Breaking News
Home / Export these / …το Υπουργείο σας, δια βίου παιδεία και οι μύθοι που μας νανουρίζουν

Δείτε επίσης:

Φεστιβάλ και ψευτοφεστιβάλ για παιδιά

Ξαφνικά πολλά παιδιά που ξέρω, εκεί στα 10-15 χρονών ανακοίνωσαν ότι “θα πάμε στο φεστιβάλ”. …

Το ξεμάτιασμα, τα στατιστικά και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο διαδίκτυο

Αν ζούσε σήμερα ο Ντα Βίντσι θα ήταν όλη μέρα στο διαδίκτυο.  Για κάποιον που …

Yoleni’s – η ορχήστρα του Borat

“Η μόνη περίπτωση να μην τρελαθώ με αυτό που ακούω, είναι αν είναι ντυμένοι με …

5 comments

 1. Πώς από το “δεν θέλω να πάω σχολείο” του μαθητή μου
  -απότι φαντάζομαι-περνάς στη σύγχρονη ελληνική παιδεία (που για μένα είναι χειρότερη απότι την περιγράφεις αλλά αυτό είναι άλλο θέμα..)???
  νοητικό άλμα ακατανόητο, βρε Αλέξη, για έναν έξυπνο άνθρωπο σαν κι εσένα!
  υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κρύβονται (και σίγουρα κρύβοναι!) πίσω απ΄αυτή τη συνεχή άρνηση αλλά ΕΛΕΟΣ! όχι το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα!!!
  συγγνώμη για την ένσταση αλλά ειλικρινά σε χάνω..

  • Προλάβαμε να το συζητήσουμε από κοντά πριν δω αυτό το σχόλιο! Νομίζω (ελπίζω) ότι συνεννοηθήκαμε. Δεν λέω ότι δεν είναι χάλια η δημόσια παιδεία ή ότι πρέπει να είναι 30 παιδιά σε κάθε τάξη, απλά ότι δεν είναι αυτό Παιδεία.

   Και ιδιωτική παιδεία είναι συνήθως εμπορική συναλλαγή κατά την οποία ο γονιός ξεφορτώνεται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο για περισσότερες ώρες τα παιδιά του και τις ευθύνες του.

   • Stavroula Voyatzi

    Τίθεται θέμα ορολογίας κατά τη γνώμη μου, αλλά το ζουμί παραμένει αντιληπτό.

    “Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή, την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

    “Η λέξη «παιδεία» είναι παράγωγο του αρχαίου ρήματος «παιδεύω» που σημαίνει διδάσκω, εκπαιδεύω. Συνώνυμα: η λέξη παιδεία αναφέρεται στη νοητική και ψυχική καλλιέργεια ενός παιδιού, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εκπαίδευσης (στις διάφορες βαθμίδες της). Η λέξη κουλτούρα ενσωματώνει τη δήλωση τόσο της πνευματικής καλλιέργειας όσο και του πνευματικού πολιτισμού (σε αντιδιαστολή προς τον τεχνικό / υλικό). Εκτός από την παροχή γνώσεων η εκπαίδευση αποσκοπεί επίσης στη μόρφωση του ανθρώπου καθώς και στη διάπλασή του, δηλαδή στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς και στην ανάπτυξη του ήθους του. Οι έννοιες αυτές αποδίδονται επίσης με τον όρο αγωγή.”

    “Η αγωγή, η εκπαίδευση, η διδασκαλία είναι ειδικές και συστηματικές διαδικασίες επηρεασμού και μορφοποίησης. Πιο συγκεκριμένα η αγωγή είναι μια διαδικασία προσανατολισμού, που κατευθύνει τους ανθρώπους στο να συγκροτήσουν και να αξιολογήσουν τις εμπειρίες τους με ένα γενικά καθορισμένο τρόπο. Η εκπαίδευση οδηγεί τους ανθρώπους στην απόκτηση γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων, προδιαθέσεων κτλ. Τέλος, η διδασκαλία είναι μια διαδικασία μετάδοσης, δημιουργίας συνθηκών για την απόκτηση από τους ανθρώπους συγκεκριμένων γνώσεων, για την εσωτερίκευση συγκεκριμένων αξιών, την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων, τον εθισμό σε συγκεκριμένους τρόπους δράσης / αντίδρασης κτλ.

    Διδασκαλία: μέσο για την επίτευξη της εκπαίδευσης
    Εκπαίδευση: μέσο για την επίτευξη της αγωγής
    Αγωγή: μέσο για την επίτευξη της παιδείας”

    (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1)

    Με παιδαγωγικό τρόπο γραμμένα για να γίνοται ευκολονόητα και να δίνουν τροφή προς αναλυτική κρίση και συζήτηση.

    • Stavroula Voyatzi

     Σημαντική, κατά τη γνώμη μου, η διαφοροποίηση ως προς την έννοια του “σχολείου” που συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά και συγχέεται με τις έννοιες της “παιδείας”, “εγκύκλιας παιδείας”, “εκπαίδευσης”…

     “Το σχολείο είναι ίδρυμα σχεδιασμένο να ενθαρρύνει τους μαθητές να μαθαίνουν και υπό την καθοδήγηση δασκάλων να γνωρίζουν περισσότερα για τον κόσμο.

     Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό σχόλη που είχε τη βασική της σημασία απραξία, χρόνος ανάπαυσης, ελεύθερος χρόνος, αργία. Η λέξη πήρε τη δευτερεύουσα σημασία της συζήτησης, με την οποία πέρασε και στη λατινική ως schola, επειδή οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τη συζήτηση ως κατάλληλο τρόπο για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Επίσης η λέξη πήρε και την έννοια του χώρου όπου γίνονταν αυτές οι συζητήσεις. Από το λατ. scola η λέξη πέρασε σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες ως γαλλ. école, ισπαν. escuela, γερμ. Schule, αγγλ. school κλπ”

     (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF)

Leave a Reply

%d bloggers like this: