Breaking News
Home / Best practices / Οι τρεις νόμοι του Facebook για τις εκλογές

Οι τρεις νόμοι του Facebook για τις εκλογές

Πλησιάζουν οι εκλογές τον Μάιο και άρχισαν οι διαφημίσεις πολιτικών στο Facebook.  Μερικοί είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα.   Αλλά σχεδόν κανείς δεν καταλαβαίνει τι θα έπρεπε να κάνει στο Facebook.  Η διαφήμιση είναι σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις λάθος απάντηση στο ερώτημα που δεν τίθεται ξεκάθαρα.

17812_823662574_lΤρεις νόμοι διέπουν το θέμα:  Ο νόμος του Metcalfe λέει ότι η δύναμη ενός δικτύου αυξάνεται όσο αυξάνονται τα μέλη του.  Το Facebook πάει πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα.  Προσελκύει μάλιστα και στην Ελλάδα όλο και περισσότερους μεγαλύτερης ηλικίας (=πιο πιθανοί να ψηφίσουν).  Ο δεύτερος σχετικός νόμος είναι του Reed.  Αυτός ορίζει ότι η δύναμη του δικτύου είναι ανάλογη της ικανότητας των μελών να σχηματίζουν υπο-ομάδες.  Πράγματα τα group δίνουν και παίρνουν πια.  Κλειστά, ανοιχτά, pages, σύλλογοι, χαμός γίνεται.   Ο τρίτος νόμος είναι ο νόμος του Moore περί αύξησης επεξεργαστικής ισχύος.  (Εγώ βάζω εδώ και την αύξηση ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο πλέον.)

Είναι σαφές ότι οι Έλληνες πολιτικοί υποτιμούν το Facebook και δεν το καταλαβαίνουν.   Όταν μπαίνω στο Facebook κατ’αρχάς ενημερώνομαι σχετικά με τι γίνεται στον κόσμο όπως το βλέπουν οι φίλοι μου.  Για πολλούς αυτό είναι πιο σημαντικό από τις ειδήσεις όπως τις παρουσιάζει η Δημόσια Τηλεόραση ή όπως τις επιλέγει μια εφημερίδα.  Αυτή η ενημέρωση έχει μια συνέχεια και μια ροή.   Έχω σημεία αναφοράς.  Τον “αριστεροΣΥΡΙΖΟπληκτο” φίλο μου, τον “καρασυντηρητικό κρυπτοΝεοΔημοκράτη”…από τον καθένα ξέρω τι περιμένω.  Φιλτράρω ότι κοινοποιούν αντίστοιχα.  Αν δω ότι ασχολούνται 3-4 φίλοι μου με το θέμα το θεωρώ πιθανώς πιο σημαντικό.   Κάνω υποθέσεις για το εκλογικό σώμα από αυτά που βλέπω.

23805_823604332_lΑλλά αυτά που βλέπω κάθε μέρα.  Σε βάθος χρόνου σχηματίζω άποψη, όχι στιγμιαία.  Υπάρχουν κρίσιμα επεισόδια, θέματα που βαραίνουν, αλλά δεν αλλάζω έτσι εύκολα.

Οι έρευνες σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αν και δύσκολες να εκτελεστούν σωστά δείχνουν γλαφυρότατα ότι όσοι ζούμε στα κοινωνικά δίκτυα σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουμε την κοινωνική μας επιρροή μέσα από αυτά.    Αλλά όχι προβάλλοντας μόνο πολιτικά θέματα, ούτε μόνο πολιτιστικά ή αθλητικά.   Επηρεάζουμε όσο πείθουμε συνολικά.    (Αντίθετα με το Twitter ή άλλα μέσα όπου μπορούμε και ίσως είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε σε κάποια εξειδίκευση.)   Αντί για λίγους, ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, έχουμε λιγότερους ισχυρούς και πολλούς αδύναμους.  Όπως αυτούς στο Facebook.

Δεν είναι αργά.   Αν θέλετε να επηρεάσετε το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε είστε πολιτικοί ή απλά ενεργοί πολίτες που νοιάζεστε, δείτε το πιο μακροπρόθεσμα.  Εκθέστε τις απόψεις σας με κατανοητό τρόπο και σφαιρικά.   Κάντε λιανό αυτό που λέτε με μισόλογα.  Ξεβρακωθείτε με ειλικρίνεια και δείξτε μας το πάθος σας.

Κι αφήστε τις διαφημίσεις καλύτερα αν δεν έχετε αποφασίσει τι θέλετε να μας πείτε.

Δείτε επίσης:

Δυο τρόποι να κάνετε το Facebook πιο θετικό στη ζωή σας

Πολλοί άνθρωποι ανοίγουν το Facebook “για να δω τι γίνεται στον κόσμο”. Παλιά αυτό σήμαινε …

Ομαδικές συζητήσεις: καλώς ήρθατε στην κόλαση!

Είναι ο πάτος της επικοινωνίας.  Ο πιο γρήγορος τρόπος να μετατρέψετε μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας …

Αυτά τα site που πάνε όσοι θέλουν σεξ (και ντρέπονται να το παραδεχτούν)

  (H κοπέλα στην παραπάνω εικόνα είναι ένα από τα πολλά μοντέλα του Πικάσο.  Ο …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: