Warning: Use of undefined constant _COOKIE - assumed '_COOKIE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/wwimxqws/public_html/greekinter.net_new/wp-content/themes/sahifa/framework/functions/theme-functions.php on line 1684
Η μάχη των δημοτικών εκλογών της Θεσσαλονίκης σε μια…καταπληκτική εικόνα
Breaking News
Home / BLOGS / Η μάχη των δημοτικών εκλογών της Θεσσαλονίκης σε μια…καταπληκτική εικόνα

Η μάχη των δημοτικών εκλογών της Θεσσαλονίκης σε μια…καταπληκτική εικόνα

Επισυνάπτω αυτούσιο το email που συνόδευσε αυτό το εκπληκτικό infographic που ετοίμασε η Qualia.   Σχόλια σε επόμενο post, ακόμα το χωνεύω!

“Γράφτηκαν πολλά το τελευταίο διάστημα για το ρόλο των νέων μέσων στις δημοτικές εκλογές. Υπήρξαν αναφορές σε Καθημερινή, Protagon, Ελευθεροτυπία, στην εκπομπή του Σ. Θεοδωράκη, αλλά και αλλού. Η υπόθεση ήταν ότι «περάσαμε από την ντουντούκα στο twitter και από τις αφίσες στο facebook», όπως αναφέρθηκε γλαφυρά σε ένα ποστ. Τις εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης η Qualia τις παρακολούθησε συστηματικά και σας παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση – την πρώτη απ’ όσο γνωρίζουμε τέτοια στην Ελλάδα αλλά και από τις λίγες διεθνώς – για τα θέματα, τις αναφορές, το impact και το συναίσθημα που φαίνεται ότι έκριναν το αποτέλεσμα. Κι επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σχεδιάσαμε το infographic που σας στέλνουμε, μια αναπαράσταση της ανάλυσης της Qualia σε ένα γράφημα.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση σαν εικόνα ή πιο κάτω για να κατεβάσετε το pdf

thessaloniki_infographic by Qualia about elections media coverage (Για να κατεβάσετε το pdf)

 

Μεθοδολογία

 • Για τους 2 μήνες της προεκλογικής εκστρατείας μετρήσαμε τις αναφορές στα διάφορα μέσα για κάθε υποψήφιο: τηλεόραση, ραδιόφωνο, web news, blogs, social media.
 • Τρέξαμε ανάλυση συναισθήματος που υπολόγισε για κάθε αναφορά σε web news, blogs και social media την πόλωσή της, τόσο ως προς το πρόσημο (θετική ή αρνητική) όσο και ως προς την τιμή. Στο γράφημα παρουσιάζεται με emoticons (J, L) στο επάνω μέρος.
 • Μετρήσαμε την ικανοποίηση (pleasure) και την ένταση (energy) των αναφορών σε κάθε υποψήφιο. Η επεξεργασία έγινε με ανάλυση της γλώσσας, εντοπισμό των συναισθημάτων και απεικόνιση σε ένα ψυχολογικό/συναισθηματικό χάρτη.
 • Υπολογίσαμε το aino impact, δηλαδή τη συνδυασμένη μετρική της εικόνας του κάθε υποψήφιου στην επικαιρότητα, όπως αυτή προκύπτει από τα 200 μεγαλύτερα πληροφοριακά sites της Ελλάδας.
 • Με ανάλυση της θεματολογίας, εντοπίσαμε τα θέματα που «έπαιξαν» στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και την εικόνα του καθενός στα media. Η διάμετρος του κύκλου δείχνει τη σημασία του θέματος. Απεικονίζουμε τα κύρια μόνο θέματα στην εικόνα.

 

Όλα τα παραπάνω υπολογίστηκαν με αυτόματο τρόπο και συνοψίζονται στο γράφημα, μαζί με τις δημοσκοπήσεις και τα στοιχήματα της τελευταίας εβδομάδας (07-14/11/2010). Οι αριθμοί είναι σε ποσοστά και απεικονίζουν το μερίδιο του κάθε υποψηφίου.

 

Συμπεράσματα

 • Τα νέα μέσα και ειδικά τα blogs και τα social media (μοιάζει να) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκλογή Μπουτάρη, ο οποίος στα μέσα αυτά υπερέχει αισθητά.
 • Υπεροχή δείχνει ο κ. Μπουτάρης και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπου τα θέματα στα οποία συμμετείχε είχαν μεγαλύτερη απήχηση. Είχαν άλλωστε και μεγαλύτερη ένταση, άρα «πούλαγαν» ραδιοτηλεοπτικά.
 • Από άποψη συναισθήματος οι δύο υποψήφιοι είναι κοντά.
 • Αλλά ενώ υπάρχει σαφές προβάδισμα ικανοποίησης στο πρόσωπο του κ. Γκιουλέκα, είναι η ένταση τελικά της εκστρατείας που δίνει το πλεονέκτημα στον κ. Μπουτάρη και που ενδεχομένως του δίνει και τη δημαρχία.
 • Είναι μεγάλη η διαφορά στη σημασία των θεμάτων όπου πρωταγωνιστεί ο κ. Μπουτάρης. Τρέχει μια εκστρατεία με πολωμένα θέματα μεγάλης απήχησης σε αντίθεση με τον κ. Γκιουλέκα που τρέχει μια ήπια εκστρατεία χωρίς ενδιαφέρουσα θεματολογία. Και φαίνεται αυτό να είναι παράγοντας νίκης για τον κ. Μπουτάρη.
 • Ακόμα και το μοναδικό θέμα που ξεφεύγει από την πεπατημένη του κ. Γκιουλέκα – η στήριξη Κανάκη – μέσω του χαρακτηρισμού «γλύφτρηδες» πολύ γρήγορα αποκτά αρνητική χροιά στα social media.

 

Οι εκλογές του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι είναι οι πρώτες στην ιστορία που έχουν την αύρα των νέων μέσων, την επιρροή από το word-of-mouth, βαρύνει στο αποτέλεσμά τους η ένταση και ο αριθμός των αναφορών στα ηλεκτρονικά μέσα και βέβαια καθορίζονται από μια πολωτική θεματολογία στα social media, στην οποία νικητής στέφεται ο κ. Μπουτάρης. Είναι αυτή η απαρχή μιας νέας προσέγγισης της εκλογικής μάχης; Μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία κατασκευής μιας νέας επικοινωνιακής πολιτικής;  Το μέλλον θα δείξει.”

 

Δείτε επίσης:

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που επηρεάζουν τον πλανήτη σε σχέση με την Ελλάδα

Η ενημέρωση στην εποχή μας περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από λίγους ανθρώπους που ονομάζουμε …

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια ραδιοφωνική εκπομπή;

Πας στο στούντιο, ρίχνεις ένα τραγούδι, λες κάτι, βάζεις το επόμενο τραγούδι.  Ε, σε μια …

Τα blog και ΜΜΕ που πετάγονται πριν τις εκλογές…

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός των media για να το καταλάβεις.   Σε ανύποπτο χρόνο …

No comments

 1. It’s interesting how often the word “entasi” is used in this review. Is that the secret formula? Just be intense? Is that what we need to do? Sensationalize in order to win now-a-days? Does this mean politicans need “reality show” YouTube videos that go viral and “makari boutari” clips to spread an internet Meme?

  All those stats about the popularity on the web, twitter etc…well, what were the titles of those posts, were they from haphazardly thrown sensationalist “spondes” or were they based on true policy and a platform? Curious because anyone can arouse the masses with “controversial” or “discussion inciting” issues, isn’t that they way we sell newspapers and magazines…or anything for that matter…but my question is, does that make for a good politician?

  Or are we saying we need to become Lady Gagas or Justin Biebers to win elections and run our country?!

 2. Good points and valid to a degree. Any communication needs to find a way to cut through clutter. Same applies if you are speaking on the phone in a noisy environment. Subtle nuances get lost. Even more so if the other party isn’t much interested in your message!

  I think NewMedia has to rise to the challenge of finding ways to provide juice and content in a variety of ways.

 3. tripste ton stin kasida sas twra!

%d bloggers like this: