Breaking News
Home / BLOGS / Ο αόρατος γορίλας – γιατί δεν μας νοιάζει τι μας προτείνουν να ψηφίσουμε

Ο αόρατος γορίλας – γιατί δεν μας νοιάζει τι μας προτείνουν να ψηφίσουμε

Πατήστε εδώ για να δοκιμάσετε την ικανότητά στο…μέτρημα.   Είναι ένα από τα πιο διάσημα και διασκεδαστικά τεστ ψυχολογίας.   (Στον σύνδεσμο υπάρχει και ένα αρκετά εκτεταμένο δείγμα του βιβλίου σαν κείμενο.)  Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό θα καταλάβετε πόσο λίγα από όσα συμβαίνουν γύρω μας αντιλαμβανόμαστε.  Καθώς πέφτουν βροχή οι δηλώσεις στήριξης του ενός ή του άλλου υποψηφίου είναι χρήσιμο υπόβαθρο.

 

O τρόπος προσέγγισης του Μάνου σε αυτό το κλιπ έχει ενδιαφέρον επειδή ακριβώς προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα με διαφορετικό τρόπο ώστε να το παρατηρήσουμε καλύτερα.  (Αν είχε και λεζάντα αυτό που σχολίασαν – “μας έχετε χεσμένους” –  ίσως να δούλευε καλύτερα!)  Ο Ψαριανός είναι βέβαια ο γκουρού της προκλητικότητας.   Ο λεγόμενος “ξύλινος πολιτικός λόγος”, έντονος στον Γκιουλέκα, δεν μπαίνει καν στο μυαλό μας.   Τα αυτιά μας το ακούνε, απλά δεν πάει παραπέρα.

Έχει αποδειχθεί και πειραματικά ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί τελείως διαφορετικά όταν βλέπουμε τηλεόραση από ότι όταν βλέπουμε το ίδιο περιεχόμενο στον υπολογιστή.  Αυτό γίνεται επειδή στο PC ξέρουμε ότι μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε.   Είμαστε ενεργητικοί.   Μπορεί να διαβάζετε αυτές αράδες ενώ ακόμα παίζει το κλιπάκι με τον Τσίμα πιο πάνω.   Και αν είδατε χθες μεταμεσονύχτια την εκπομπή μπορεί κάλλιστα να σας πήρε ο ύπνος ή να συζητούσατε την ίδια ώρα.

Οι πολιτικοί, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στον χώρο της επικοινωνίας, μπερδεύουν την αποστολή του μηνύματος με την παραλαβή και κατανόησή του.

Αριθμός αναφορών στο διαδίκτυο από αρχές Σεπτεμβρίου ως 25 Οκτωβρίου στον Μπουτάρη:

makthes.gr130
ana-mpa.gr94
enet.gr74
karfitsa.gr69
agelioforos.gr64
voria.gr53
ananeotiki.gr38

Και στον Γκιουλέκα:

makthes.gr128
ana-mpa.gr66
karfitsa.gr62
agelioforos.gr42
enet.gr40
voria.gr38
newsbeast.gr26

Πόσοι αναρωτηθήκατε “τι είναι το www.ananeotiki.gr ;  Αν δεν είστε του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, ίσως δεν το “είδατε” καν.  Στο διάσημο αυτό πείραμα, ένας παγκοσμίου κλάσης μουσικός παίζοντας στο Στρατιβάριούς του δεν έγινε αντιληπτός από τους εκατοντάδες περαστικούς στον σταθμό του μετρό.

Μόνο κάποιος άλλος μουσικός και ένας που τον είχε δει σε συναυλία πρόσφατα.   Ακόμα και εδώ που είστε όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα της πολιτικής και των ΜΜΕ αντιλαμβάνεστε πολύ λιγότερα από ότι νομίζετε.

Αν σε αυτό το κλιπ είχα κόψει την αρχή (με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ) και είχα αρχίσει μόνο από το σημείο με τις στηρίξεις του ΛΑΟΣ, θα ήταν άλλη η αίσθηση.   Το ακριβές σημείο που τελειώνει (τυχαίο γιατί απλά έβαλα στο Aino να κόψει στα δύο λεπτά από το σημείο εκκίνησης) αφήνει μια συγκεκριμένη σκέψη στο μυαλό.   Φυτεύει έναν σπόρο.

Η στιγμιαία προδιάθεση μπορεί να μας προστατεύσει ως ένα βαθμό από τα σφάλματα αντίληψης.   Οι οδηγοί δεν βλέπουν τα δίκυκλα επειδή έχουν εκπαιδευτεί εμπειρικά να παρατηρούν άλλα αυτοκίνητα.  Σε πόλεις με πιο πολλά δίκυκλα γίνονται και λιγότερα ατυχήματα.  Τα έντονα χρώματα στα ρούχα των ποδηλατών δεν βοηθάνε καθόλου.    Αν δεν θεωρεί πιθανό να σε δει ο οδηγός, δεν σε βλέπει.

Αριθμός αναφορών στον Μπουτάρη σε blogs από 25/10 ως σήμερα:

taxalia.blogspot.com85
eglimatikotita.blogspot.com81
salonicanews.com26
orfni.blogspot.com21
antenna975.blogspot.com18
krmns.blogspot.com18

Και αντίστοιχο διάστημα για τον Γκιουλέκα:

taxalia.blogspot.com69
orfni.blogspot.com17
salonicanews.com17
ksipnistere.blogspot.com14
karfotiko.blogspot.com12
tro-ma-ktiko.blogspot.com12

Πόσα περισσότερα πράγματα παρατηρήσατε σε αυτές τις δυο λίστες (χωρίς να τις αναλύσω εγώ) τώρα;

Δείτε επίσης:

Εσύ πόσα ΜΒ έχεις διαθέσιμα για σχέση;

Δηλαδή εσύ σε τι φάση είσαι;  Έχεις χρόνο για σχέση;  Με την προηγούμενη το έχεις …

Όλα αυτά που σου έλεγαν να μην ανεβάζεις…ε, δίκιο είχαν για μερικά!

Είμαι από τους πιο cool μπαμπάδες σε θέματα social media.  Προσπαθώ να μην τρομοκρατώ τα …

Αριθμοφοβία

«Τα μαθηματικά ήταν πάντα το χειρότερό μου μάθημα». «Ένα εκατομμύριο δολάρια, ένα δισεκατομμύριο, ένα τρισεκατομμύριο, …

%d bloggers like this: