Breaking News
Home / TECH / Πόσο ρεζίλι μπορείτε να γίνετε με το Facebook Live;

Πόσο ρεζίλι μπορείτε να γίνετε με το Facebook Live;

gustave-caillebotte-the-man-on-the-balcony_bΕίναι εξαιρετικά εντυπωσιακή νέα δυνατότητα.  Βασικά σχεδόν σίγουρα θα το περιορίσουν σε λίγο καιρό οπότε εκμεταλλευτείτε το άμεσα.  Μπορείς να μεταδώσεις εύκολα από το κινητό σου σε όλο τον πλανήτη και να σου δίνουν πληροφορίες ακριβώς ποιοί το βλέπουν.   Και είναι πανεύκολο.   Ίσως επειδή είναι πανεύκολο και επειδή το Facebook ως συνήθως κάνει πρώτα και σκέφτεται μετά, έχουμε θαυμάσει μερικά μαργαριτάρια βλακείας ήδη:

  1. Χωρίς πρόβα;  Έλεος!  Μπορείτε να βάλετε το κοινό σε “εγώ μόνο” και να κάνετε μια δοκιμή τουλάχιστον.  Σεβαστείτε μας.
  2. Χωρίς τρίποδο;  Έλεος!  Ακουμπήστε το κινητό κάπου τουλάχιστον.   Μπορεί να φαίνεται αστείο σε εσάς εκεί που το βλέπετε, αλλά βάλε την καθυστέρηση του internet, βάλε και την οθονούλα μου την μικρή στο κινητό που το βλέπω και έχω κάνει εμετό έτσι που κουνιέται συνέχεια.
  3. Να χτυπήσει το τηλέφωνο ενώ μεταδίδει live!   Ρε φίλε ΟΚ, πες δεν έχει wifi εκεί που είσαι και ήθελες να μας δείξεις τα σκυλιά σου.  Κάνε εκτροπή κλήσεων για λίγο τουλάχιστον.
  4. Δεν έχετε σκεφτεί τι θα πείτε, ε;   Λυπηθείτε μας.  Φτιάξτε ένα σενάριο, ένα πρόγραμμα, ένα σκαρίφημα τελοσπάντων.  Αποφασίστε από πριν την διάρκεια και μην πλατιάζετε σε στυλ “ε, αυτάααα….ωραίαααα….τι άλλο να πούμε τώρα…;”
  5. Μπούρδες ψήφοι.   Είναι πανέξυπνος ο τρόπος που μπορείς να διαλέξεις ένα από τα έξι emoticon του Facebook ενώ βλέπεις.  Το Facebook τα εκλαμβάνει αυτά σαν δείγματα συμμετοχής.   Οπότε μπορεί να το δείξει σε περισσότερο κόσμο.   Αλλά αν δεν προσέξετε, μπορεί να γεμίσετε με αρνητικά φατσάκια σε ελάχιστο χρόνο.  Βάλτε κάποιον διαχειριστή.
  6. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση με τους ψήφους.  Είδα ένα live όπου προφανώς ο τύπος δεν είχε ιδέα τι έγραφαν για αυτόν.  Μίλαγε μίλαγε και σε μια παράλληλη υπόθεση τον έθαβαν στα σχόλια.   Μπορείς να μπλοκάρεις, να απαντήσεις και όλα τα γνωστά.  Αν δεν προλαβαίνετε ο ίδιος, βάλτε κάποιον άλλον.
  7. Ο κακός ήχος είναι κατάρα πολλών βίντεο στο internet.  Στο live είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.  Από κινητό πολύ περισσότερο.  Αν δεν έχετε ειδικό μικρόφωνο, φροντίστε τουλάχιστον να είστε κοντά στο κινητό και να μιλάτε δυνατά.  Να μην υπάρχει φασαρία στο παρασκήνιο.  Πολλοί θα δουλεύουμε ταυτόχρονα και θα ακούμε μόνο.  Να βγάζουμε άκρη, ε;
  8. Το Facebook σας δίνει την δυνατότητα να ξέρετε με μεγάλη ακρίβεια ποιοι βλέπουν το live.  (Υποψιάζομαι θα το κλείσουν σύντομα, παραείναι εντυπωσιακό αυτό.)  Σεβαστείτε μας και χρησιμοποιείστε για καλούς σκοπούς τις πληροφορίες αυτές.  Κάντε πιο επίκαιρο το περιεχόμενο σε σχέση με το κοινό.

Τα δυο πιο συχνά λάθη που βλέπω με το Facebook live όμως δεν είναι καν στην μετάδοση.  Είναι πριν και μετά.  Πριν δεν διαφημίζουν αρκετά την εκδήλωση.  Το αποτέλεσμα είναι στην αρχή να μην έχει κόσμο.  Οπότε αρχίζουν τις καθυστερήσεις και το μπλα μπλά (για να μην πούνε το ζουμί πριν “μαζευτούν και οι άλλοι”) και εμείς οι σωστοί που μπήκαμε στην ώρα μας να την πληρώνουμε.   Το δεύτερο λάθος είναι μετά την εκδήλωση.  Μπορεί άνετα να έχει πιο πολύ θέαση μετά το βίντεο, οπότε φροντίστε το.  Σουλουπώστε τα σχόλια, τις πληροφορίες, τα links.  Μετρήστε την απόδοδη και πειραματιστείτε με την μέρα και ώρα μετάδοσης, την διαφήμιση πριν και άλλες παραμέτρους.

Συνολικά είναι πολύ εντυπωσιακή νέα και δωρεάν δυνατότητα.  Αν δεν κάνει κάτι αντίστοιχο άμεσα το YouTube, το Facebook live θα κυριεύσει τον κόσμο σε θέματα ζωντανών μεταδόσεων.  Ήδη ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν και διαρκή μετάδοση (πχ την παραλία σας, την αρκούδα σας, την πλατεία της πόλης σας) 24/7/365 και άλλα καλούδια.

Δείτε επίσης:

Αυτά τα site που πάνε όσοι θέλουν σεξ (και ντρέπονται να το παραδεχτούν)

“Εσύ που είσαι συνέχεια στο internet, πηδάς πολλές έτσι ε;” Με έπιασε απροετοίμαστο.  Πολλοί θεωρούν …

Δυο τρόποι να κάνετε το Facebook πιο θετικό στη ζωή σας

Πολλοί άνθρωποι ανοίγουν το Facebook “για να δω τι γίνεται στον κόσμο”. Παλιά αυτό σήμαινε …

Ομαδικές συζητήσεις: καλώς ήρθατε στην κόλαση!

Είναι ο πάτος της επικοινωνίας.  Ο πιο γρήγορος τρόπος να μετατρέψετε μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας …

%d bloggers like this: