικά θέλουν να αλλάξει η κοινωνία.   Αν είσαι αναρχικός, είναι προφανές ότι η κρατική τηλεόραση είναι μηχανισμός κυβερνητικής καταπίεσης και προπαγάνδας.    Ένα τόσο μεγάλο τέρας δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.   Ακόμα κι αν άρχισε με αγαθές προθέσεις.

Αν είσαι ουτοπικός σοσιαλιστής, ακόμα και αν ζούσες την εποχή του Fourier, δεν θα ήθελες μια ΕΡΤ σαν αυτή που έχουμε βέβαια.  Το “ουτοπικός” εκείνο τον καιρό ήταν θετικό πρόσημα, όχι κατηγορία αφέλειας.   Αν φανταστούμε έναν ιδανικό κόσμο, ναι, θα θέλαμε από κάπου να έρχονται ποιοτικά προγράμματα που να μην επηρεάζονται από πολιτική ή εμπορικά συμφέροντα.

Επειδή είσαι Έλληνας του 2012 όμως, που νομίζεις ότι είσαι “αριστερός” (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ότι ταμπέλα είναι της μόδας!)  να τι έχει να πει ο Τσόμσκι στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης:

Η δημόσια τηλεόραση πάντα ήταν πολύ στενά ορισμένη.   Εννοώ ότι στην καλύτερη περίπτωση ανεβάζει λίγο τον πήχη σε σχέση με την εμπορική τηλεόραση.   Αλλά όχι και πολύ.   Υπάρχουν πολλές ψευδαισθήσεις σχετικά με αυτό.   Μερικοί το λένε “φιλελεύθερο” αυτό, που είναι σωστό κατά κάποιον τρόπο επειδή στις ΗΠΑ η λέξη “φιλελεύθερος” σημαίνει ουσιαστικά “λίγο πιο προοδευτικός από συντηρητικός.”   Η δημόσια τηλεόραση αντί να είναι προοδευτική δύναμη είναι ουσιαστικά κεντροδεξιά.

Συνέντευξη του Τσόμσκι το 2005 – εδώ ολόκληρη στα Αγγλικά

 Έτσι δουλεύει το σύστημα.  Σε όλες τις χώρες του κόσμου η κρατική τηλεόραση εξαρτάται έμμεσα ή λιγότερο έμμεσα από το Δημόσιο.   Το “κεντροδεξιά” του Τσόμσκι (αναφέρεται στις ΗΠΑ) γίνεται “τελείως δεξιά” σε Αφρικανικές και άλλες χώρες με ανοιχτή δικτατορία.   Ή απλά “μπάχαλο” σε χώρες σαν την Ελλάδα που δεν ξέρουν τι κάνουν σε οποιονδήποτε τομέα του δημόσιου βίου!   Η ΕΡΤ απλά αντανακλά αυτό.   Στην Αγγλία το αξιοσέβαστο BBC μπορεί μεν να παράγει το “Yes Minister” και να γελάμε αλλά είναι ουσιαστικά μέρος του ίδιου τεράστιου μηχανισμού του Δημοσίου.

Αλλά όπως πολεμάει η κυβέρνηση του Κάμερον να δαμάσει το Αγγλικό Δημόσιο, έτσι πολεμάει να περιορίσει και το BBC.   Είναι υπερβολικά μεγάλο και ισχυρό για να έχει αυτονομία.   Μας κουνιέσαι;   Σου κόβουμε τα έσοδα!   Στις ΗΠΑ έκαναν μια …αναρχική πράξη και ξεπάστρεψαν ολοσχερώς την κρατική τηλεόραση.  Σαν να λένε “εδώ δεν χρειαζόμαστε τέτοια παλιομοδίτικα για να κάνουμε προπαγάνδα“.

“Χρειαζόμαστε την δημόσια τηλεόραση για να μεταδίδουμε κοινωνικά μηνύματα”

 

 

Δείτε επίσης:

O ΔΟΛ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖΑιος δυνατός!

Πάνω που όλοι τον είχατε ξεγράψει και βγάζατε θεωρίες για τον έναν και τον άλλο …

O πόλεμος των Άστρων σπρώχνει τα παιδιά μας στην ομοιοπαθητική

Είναι καιρό τώρα που στα παιδικά θεάματα κυριαρχεί η “ενέργεια”.  Άρχισε σαν πρόχειρο δάνειο από …

Τα ακουστικά, η προπαγάνδα και οι κυρίες με τα τσιγάρα

Όταν έψαχναν τρόπους να βελτιώσουν τις πωλήσεις τσιγάρων, έκαναν αναλυτικές συνεντεύξεις με γυναίκες για να …

Leave a Reply

%d bloggers like this: