Breaking News
Home / Υγεια / Οι κίνδυνοι του WiFi

Οι κίνδυνοι του WiFi

O πιο απλός τρόπος για να μετρήσουμε την πιθανή ζημιά που κάνει η ακτινοβολία από τέτοιες συσκευές θα ήταν να πάρουμε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι τους ενοχλεί και να μετρήσουμε αν μπορούν καν να ανιχνεύσουν πότε είναι ανοιχτό και πότε κλειστό το router. E, το δοκίμασαν. Τους βάζεις σε ένα δωμάτιο και τους ρωτάς να σου πούνε πότε ανοίγει το μηχάνημα (αφού υποτίθεται ότι τους ενοχλεί). Και δεν έχουν ιδέα. Το ξαναμέτρησαν και double blind και έτσι κι αλλιώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβαλε να ελέγξουν όλες τις μελέτες και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

“Έχουν γίνει πάνω από 25 χιλιάδες μελέτες τα τελευταία τριάντα χρόνια στις επιπτώσεις τους (Αναφέρεται σε non-ionizing radiation.) Παρά τα έντονα συναισθήματα και την σιγουριά πολλών ανθρώπων, η επιστημονική γνώση στο πεδίο αυτό είναι πλέον καλύτερη από τις επιπτώσεις πολλών χημικών Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν οποιαδήποτε επίπτωση στην υγεία.”

Το βασικό λογικό σημείο να κρατήσετε είναι το ίδιο που μου είπε μια φορά στο αμάξι ένας τεχνικός εταιρείας που έφτιαχνε κάρτες βίντεο. Τότε είχαν πρωτοβγει τα κινητά και όλοι είχαν φόβο μην τους καεί ο εγκέφαλος. “Δεν έχει αρκετή ισχύ.” Τόσο απλά. Για να επηρεαστεί ένα κύτταρο, απαιτείται κάποια ποσότητα ενέργειας. Η μπαταρία του κινητού σας δεν αρκεί. Η συχνότητα του WiFi δεν έχει μηχανισμό να επηρεάσει τα κύτταρα του σώματός σας.

Αλλά σαφώς είναι θέμα που παίζει placebo. Κάτοικοι περιοχών έχουν μηνύσει εταιρείες κινητής για κεραίες που σταμάτησαν να λειτουργούν χρόνια πριν αρχίσουν τα υποτιθέμενα συμπτώματά τους. Ακόμα και μελέτες ( Psychosomatic Medicine -2006) στην ψυχολογία του θέματος βρίσκουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση. (Στην προκειμένη περίπτωση εξαιρετική περίληψη με πολλές παραπομπές σε μελέτες έχει η Wikipedia.) Κανείς δεν νιώθει αυτήν την ενέργεια που υποτίθεται μας κάνει κακό, κανείς δεν μπορεί καν να την αισθανθεί αξιόπιστα.

Δεν μπορεί να φτιαχτεί συνωμοσία σε τέτοιο επίπεδο. Όλοι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί “να τα παίρνουν” και να μην βρίσκουν απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει σχετιζόμενη αρρώστια επειδή δεν υπάρχει θέμα, απανωτές μελέτες που προσπάθησαν με πολλούς τρόπους για πολλά χρόνια δεν βρήκαν κάτι.

Το πρόβλημα είναι 100% εγκεφαλικό μεν, αλλά έχει να κάνει με τον κάλο που έχουν μερικοί στον εγκέφαλο, όχι το wifi ή το κινητό τους. Προφανώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί θέματα σωματικά και ψυχολογικά, όπως και η ζωή στην πόλη. Καλό είναι όμως να μην συνδέουμε ή δαιμονοποιούμε άσχετα πράγματα.

Δείτε επίσης:

Όλο “πέφτει” το wifi. Τι να κάνω;

H ασύρματη σύνδεση (Wifi) μεταξύ των συσκευών σας (κινητό, laptop, tablet κλπ) και του router …

Ρουφήξτε ενέργεια από τα ασύρματα δίκτυα

Τρεις ενδιαφέρουσες νέες τεχνολογίες

Βάλε τα φάρμακα στην καμήλα – πρωτότυπη λύση ανθρωπιστικής βοήθειας

Όσοι νομίζουν ότι χωρίς wireless δεν υπάρχει ζωή θα βρούνε μια όαση στο δασικό χωριό. Όσοι χρειάζονται φάρμακα στην Ουγκάντα θα βρούνε σωτήρα μια καμήλα

%d bloggers like this: