Breaking News
Home / Στατιστικα / Καρκίνος του στήθους και τα στατιστικά που προκαλούν καρκίνο

Καρκίνος του στήθους και τα στατιστικά που προκαλούν καρκίνο

Πόσο πολύπλοκη μπορεί να είναι η εξέταση στήθους;

177681147770694163_XfKuZ9fg_c Είναι εξαιρετικό παράδειγμα.  Αν δεν είστε κάτοχος γυναικείου στήθους ή δεν έχετε κάποιο γυναικείο στήθος για το οποίο νοιάζεστε, εφαρμόστε τους προβληματισμούς στους όρχεις σας ή άλλο σημείο της ανατομίας που μπορεί να πάθει καρκίνο και για το οποίο προτείνεται εξέταση που περιλαμβάνει ακτινοβολία.  Ακτινοβολία;  Οι μισοί έχετε ήδη κάνει κλικ αλλού.  Χιροσίμα στα βυζιά μου εγώ δεν κάνω!  Οι άλλοι μισοί κάνετε σαν να έχετε χάσει μόνο εσείς κάποιον από καρκίνο.  Συνηθίστε το.  Δεν είναι βρώμικη λέξη.  Είναι πολύ συχνό αίτιο θανάτου.  Και η συχνή εξέταση σώζει.  Δεν σώζει;

51228514483274455_RliI4TSh_cΕίναι κατεξοχήν επικοινωνιακό πρόβλημα.  Οι εξετάσεις συχνά ανιχνεύουν ακριβώς το είδος όγκων που είναι λιγότερο πιθανό να αποβούν μοιραίοι.   Για να μην μπερδευόμαστε, ας επικεντρωθούμε σε εξετάσεις που κάνουμε όσοι δεν έχουμε σύμπτωμα.  Όπως κάνεις νήμα στα δόντια σου ή περπατάς μια ώρα την μέρα.  Επειδή είσαι προσεκτικός και δεν θέλεις να πάθεις κάτι.  Των φρονίμων τα παιδιά, πριν τους έρθει απότομα, πάνε για εξέταση να προλάβουν.

Με την μία έχουμε ένα πρόβλημα.   Ποιες γυναίκες είναι «υψηλού κινδύνου;”  Ανάλογα με τις έρευνες και τις στατιστικές αποφασίζουν ποιοι παράγοντες είναι «επιβαρυντικοί».    Οικογενειακό ιστορικό για παράδειγμα.  Κότα και αυγό η κατάσταση δηλαδή.  Επειδή νομίζεις ότι έχεις λόγους να πάθεις καρκίνο, εξετάζεσαι πιο συχνά, άρα πιο πιθανό να σε διαγνώσουμε με καρκίνο.  Η διαφορά που κάνει μια διαγνωστική εξέταση όπως αυτή για τον καρκίνο του στήθους, δύσκολα μπορεί να μετρηθεί.  Κάπου στο 15% το υπολογίζουν.  Δηλαδή πολλές ζωές.   Αλλά αν η ακτινοβολία από την εξέταση επιβαρύνει μερικά είδη καρκίνων;  Αυτό πως θα το μετρήσουμε;

285978645059974015_zw5rflbS_cΛένε για παράδειγμα ότι «αν το προλάβουμε νωρίς, φτάνει το 98% το ποσοστό επιβίωσης.»  Αυτό που παραλείπουν να προσθέσουν ότι το 98% επιβίωση αναφέρεται στα επόμενα 5 χρόνια μετά την διάγνωση.  (Αλλιώς είναι 23%).  Δηλαδή απλά μαθαίνεις πιο νωρίς ότι έχεις καρκίνο.  Δεν ζεις αναγκαστικά περισσότερο!  Στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου κάνουν πολύ πιο συχνά διαγνωστικές εξετάσεις για καρκίνο του στήθους και των όρχεων πράγματι βρίσκουν περισσότερους όγκους πιο νωρίς.   Αλλά σαν ποσοστά του πληθυσμού που πεθαίνουν από αυτούς τους καρκίνους δεν έχουν χαμηλότερα ποσοστά.   Υπάρχει μια μεγάλη πτώση στην θνησιμότητα από καρκίνο του στήθους γενικώς, η οποία όμως δεν είναι αποτέλεσμα πιο συχνών εξετάσεων αλλά της νέας χημοθεραπείας (adjuvant chemotherapy – http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961625-5/abstract )

 

a0e4edf77f234f90d3738008bce55e9dΠαρόμοια και πολύ έντονα επηρεάζουν το πρόβλημα οι εξελίξεις στα ιατρικά μηχανήματα.  Οι ίδιοι όγκοι που παλιότερα ήταν υποκειμενικά στην κρίση του …χουφτώματος του γιατρού, τώρα προβάλλονται σε 3D και χρώματα σαν να πηγαίνεις σινεμά.   Οπότε για πράγματα που παλιά ούτε καν τα σημείωνε ο γιατρός, τώρα έχουμε ολόκληρη βιβλιογραφία.  Και βέβαια από την στιγμή που «ε, καααάτι βλέπει» πάμε στο «ε, κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό» και καταλήγουμε σε περισσότερες επεμβάσεις για πράγματα που όλο και πιο συχνά αποδεικνύονται καλοήθη.

 

285978645059926195_scLvxUvz_cΑν νιώθετε σαν να σας έχω στείλει στην τάξη των Μαθηματικών της Α’ Λυκείου δεν είστε μόνοι.  Ούτε οι γιατροί καταλαβαίνουν από στατιστική.  Εκτενείς μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπερδεύονται όπως όλοι μας.  Δεν εκτιμούν αντικειμενικά τα στοιχεία.  Όταν διαβάζουν μια μελέτη για φάρμακο ή θεραπεία που δείχνει αύξηση του χρόνου επιβίωσης στα 5 χρόνια μετά την διάγνωση το θεωρούν «καλό» χωρίς να εξετάζουν παράλληλα τα άλλα νούμερα όπως θα έπρεπε.

Γιατί όταν σου λέει ότι «έτσι θα μειωθεί κατά 15% η πιθανότητα» τι εννοεί ακριβώς;  Ότι από τις 100 γυναίκες στην ίδια ηλικία με εσένα και με παρόμοιο όγκο οι 15 επέζησαν επειδή έκαναν την προτεινόμενη εξέταση;  Ή ότι από τις 100,000 γυναίκες στην Ελλάδα στην ηλικία σου το έπαθε το 15%;  Συνήθως επιλέγουν το πρώτο, πιο εντυπωσιακό, ποσοστό.

Μόλις βγεις από το ιατρείο και ηρεμήσεις, μπορείς ίσως να εκτιμήσεις καλύτερα τους κινδύνους.  Παραμένει πιο πιθανό να πεθάνεις από αυτοκινητιστικό.   Ή πτώση πιάνου στο κεφάλι.  Ο καρκίνος δεν σκοτώνει πάντα.  Το άγχος και η υστερία όμως μπορεί.

ΥΓ Αν δεν καταλάβατε τίποτα από αυτό το άρθρο, μην αγχώνεστε.  Δοκιμάστε αυτά τα άλλα εισαγωγικά άρθρα στα στατιστικά θέματα στην ιατρική πρώτα.  Και συγκρατήστε ότι όταν σας λένε μια πιθανότητα, αυτή δεν γράφτηκε στον βράχο αλλά παραμένει κάτι αρκετά πολύπλοκα ασαφές.  Όπως όλα στην ζωή.

http://iatrointer.net/?p=910

http://iatrointer.net/?p=890

http://iatrointer.net/?p=869

 

 

Δείτε επίσης:

Μου έδειξαν το κόλπο για να πάρεις εύκολα επιδότηση

Το γραφείο ήταν ήσυχο.  Ύποπτα ήσυχο.  Τσέκαρα στο κινητό για απεργίες.  Τίποτα.  Μόνο δυο άτομα …

Αστυνομική ιστορία Νο9: το ξυράφι

Οι δυο αστυνόμοι κοιτάχτηκαν λίγο.  Ο ένας τελείωνε την βάρδια του, ο άλλος τώρα άλλαζε …

Τι έπαθα τη μέρα που πούλησα ναρκωτικά στα Εξάρχεια

Δεν το είχα ξανακάνει.  Αλλά χρειάζομαι τα λεφτά.   Ένας φίλος μου δάνεισε ένα σακουλάκι …

Αστυνομική ιστορία Νο10 – το ηλεκτρονικό τσιγάρο

“Σβήσε το τσιγάρο και έλα στο γραφείο μου!” Ο διοικητής είναι έξαλλος.  Δεν ξέρω γιατί. …

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ που ενδιαφερθήκατε για μια θέση στην εταιρεία μας.  Με λένε Κύριο …

Αστυνομική ιστορία Νο6: ο καθρέφτης

Είχαν ήδη πάρει το πτώμα όταν έφτασα στον τόπο του εγκλήματος.   Οι συνάδελφοι εξέταζαν …

Αστυνομική ιστορία Νο12: ροδοcop

Έσπρωχνα το λάστιχο με ένα ξύλο στον δρόμο.  Έχω δει να το κάνουν τα Αφρικανάκια …

Αστυνομική ιστορία Νο5 : περί σεξ

Μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος αστυνόμος στον κόσμο αλλά δεν μου άξιζε αυτή η …

Αστυνομική ιστορία Νο3 : Λότο

“Δεν το πιστεύω!  Κέρδισα!” Χοροπηδούσα σαν μανιακός στον δρόμο.  Έριξα και έναν κάδο.  Στα τέτοια …

Αστυνομική ιστορία Νο4: υπόθεση 2 σε 1

“Καλά, μου το λες τώρα ότι έχω να πληρώσω κλήση;” Η γυναίκα ήταν έξαλλη.  Συνέχισε …

Αστυνομική ιστορία Νο 8 – στα κόκκινα

Είχα αργήσει και το φανάρι πορτοκαλί.  Εξέταζα το παιδί στην “Κάθοδο των Μυρίων” και έπρεπε …

Αστυνομική ιστορία Νο11: Μπόμπ Σφουγγαράκης στον ήλιο

Ήταν ηλιόλουστη μέρα και ο κόσμος πολύς στο Σύνταγμα.  Ένα παιδάκι δίπλα μου φώναζε σπαραχτικά …

Αστυνομική ιστορία Νο2: εναλλακτικοί αστυνόμοι

Θα είχα μεγάλη περιέργεια να δω στην Αθήνα αστυνομικούς με roller blade όπως έχουν στην …

Αστυνομική ιστορία: η ομάδα Δέλτα και ο Πακιστανός

Το αυτοκίνητο είχε χαλάσει στην μέση της Κηφισίας και οι δυο μοτοσυκλέτες πλησίαζαν γρήγορα.   …

Ροζ παντού

Το ροζ είναι η όψη που παίρνει το κόκκινο όταν βγάζει τα παπούτσια του και …

Τζάμπα ταινίες, βιβλία και μουσική όπου θες, όποτε θες

Το πραγματικό, τεράστιο πλεονέκτημα των υπηρεσίων Google είναι ότι δεν ρωτάνε “που το βρήκες αυτό …

Καλοκαιρινός έρωτας στη βροχή

Είναι εφτάμιση το πρωί περίπου, μπορεί να πέφτω και κάνα τέταρτο έξω.  Αλλά ο ήλιος …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: