Breaking News
Home / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / Skai.gr, lifo, zougla ή indymedia; Κανένα ευχαριστώ πολύ!

Skai.gr, lifo, zougla ή indymedia; Κανένα ευχαριστώ πολύ!

Από το πολύ ενδιαφέρον Blog της Qualia

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι του διαδικτύου προσπαθούν να μειώσουν τις τηλεοπτικές ειδήσεις.   Είναι “γραμμικές”, “στατικές”, “στημένες” και πολλά ακόμα άσχημα.  (Τα καλά όπως το κύρος κάποιων σχολιαστών τείνουν να τα προσπερνάνε με θεωρίες συνωμοσίας.)   Όπως όμως θεωρώ λάθος να είσαι συνέχεια συνδεδεμένος με το email σου (αυτόματο send & receive;  Κακή ιδέα!) έτσι δεν πιστεύω ότι κερδίζω κάτι με διαρκές “μπρίζωμα” σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.   Ειδικά με την οικονομική κρίση και την πληθώρα αναξιόπιστων ρεπορτάζ που θα σου φάνε τζάμπα χρόνο, προτιμώ να διαβάζω μια φορά την εβδομάδα Economist.   Αν έγινε κάτι σημαντικό στην Ελλάδα, θα το γράφει.   Και με πιο νηφάλια ανάλυση.

Είχα εντυπωσιαστεί το καλοκαίρι, όταν μια πιο λεπτομερής ανάλυση της ελληνικής Twitterόσφαιρας μου αποκάλυψε ότι σε μεγάλο βαθμό απλά σχολιάζουν μια ανοιχτή τηλεόραση πολλοί από τους γνωστούς του χώρου.   Το σύγχρονο ηλεκτρονικό καφενείο, ναι αυτό με την μεγάλη τηλεόραση στην γωνία…

Πολλοί λένε ότι κάνουν media monitoring αλλά το συγκεκριμένο εργαλείο κάνει και αναγνώριση φωνής σε όλες τις ελληνικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Εδώ πχ οι χθεσινές αναφορές στο θέμα Σαρκοζί-Κάμερον

Τι κάνουμε λοιπόν;   Δείτε το προηγούμενο άρθρο.   Τα θέματα της ημέρας.   Πως βγαίνουν;   Κοιτώντας πόσα γράφουν για το ίδιο θέμα και με τι σχέσεις μεταξύ τους.   (Αναλυτικά η τεχνολογία και η μεθοδολογία σε παλιότερο άρθρο, εδώ.)   Η λίστα που προκύπτει είναι συνήθως πολύ πιο μετρημένη από ότι θα μπορούσε να σχεδιάσει ακόμα και ο πιο έμπειρος άνθρωπος των ειδήσεων.   Άλλωστε μια εφημερίδα, ένα τηλεοπτικό μαγκαζίνο ή ένα περιοδικό, παίρνει παρόμοιες αποφάσεις, κάπως εμπειρικά.   Εδώ μιλούν αμείλικτα τα νούμερα και μετριάζουν τις κορώνες.

Όχι ότι δεν είναι απαραίτητες και οι παρεμβάσεις (πχ η δυναμική κοινότητα του Athens Indymedia είναι πάντα εντυπωσιακή) ή οι προσωπικές απόψεις.   Αλλά επειδή ακριβώς υπάρχει οικονομική κρίση, πρέπει όλοι να διαφυλάττουν με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τον χρόνο και την ενέργειά τους.

Θα ανεβάζω σε αυτό το blog για καμιά εβδομάδα τα “θέματα της ημέρας” για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν σαν λογική.   Βέβαια στο ίδιο το Aino είναι πολύ πιο δυναμική και ευανάγνωστη η εικόνα της επικαιρότητας αφού με ένα κλικ βλέπεις την περίληψη, όλες τις πηγές, το βίντεο ή ηχητικό απόσπασμα και το σχετικό tag cloud.   Αλλά μια ιδέα θα την πάρετε ελπίζω.

Δείτε επίσης:

Γιατί δεν βλέπουμε στα ελληνικά ειδησεογραφικά site τέτοια ωραία;

Ομολογώ ότι αν δεν έχω κάποιον επαγγελματικό λόγο πλέον ενημερώνομαι όλο και λιγότερο από ελληνικά …

H χειρότερη ενημέρωση στον κόσμο

Τεχνολογικά διανύουμε μια χρυσή εποχή στην ενημέρωση.  Ποτέ άλλοτε δεν μπορούσαν τόσο πολλοί να ενημερώσουν …

Πως να λέτε ψέματα με τα γραφικά σας: από το iPad2 ως την πρόθεση ψήφου

Ότι γνώμη κι αν έχετε για τους Αμερικανούς και την “δημοκρατία” τους (φτάνουν δυο εισαγωγικά;) …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: