Breaking News
Home / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / Πρεζόνια της Κόκα Κόλας

Πρεζόνια της Κόκα Κόλας

Η Κόκα Κόλα τα ‘γαίνει όλα.  Είναι σχεδόν σαν λαϊκή παροιμία.  Αντίστοιχα και το “η κόκα κόλα είναι φόλα” βέβαια.  Δεν έχω σχέσεις εξάρτησης με φαγητά ή ποτά.  Ούτε καν καφέ δεν πίνω τακτικά.  Και νομίζω ότι σε σε κάτι τέτοια είμαι γκουρού από δύναμη θέλησης. Σαράντα μέρες νηστεία για πλάκα.  Τέσσερις μήνες χωρίς γαλακτοκομικά άνετα.  Όλα τα γλυκά μαχαίρι και δεν ιδρώνει το αυτί μου, ίσα ίσα που δεν μου λείπουν καν μετά.    Και όλα αυτά χωρίς να αγχωθώ και χωρίς να χάσω την ικανότητα να τα απολαμβάνω όταν περάσει το διάστημα.  (Ίσα ίσα που τα απολαμβάνω με πολλαπλή ένταση!)

Αλλά η Κόκα Κόλα είναι σε δικιά της κατηγορία.  Ότι κι αν κάνω, σαν Σειρήνα με καλεί στα βράχια της.  Στις προσπάθειες απεξάρτησης έχω μάθει τα εξής:

1. Πολλές φορές είναι απλά δίψα.  Δηλαδή αν κατεβάσεις δυο ποτήρια νερό πρώτα, σου φαίνετα πολύ λιγότερο…σέξυ το μπουκάλι της Coca Cola.  Ειδικά προβλέψιμες ώρες όπως μόλις ξυπνήσεις (αφυδάτωση από τον ύπνο) ή σε συνθήκες (ξηρό γραφείο) που γνωρίζεις, μπορείς απλά να το βάλεις στο πρόγραμμα.

2. Το ανθρακικό σε κάποιο βαθμό σε “φτιάχνει”, κάτι στο παιχνίδισμά των φυσαλλίδων στο στόμα.  Οπότε μια σόδα ή κάτι
αντίστοιχο με λίγο φρεσκοστιμένο λεμόνι
βοηθάει.  Η Κόκα Κόλα δεν κάνει καλό στο στομάχι όπως διατείνονται κάποιοι (και γιατροί), απλά είναι πολύ οξύ, πράγμα που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να το επιθυμείς.

3. Η ζάχαρη στην Κόκα Κόλα δεν είναι απλό φαινόμενο για να αναλυθεί.  Το κοκτέιλ συστατικών δημιουργεί απανωτές εκρήξεις ινσουλίνης, ντοπαμίνης και άλλες -ίνες στον εγκέφαλό μας.  Το φωσφορικό οξύ μάλιστα βοηθά τον οργανισμό μας να ανεχτεί τόση ζάχαρη.  Εδώ ένα φρουτάκι ή οποιοδήποτε εναλλακτικό γλύκισμα είναι η μόνη διέξοδος.  Αν μάλιστα δεν τρεφόμαστε καλά γενικώς ή έχουμε ξενυχτήσει οι υγιεινες εναλλακτικές είναι δύσκολες.

4. Καφεϊνη.  Κι σε αυτή την ουσία επιδέχεται μεγάλης συζήτησης το θέμα.  Δεν είναι από μόνη της “κακή” ούτε “καλή” η καφεϊνη.  Διεγερτικό είναι.   Αλλά όταν ένα κοκτέϊλ ουσιών σε κάνει να θέλεις να το πίνεις όλη μέρα ή σε μεγάλες ποσότητες κάτι που περιέχει και αυτό το διεγερτικό, πας γυρεύοντας.  Καλύτερα καφεδάκια, μετρημένα και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Προσοχή βέβαια στην Diet Coke.  Επειδή δεν έχει ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο εθιστική, ούτε ότι δεν έχει καφεϊνη.  Και το γεγονός ότι έχει λιγότερη καφεϊνη από άλλα ποτέ δεν τα λέει όλα.  Ο συνδυασμός με φωσφορικά και κιτρικά οξέα διασφαλίζει ότι το “φτιάξιμο” στον εγκέφαλο είναι πιο άμεσο, εξού και ο εθισμός.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – 5 (ΠΕΝΤΕ)  ΟΚ, δεν κάνουν καλό τα αναψυκτικά αλλά δεν είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας.  Οι σχετικές θεωρίες συνωμοσίας, από νεοΝαζί μέχρι δολοφονία του Λούθερ Κίνγκ είναι χειρότερος εθισμός!

Δείτε επίσης:

Κβαντικός αναλυτής 2: η επιστροφή!

Δεν φταίω εγώ, αυτοί με πήραν τηλέφωνο!  Είχα κάθε καλή διάθεση να τους αφήσω να …

Πέντε τρόποι που δεν δουλεύουν (για να κρατήσετε μια σχέση)

Να μείνετε έγκυος. Πρέπει να είναι από τις πιο εξωφρενικές ιδέες για να κάνετε κάποιον …

Εξάρτηση από τον καφέ. Ή το τσάι. Ή την σοκολάτα. Κάντε ότι κάνουν οι …γάτες!

Είναι πλέον ρεφραίν.   Ο καφές μπαίνει στην ίδια πρόταση με το τσιγάρο. «Πρέπει να τα …

%d bloggers like this: