Άσε το VR για τα βούρλα και πάρε VA

Δεν είναι ιδιαίτερο ταλέντο αλλά είναι πάντα χρήσιμο να ξεχωρίζεις τα χρήσιμα γκάτζετ από τις εφήμερες μπούρδες.  Μια τρανταχτή αλλά εύκολη πρόβλεψη ήταν η αποτυχία του iWatch.    Όλη η κατηγορία των “έξυπνων” ρολογιών δεν είναι νεκρή γιατί όσοι φοράνε ακόμα ρολόγια μπορούν να βρούνε λόγους να κάνουν την μετάβαση.  Έχεις μια συλλογή με διάφορα στυλ για διάφορες ώρες, ε, έχεις και κάνα δυο smartwatch.  Γιατί όχι;  Δεν είναι κεντρικό στη ζωή σου όπως είναι το κινητό βέβαια.

Κάπως έτσι παραμένει και η τελευταία γενιά προϊόντων εικονικής πραγματικότητας.  To παιχνίδι είναι το Playstation σου ή το PC ή όπου παίζεις.  Όλα τα άλλα είναι απλά γκάτζετ που αν δουλεύουν και αν έχεις λεφτά και αν σου κάνει ο τίτλος και αν έχεις όρεξη και αν δεν ανακατεύεσαι και αν δεν χαλάει το gameplay και αν…. πολλά “αν”.   Αν είσαι τυχερός, θα το διασκεδάσεις για λίγο.  Μόνος σου μάλλον.  Σήμερα, τώρα, άμεσα πιο ενδιαφέρον έχει το VR όπως το ζούμε ήδη στο κινητό με βίντεο 360 μοιρών (καθώς κουνάτε το κινητό σας βλέπετε άλλο σημείο γύρω-γύρω αλλά μόνο εφόσον το κινητό σας έχει γυροσκόπιο.   Αν δεν δουλέψει στο κινητό σας, πηγαίνετε εδώ http://www.gsmarena.com/results.php3?chkGyro=selected για να διαλέξετε το επόμενο να έχει.)

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια για κινητό με γυροσκόπιο και πολλά βίντεο σαν αυτό εδώ όπου ζείτε την εμπειρία ενός δύτη σε κλούβα με καρχαρίες γύρω σας.

To VR θα βρει την θέση του στην ζωή μας, σε εξειδικευμένες εφαρμογές και κάποτε ίσως και στο gaming αλλά έχει δρόμο.  Στο μεταξύ υπάρχει πολύ πιο εντυπωσιακή τεχνολογία ήδη στο χέρι σας αφού η Google με το Google Now είναι ήδη χρήσιμο, τζάμπα και βολικότατο.

Η τεχνολογία είναι ήδη στο κινητό σας εδώ και καιρό.  Και αναγνωρίζει και Ελληνικά, απλά όχι εντολές τύπου “κάνε μου ραντεβού στις 2 αύριο στην Ακρόπολη” (που σου βγάζει και υπενθύμιση πότε να φύγεις ανάλογα με την κίνηση.)   Τα ελληνικά βγαίνουν σαν “απλή” αναζήτηση στο Google, γλιτώνεις πληκτρολόγηση.  (Και ναι, μπορείς να έχεις και τα δυο ταυτόχρονα και αναγνωρίζει ακόμα και εντολές στις οποίες αρχίζεις Αγγλικά και το γυρνάς στα Ελληνικά στη μέση της πρότασης.)

Και όχι, δεν χρειάζεται τέλεια Αγγλική προφορά, μια χαρά καταλαβαίνει και Αγγλικά με Ελληνική προφορά.   Κατά την γνώμη μου δεν αξίζει καν να ασχοληθείτε με το Amazon Echo, άνοιξε μεν την κατηγορία αλλά δεν έχει νόημα ως προϊόν για Ελλάδα.

Τα παραπάνω μπορείτε να τα κάνετε από το κινητό σας (Android είναι ενσωματωμένο, σε iPhone το κατεβάζετε εδώ, δεν κάνει τόσα πολλά τόσο καλά βέβαια) χωρίς να αγοράσετε τηλέφωνο Pixel ή Google ηχεία για το σπίτι.

Πολλοί/ές αυτά τα Χριστούγεννα θα πάρουν ένα SmartBand αντί για SmartWatch.  Ξεκάρφωμα, 40 ευρώ για να πεις ότι κάτι έχεις στο χέρι λίγο πιο έξυπνο.   Ασχοληθείτε καλύτερα με τους Virtual Assistant αν θέλετε να κάνετε φιγούρα στους φίλους σας πόσο γκατζετάκηδες είστε.