Breaking News
Home / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / Πως ένα απόσπασμα βιβλίου του 1919 γίνεται viral “πληροφορία” στην Ελλάδα σήμερα;

Πως ένα απόσπασμα βιβλίου του 1919 γίνεται viral “πληροφορία” στην Ελλάδα σήμερα;

Εδώ γράφουν "ελεύθερα"...ότι ανακρίβεια θέλουν!

Είδα σήμερα σε status update στο Facebook το συνταρακτικό άρθρο με τίτλο “Τζον Σουΐντον, αρχισυντάκτης των New York Times : “ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ!!”  το οποίο έχει αναδημοσιευτεί ευρέως σε ελληνικά ιστολόγια.   Συνεχίζει κάπως έτσι:

"Ειλικρινέστατη Ομολογία του αποχωρούντα αρχισυντάκτη των New York Times: "Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια..." O Τζον Σουΐντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετιστήρια... δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη.
Κάποιος από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουΐντον διέκοψε και συμπλήρωσε :"Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος.
 Το γνωρίζετε και το γνωρίζω.
 Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη.
 Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί.
 Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω." "
Μου έκανε βέβαια εντύπωση και έκανα την ελάχιστη έρευνα.   Για ζέσταμα ήταν εντυπωσιακό ότι δεν το ανάφερε κανένα από τα “μεγάλα” ΜΜΕ.   Πριν βγάλω όμως την θεωρία συνωμοσίας μου, με δυο κλικ έφτασα στην πηγή του κειμένου.   Ένα βιβλίο του Upton Sinclair.   Που γράφτηκε το 1919!
Όλως περιέργως κανένα από τα ιστολόγια που αναφέρθηκαν στο κείμενο δεν σκέφτηκαν να βάλουν αυτή την λεπτομέρεια.   Όπως και το γεγονός ότι δεν πιστοποιείται ότι λέχθηκαν τέτοια πράγματα από κανέναν άλλον πέρα από τον συγγραφέα του βιβλίου.  Ακόμα και γνωστά ηλεκτρονικά portal ή δεν έβαλαν πηγή ή έβαλαν λάθος πηγή ένα βιβλίο του 1979 που απλά αναφερόταν στο αρχικό.
Έτσι συνεχίζει την λαμπρή του καριέρα το απόσπασμα σε blogs, twitter, facebook και σχόλια.  126.000 αποτελέσματα δίνει το Google για αναζήτηση “ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ”.   Όσο άντεξα να κοιτάξω, όλα αναφέρονταν σε αυτό, όλα δεν είχαν την αρχική πηγή, δύο μόνο είχαν την ημερομηνία, όλοι το αναφέρουν σαν γεγονός.   Από όλα αποκομίζεις την αίσθηση ότι ο αρχισυντάκτης τα είπε…χθες.
Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ το βιβλίο αν θέλετε (στα Αγγλικά – sinclairtbc) καθότι ο συγγραφέας φαίνεται από τότε ήξερε πως να πουλάει και δεν είχε κρατήσει τα δικαιώματα με το σκεπτικό ότι πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα τέτοιες “αλήθειες”…

 

 

Δείτε επίσης:

Όλα αυτά που σου έλεγαν να μην ανεβάζεις…ε, δίκιο είχαν για μερικά!

Είμαι από τους πιο cool μπαμπάδες σε θέματα social media.  Προσπαθώ να μην τρομοκρατώ τα …

Να γιατί δεν λέγεται “Ελευθεροτυπία” η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν είχα ασχοληθεί εδώ και πολύ καιρό με την Εφημερίδα των Συντακτών.  Την άφησα κάπου …

Αυτά που μπλοκάρει το Facebook: σπέρμα και ελληνικά με παλμογράφο

Έτυχε σήμερα δυο πράγματα τα οποία ήθελα να κοινοποιήσω σε φίλους μου στο Facebook να …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: