Breaking News
Home / Θεωρια / Τσίπρας, Καμμένος και Σκωτσέζοι έχουν το ίδιο πρόβλημα

Τσίπρας, Καμμένος και Σκωτσέζοι έχουν το ίδιο πρόβλημα

Η λογομαχία στο Twitter είναι εξαιρετικά κουραστική υπόθεση.   Ένας δεξιός (κατά το προφίλ του), μάλλον ακροδεξιός (από ότι κατάλαβα) τα είχε βάλει μαζί μου για την υπεράσπιση που έκανα στο Indymedia.   Σκυλί μαύρο ο άνθρωπος, δεν σταματάει με τίποτα.  Αλλά μια σημερινή τηλεδιάσκεψη με βοήθησε να καταλάβω το πρόβλημά του.

Η συζήτηση ήταν σχετικά με την καμπάνια για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.   Είχα πρωτοεμπλακεί πριν χρόνια σαν σύμβουλος αλλά νόμιζα ότι με είχαν ξεχάσει.    Δεν κάνω παραχωρήσεις στο στυλ μου, δεν πα να’ναι πρόεδρος του κόσμου ο άλλος.   Μάλλον δεν το άντεξαν.    Τώρα επέστρεψαν όμως αρχίζοντας με την αγαπημένη μου έκφραση:  “τελικά είχες δίκιο.”   Είχαν προσπαθήσει (σαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σαν τον Τσίπρα) να κάνουν επιθετικά καμπάνια.   Μπορείτε να την δείτε στην ιστοσελίδα http://www.yesscotland.net όπως είναι τώρα.

Αλλά είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα.   Η καμπάνια απλά δεν φτουράει.   Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δεν αλλάζουν.  Αυτό που τους στοίχειωσε ήταν μια φράση μου, που ήταν και σλόγκαν της παρουσίασής μου:

Βοηθήστε με να το φανταστώ.”   Αυτό το μεγάλο μπροστινό κομμάτι του εγκεφάλου μας είναι για να παίζουμε πιθανά σενάρια πριν γίνουν πραγματικότητα.   “Ζητάτε από τους πολίτες να ψηφίσουν να φύγουν από την ένωση με την Αγγλία.   Πως θα είναι η ζωή τους μετά;   Τι νόμισμα θα έχουν;   Τι θα γίνουν οι καταθέσεις τους;   Πως θα λειτουργεί η οικονομία;   Τι δουλειά θα κάνουν;”    Κάθε λεπτομέρεια της μελλοντικής κατάστασης πρέπει να χτιστεί πειστικά.  Τότε μάλιστα είχα προτείνει μεταξύ άλλων να γυρίσουν σαπουνόπερα με ανθρώπους να ζούνε σε μια ανεξάρτητη Σκωτία.  Μόνη πρόταση που ακολούθησαν ήταν μια πιο social media προσέγγιση της προσπάθειας να πείσουν τις γυναίκες (που έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά συμφωνίας με την καμπάνια) όπου χτίζουν τοπικές κοινότητες για συζήτηση των θεμάτων.  http://womenforindependence.org/

Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη πρέπει να κάνει ακριβώς το ίδιο.  O κάθε Βαρουφάκης, αντί να προσπαθεί να μας αποδείξει ότι η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να κάνει πιο πειστικό το δικό του σενάριο.   Να χτίσει μοντέλα αυτής της εναλλακτικής οικονομίας που πιστεύει ότι θα έχουμε σύντομα.  (Ή όχι τόσο σύντομα, άλλωστε όλο έξω πέφτει στις προβλέψεις του!)   Αν ο Πάνος Καμμένος πιστεύει ότι επέρχεται Νέα Τάξη Πραγμάτων (με κεφαλαία αρχικά πάντα!) αντί να επαναλαμβάνει το συμπέρασμα, πρέπει να κάνει την δύσκολη δουλειά:   να βρει τους συνδετικούς κρίκους.

Με την σωστή τοποθέτηση μπορεί να γίνει αντικείμενο του πόθου για τον νέο ΝεοΈλληνα.

Ένα καλό παράδειγμα είναι οι εργατικές κατοικίες.   Ναι, αυτές οι άσχημες πολυκατοικίες που μένουν οι….εργάτες.   Οι φτωχοί, όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή…ή απλά ένα νέο είδος πολεοδομικού σχεδιασμού πιο συμβατού με τον κόσμο όπως εξελίσσεται.   Αντί να είναι ο κάθε πρώην νέοπλουτος στον ξεχωριστό του κάστρο, θα είναι ένα νέο είδος κοινωνικού και ευτυχισμένου Έλληνα ίσως.   Λογικό είναι να οργανωθούμε σε κάπως πιο στενά συνδεδεμένες οικονομικές οντότητες.   Ας αρχίσουμε από τα κτίρια που μένουμε.

Αν το σενάριο σας φαίνεται εξωπραγματικό, σκεφτείτε το και έτσι:  μάλλον απλά δεν έχει γίνει εκτενής διάλογος στην κοινωνία μας για αυτό το θέμα.   Τι θα κάνουμε με όλα αυτά τα παλάτια που χτίστηκαν επί πρόσφατων χρυσών εποχών;   Είναι εύκολο να αραδιάζεις εντυπωσιακές ατάκες.   Επίπονη, λεπτομερής και ανακριβής δουλειά ο σχεδιασμός ενός ρεαλιστικού μέλλοντος.   Οποιοδήποτε χαζοδίλημμα τύπου “ευρώ ή δραχμή” απλά μας σταματάει από την σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας ανεξαρτήτως επιλογής.   Και θα με βοηθήσει ίσως να κάνω γόνιμο διάλογο αντί για κουραστικές αντιπαραθέσεις στο Twitter.

“Να γκρεμίσουμε το παλιό…” και να βάλουμε τι;

Θαυμάστε πως εξηγούν τα παιδιά το οικονομικό μας σύστημα σε αυτό το νέο κλιπ των Flight of the Conchords:

 ΥΓ Ευχαριστώ τους ανθρώπους που μου έδωσαν την άδεια να γράψω για αυτή την περίπτωση.   Συνήθως οι πολιτικοί είναι λίγο υπερευαίσθητοι σε τέτοια θέματα αλλά ίσως καταλαβαίνουν πόσο χρειάζονται οι Έλληνες πολιτικοί καλές συμβουλές σε αυτή την φάση.

 

Δείτε επίσης:

Τα δέκα πιο συχνά επικοινωνιακά λάθη

Ορισμένες συνηθισμένες πρακτικές μας, χωρίς να το καταλάβουμε μας περιορίζουν δραματικά

Έρχονται τα χελιδόνια. Και οι εκλογές.

Η συζήτηση περί σταυρού προτίμησης είναι αστεία για έναν απλό λόγο:  σχεδόν κανείς δεν είχε …

H σκοτεινή πλευρά της διαδικτυακής ψευτοεπανάστασης

Είναι ένα μέρος που αγαπώ πολύ τα Τζουμέρκα.  Και εκεί που πηγαίνω συχνά έχω ανοίξει …

Leave a Reply

%d bloggers like this: