Warning: Use of undefined constant _COOKIE - assumed '_COOKIE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/wwimxqws/public_html/greekinter.net_new/wp-content/themes/sahifa/framework/functions/theme-functions.php on line 1684
H μπαρούφα των fake news και οι μπαρουφολόγοι που τα κονομάνε εις βάρος μας
Breaking News
Home / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / H μπαρούφα των fake news και οι μπαρουφολόγοι που τα κονομάνε εις βάρος μας

H μπαρούφα των fake news και οι μπαρουφολόγοι που τα κονομάνε εις βάρος μας

Κάθε τόσο παρουσιάζεται μια ιδέα που με βοηθάει να διαχωρίσω τους ανθρώπους που ξέρουν να σκέφτονται από τους ανόητους.  Αυτούς που απλά πιάνουν κάτι για εντυπωσιασμό ή για να εκμεταλλευτούν καταστάσεις από τους άλλους που κοιτάμε πιο μακροπρόθεσμα και βαθιά τα θέματα.

Τα fake news έγιναν της μόδας λόγω Trump.  Θα έπρεπε ήδη να σας βαράει καμπανάκια αυτό.  Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν ξεκάθαρος ορισμός τι είναι fake news ομοίως.  Πετάνε διάφοροι τον όρο αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος τι εννοεί.   Άλλος εννοεί hoaxes, άλλος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή γνώμες που δεν έχουν στοιχεία να τις αποδεικνύουν 100%.  Άλλοι εννοούν ψέματα που έχουν κατασκευαστεί επίτηδες ή κακοήθεις φήμες. Κατά τη γνώμη μου είναι άχρηστος και βαθιά αντιδημοκρατικοί όσοι επιμένουν να τον χρησιμοποιούν στην πολιτική.

Όταν όμως μαντρώνεις μαζί όλες αυτές τις κατηγορίες, ε, δεν καταλαβαίνεις ούτε από επικοινωνία, ούτε από νομικά, ούτε από πολιτικά.  Όταν στην διπλανή χώρα που κάποια fake news sites την λένε Μακεδονία χτίστηκαν ολόκληρες επιχειρήσεις που έγραφαν ψέματα για να βγάλουν λεφτά από τα κλικ μας δεν ήταν fake news.  Ήταν μπίζνα. Έγραφαν ότι θα έφερνε κλικ. Βρήκαν ότι αν έγραφαν για τον Trump είχαν πιο πολλά κλικ και το έκαναν.  Όπως όλοι οι δημοσιογράφοι σε όλη την ιστορία της δημοσιογραφίας γράφουν τίτλους και άρθρα με τρόπο που ελπίζουν ότι θα μας προκαλέσουν να ασχοληθούμε μαζί τους.  Η διαφορά υποτίθεται ότι είναι ότι το άρθρο στην εφημερίδα δεν έχει σκοπό να μας παραπλανήσει. Σοβαρά;

Fake news λένε οι ακροδεξιοί το “γεγονός” ότι κατά την γνώμη τους τα ΜΜΕ είναι γεμάτα αριστερούς και φιλελεύθερες απόψεις, γκέι και μετανάστες που μας απειλούν την εθνική κυριαρχία και τους θεσμούς μας κλπ κλπ.  Τελικά ο όρος fake news είναι τόσο πολυσυλλεκτικός, τόσο εξαρτημένος από ποιος το λέει και σε σχέση με τι άλλο που είναι παντελώς άχρηστος.

Γιατί λοιπόν έπιασε;  Επειδή θέλετε γρήγορα και έτοιμα φιρμάνια.  Θέλετε με γρήγορο τρόπο, φασιστικό θα τον έλεγα εγώ, να μπούνε οι εισερχόμενες πληροφορίες σε ένα από δυο κουτάκια.  Αλήθεια ή ψέματα. Και έτσι το χρησιμοποιούν δημαγωγοί σαν τον Trump ή τον Τσίπρα για να απαξιώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη ολόκληρες εφημερίδες ή ειδήσεις.  Αυτό όμως είναι προπαγάνδα. Μιλάς σαν να υπερασπίζεσαι την αλήθεια με τρόπο που καθιστά αδύνατον να μάθεις την αλήθεια γιατί έχεις ήδη κολλήσει την ταμπέλα.

On Mute“Μην σκέφτεστε, εγώ θα σας πω τι να πιστέψετε για αυτό το θέμα.”  Αλλά είναι ακόμα πιο ύπουλο γιατί χρησιμοποιεί την αμφίεση της κριτικής σκέψης.  Υπονοεί ότι εγώ που κοτσάρω την ταμπέλα “fake news” ξέρω ή ότι σκέφτομαι ή ότι έχω πρόσβαση σε γνώση και σοφία ανώτερη και σας δίνω έτοιμο το αποτέλεσμα.  Και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.  Αυτή η έμφαση στα fake news έχει διαλύσει σοβαρούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς.  Πως θα διαφοροποιηθούν από χαζοsite όταν μπορεί ο κάθε πολιτικός αρχηγός να τους θάψει έτσι εύκολα με μια ταμπέλα που αποδεχόμαστε όλοι;  Πως θα αντιτάξω ένα πολύπλοκο λογικό ή πολιτικό ερώτημα όταν όλοι περιμένετε μια εύκολη απάντηση; Οι θεσμοί, οι διανοούμενοι και πολλά άλλα απαραίτητα για την λειτουργία της κοινωνίας και του πολιτεύματος αναιρούνται με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε απολυταρχικά καθεστώτα, αφού περάσουν τον μπαμπούλα των fake news, περνάνε και λογοκρισία ή απαγορεύσεις κατα το δοκούν.  Είναι άλλωστε λογικό συνεπακόλουθο. Είναι κακό πράγμα τα fake news, ο πατερούλης-Κράτος-δικτάτορας σε προστατεύει από τα κακά πράγματα, ε, πάρε κάτω, κλείνουμε το Twitter!

Αλλά είναι και μεγάλη μπίζνα.  Στήνονται οργανισμοί και “μη κερδοσκοπικές” και καλά για να προστατεύσουν την δημοκρατία ή την δημοσιογραφία και παίρνουν Dimitri Baltermantsεπιχορηγήσεις.  Απανταχού “ειδικοί” μας λένε έτσι και μετά γιουβέτσι, οργανώνουν συνέδρια και αλληλοτραπεζώνονται με τις καλύτερες προθέσεις. Αυτοί πληρώνουν;  Πουλάνε υπηρεσίες, λογισμικά και οτιδήποτε σκεφτούν σε άσχετους για ένα θέμα που δεν έχει καν οριστεί πλήρως!

Στεναχωρήθηκα πρόσφατα που με χαρακτήρισε φίλη ως “επιθετικό” σε αυτά τα θέματα.  Αλλά έχω δίκιο. Όταν ακούτε ένα ψέμα να το λέτε “ψέμα”. Οτιδήποτε άλλο είναι προσβολή στη γλώσσα μας και τους συνομιλητές σας.  Αν δεν είστε σίγουροι για μια πηγή μπορείτε να πείτε “αναξιόπιστη” ή “ανεπιβεβαίωτη” μια πληροφορία. Το ανεπιβεβαίωτη βέβαια είναι υπεκφυγή, ρίχνεις την λάσπη για εντυπωσιασμό και μετά κάνεις την πάπια.  Αν κάνουμε σοβαρή κουβέντα έχουμε υποχρέωση άμεσα να παραθέσεις τις πηγές σου και το επίπεδο σιγουριάς σου σε αυτές. Το “δεν ξέρω” είναι μια χαρά απάντηση και πρέπει να το δεχόμαστε κι από τους πολιτικούς μας.

Αλλά ο όρος fake news πρέπει να σταματήσει εδώ.

 

Δείτε επίσης:

Πως να πάρεις επιδότηση σαν Τζεντάϊ

Το γραφείο ήταν ήσυχο.  Ύποπτα ήσυχο.  Τσέκαρα στο κινητό για απεργίες.  Τίποτα.  Μόνο δυο άτομα …

Αστυνομική ιστορία Νο9: το ξυράφι

Οι δυο αστυνόμοι κοιτάχτηκαν λίγο.  Ο ένας τελείωνε την βάρδια του, ο άλλος τώρα άλλαζε …

Τι έπαθα τη μέρα που πούλησα ναρκωτικά στα Εξάρχεια

Δεν το είχα ξανακάνει.  Αλλά χρειάζομαι τα λεφτά.   Ένας φίλος μου δάνεισε ένα σακουλάκι …

Αστυνομική ιστορία Νο10 – το ηλεκτρονικό τσιγάρο

“Σβήσε το τσιγάρο και έλα στο γραφείο μου!” Ο διοικητής είναι έξαλλος.  Δεν ξέρω γιατί. …

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ που ενδιαφερθήκατε για μια θέση στην εταιρεία μας.  Με λένε Κύριο …

Αστυνομική ιστορία Νο6: ο καθρέφτης

Είχαν ήδη πάρει το πτώμα όταν έφτασα στον τόπο του εγκλήματος.   Οι συνάδελφοι εξέταζαν …

Αστυνομική ιστορία Νο12: ροδοcop

Έσπρωχνα το λάστιχο με ένα ξύλο στον δρόμο.  Έχω δει να το κάνουν τα Αφρικανάκια …

Αστυνομική ιστορία Νο5 : περί σεξ

Μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος αστυνόμος στον κόσμο αλλά δεν μου άξιζε αυτή η …

Αστυνομική ιστορία Νο3 : Λότο

“Δεν το πιστεύω!  Κέρδισα!” Χοροπηδούσα σαν μανιακός στον δρόμο.  Έριξα και έναν κάδο.  Στα τέτοια …

Αστυνομική ιστορία Νο4: υπόθεση 2 σε 1

“Καλά, μου το λες τώρα ότι έχω να πληρώσω κλήση;” Η γυναίκα ήταν έξαλλη.  Συνέχισε …

Αστυνομική ιστορία Νο 8 – στα κόκκινα

Είχα αργήσει και το φανάρι πορτοκαλί.  Εξέταζα το παιδί στην “Κάθοδο των Μυρίων” και έπρεπε …

Αστυνομική ιστορία Νο11: Μπόμπ Σφουγγαράκης στον ήλιο

Ήταν ηλιόλουστη μέρα και ο κόσμος πολύς στο Σύνταγμα.  Ένα παιδάκι δίπλα μου φώναζε σπαραχτικά …

Αστυνομική ιστορία Νο2: εναλλακτικοί αστυνόμοι

Θα είχα μεγάλη περιέργεια να δω στην Αθήνα αστυνομικούς με roller blade όπως έχουν στην …

Αστυνομική ιστορία: η ομάδα Δέλτα και ο Πακιστανός

Το αυτοκίνητο είχε χαλάσει στην μέση της Κηφισίας και οι δυο μοτοσυκλέτες πλησίαζαν γρήγορα.   …

Στην κατασκήνωση, 1952

“Δεν σου αρέσουν οι γυμνές;” -Πλήρωσε τώρα. “Παναγιώτη, δεν σε καταλαβαίνω.” -Αντώνη, πλήρωσε.  Ξέρεις πως …

Παραλίες, μπλε σημαίες και πράσινα άλογα

“Η Ελλάδα έχει την καλύτερη θάλασσα στον κόσμο.”  Ισχύει.  Το λέω συχνά πυκνά.  Έχω ταξιδέψει …

Η ορθοδοντική απάτη

Οι πιο πολλές αισθητικές παρεμβάσεις δεν επικαλούνται ιατρικούς λόγους για την ανάγκη ύπαρξής τους. Η …

%d bloggers like this: