Breaking News
Home / Στοχοι / Μεθοδολογία συνεντεύξεων

Μεθοδολογία συνεντεύξεων

Η μεθοδολογία μιας συνέντευξης έχει τρία βασικά βήματα: α) προετοιμασία β) εκτέλεση γ) απολογισμό.

 

Προετοιμασία συνέντευξης

  1. Διάβασε ξανά τη συνοδευτική επιστολή που είχε αποστα­λεί μαζί με το βιογραφικό σου στον υποψήφιο εργοδότη, πριν ξεκινήσεις για τη συνέντευξη. Εννοείται ότι κρατάς μια φωτοτυπία της επιστολής σε κάθε αίτηση που κάνεις.

2. Φτιάξε μια λίστα πιθανών ερωτήσεων που αναμένεται να δεχτείς -ή ξαναδιάβασε και συμπλήρωσε την υπάρχου­σα- και προσπάθησε να γράψεις την καλύτερη δυνατή απάντηση σε κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να θυμά­σαι ότι στη συνέντευξη «πουλάς» ένα προϊόν που είναι ο εαυτός σου στην αγορά εργασίας, άρα επιβάλλεται θετι­κή σκέψη. Χωρίς να λες ψέματα δηλαδή, δίνεις έμφαση στα πλεονεκτήματα και βάζεις στην άκρη τα μειονεκτή-ματά σου. Επειδή αυτή η λίστα είναι η βάση της προετοι­μασίας σου, έχε την πάντα ενημερωμένη και σε ηλεκτρο­νική μορφή.

3. Δε θα κανονίσεις άλλο ραντεβού δύο ώρες πριν ή δύο ώρες έπειτα από μια προγραμματισμένη συνέντευξη.

 

Εκτέλεση συνέντευξης

1. Θα ντυθείς ανάλογα με τις απαιτήσεις της υποψήφιας θέ­σης και θα βρίσκεσαι στο ραντεβού στην ώρα σου. Ού­τε νωρίτερα ούτε αργότερα. Καλύτερα να φτάσεις στην εταιρεία λίγο νωρίτερα και να κάνεις μια βόλτα στα πέ­ριξ απαρατήρητος.

  1. Θα αναφέρεις ονοματεπώνυμο και ραντεβού στη γραμ­ματέα και, αν σου πει να περιμένεις, θα το κάνεις ευγε­νικά και νηφάλια. Την ώρα της αναμονής ξεφύλλισε τις σημειώσεις σου αντί να παρατηρείς με περιέργεια το χώ­ρο της επιχείρησης ή να καπνίζεις.
  2. Όταν σε φωνάξουν, θα προχωρήσεις στο γραφείο του interviewer και θα χαιρετήσεις διά χειραψίας, ούτε χλια­ρής ούτε υπερβολικά εγκάρδιας. Στη χειραψία δίνεις όλο το χέρι, όχι μόνο την άκρη των δακτύλων.
  3. Θα καθίσεις όταν θα σ’ το προτείνει ο interviewer στη θέ­ση που θα σου υποδείξει.
  4. Αν νιώθεις νευρικότητα, σταύρωσε χαλαρά τα χέρια κι απόφευγε χειρονομίες με τρεμάμενες κινήσεις. Χρησιμο­ποίησε κοφτά κάποιες παύσεις για να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί καλύτερα μια απάντηση. Μια έξυ­πνη και σωστή χρήση της παύσης μπορεί να δώσει έμφα­ση στην αποστροφή του λόγου που θα ακολουθήσει. Δη­μιουργείται μια στιγμιαία προσμονή γι’ αυτό που πρόκει­ται να πεις μετά. Χωρίς να γίνεσαι θεατρίνος, σκέψου ότι οι παύσεις με όμοιο τρόπο δίνουν έμφαση και ποικιλία στο ρυθμό της μουσικής, χωρίζουν τα μέτρα και δημιουρ­γούν την προσμονή για την επόμενη νότα της μελωδίας. Κάνε εξάσκηση στις παύσεις στον καθρέφτη ή με τους φί­λους σου. Το σημαντικό στην παύση ομιλίας είναι να εί­σαι ήρεμος, με βλέμμα αυτοπεποίθησης και όχι αγωνίας. Να παραμένεις σιωπηλός με κλειστό το στόμα και, προς Θεού, χωρίς το «εεεεε…» που δείχνει αμηχανία. Μια πρακτική συνταγή λέει να σκέφτεσαι γρήγορα από μέσα σου και να μιλάς αργά με χαμηλή φωνή.
  5. Να είσαι ειλικρινής σε όλες τις απαντήσεις. Αν χρειαστεί, ο μη γένοιτο, να πεις ένα ψέμα, πες το με όσο το δυνα­τόν λιγότερα λόγια, όπως συμβουλεύει και το βιβλίο Mafia Manager. Και πάντα να κοιτάς τον interviewer στα μάτια, ακόμα κι όταν δεν του λες την αλήθεια – ιδίως στην αρχή ή προς το τέλος της συνέντευξης.
  6. Το μήνυμα που θα προσπαθήσεις να περάσεις στον αυ­ριανό σου εργοδότη είναι: «Όχι απλά θέλω να εργαστώ, αλλά θέλω και μπορώ να φέρω σε πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη δουλειά που θα μου αναθέσετε».
  7. Το χαμόγελο της άνεσης, όχι το χαχανητό, επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει και ένας λόγος που να το δικαιολογεί και να ενισχύει τη θετική εικόνα σου. Π.χ. το να χαμογε­λάς λόγω καλής αίσθησης του χιούμορ ή λόγω αισιοδο­ξίας και αυτοπεποίθησης είναι θετικό. Καλό είναι, τέλος, να αποχαιρετήσεις χαμογελαστός το συνομιλητή σου πριν φύγεις. Είναι καλύτερα να σε θυμάται σαν φωτεινό παρά σαν σκυθρωπό πρόσωπο. Κανείς δε θέλει να συνεργάζε­ται με κατηφείς και συννεφιασμένους συναδέλφους.

Απολογισμός συνέντευξης

Αυτός θα γίνει μόλις γυρίσεις σπίτι, όσο είναι ακόμα νωπές οι εντυπώσεις. Γράψε στο ντοσιέ σου λάθη που έκανες και σημείωσε ερωτήσεις που έγιναν και δεν υπήρχαν στον κα-τάλογό σου. Συμπλήρωσε τις απαντήσεις που έδωσες κι όπου μπορείς βελτίωσέ τις. Όσο καλός και έμπειρος κι αν γίνεις, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι Κινέζοι λένε: «Εμείς δεν κάνουμε λάθη γιατί έχουμε πείρα, κι έχου­με πείρα γιατί έχουμε κάαααανει λάθη!».

 

Δείτε επίσης:

Επαγγελματική συνέντευξη μέσω Skype

Σε περιπτώσεκ αναζήτησης υποψηφίων σε διαφορετική πόλη ή χώρα, το skype λειτουργεί συχνά ως το …

Για μια θέση εργασίας

Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ που ενδιαφερθήκατε για μια θέση στην εταιρεία μας.  Με λένε Κύριο …

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ που ενδιαφερθήκατε για μια θέση στην εταιρεία μας.  Με λένε Κύριο …

Leave a Reply

%d bloggers like this: