Έχουν οι άνδρες βιολογικό ρολόι;

Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε ένα δυο πράγματα για το χρόνο. Οι περισσότερες από εμάς νιώθουμε τα βιολογικά μας ρολόγια να χτυπάνε ήσυχα ήσυχα και έχουμε μια γενική ιδέα για το πό­τε είναι η κατάλληλη στιγμή να νοικοκυρευτούμε και να κά­νουμε οικογένεια. Η γονιμότητα της γυναίκας δε διαρκεί για πάντα, οπότε έχουμε περιορισμένο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να βρούμε κάποιον που να μας αρέσει αρ­κετά ώστε να κάνουμε οικογένεια μαζί του, αν αυτό θέλουμε. Η έλευση της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατάφερε την παράταση της γόνιμης περιόδου πολλών γυναικών μέχρι και τα πενήντα τους, αλλά όποια έχει υποβληθεί σε θεραπεία γο­νιμότητας ξέρει καλά πόσο δύσκολη διαδικασία είναι. Επιπλέ­ον, οι περισσότεροι ειδικοί υποβάλλουν σε θεραπείες με εξω­σωματική γονιμοποίηση μόνο γυναίκες που δεν έχουν ξεπε­ράσει τα πρώτα χρόνια της τέταρτης δεκαετίας, οπότε η αλή­θεια είναι ότι έχουμε μόλις μία δεκαετία παραπάνω καιρό για να βρούμε κάποιον με τον οποίο θα θέλαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας (εκτός και αν θέλετε να το κάνετε μόνη σας, φυ­σικά).

Για τους άνδρες, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Αν και η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μειώνεται μετά από τα σα­ράντα τους, εντούτοις χρειάζεται μόλις ένας «μικρός κολυμβη­τής» για να φτιάξει ένα μωρό. Δεν είναι ασυνήθιστο να κάνουν παιδιά άνδρες που έχουν πατήσει προ πολλού τα εξήντα. Ο με­γαλύτερος νέος μπαμπάς του κόσμου απέκτησε το τελευταίο του παιδί στην τρυφερή ηλικία των ενενήντα χρόνων και, όπως φαίνεται, σκοπεύει να συνεχίσει να μεγαλώνει την οικογένειά του για καμιά δεκαετία ακόμα – μπλιαξ. Από τη στιγμή που οι άνδρες δεν αισθάνονται την ίδια επιτακτικότητα που νιώθουμε εμείς, άραγε έχει σημασία ο χρόνος γι’ αυτούς; Ακούνε κάποιο βιολογικό ρολόι να χτυπάει, έστω και λίγο;

Μιλώντας με υποψήφιους πρίγκιπες, θα εκπλαγείτε ευχάρι­στα όταν μάθετε ότι στην πλειονότητά τους έχουν και αυτοί μία ιδέα για το πότε θέλουν να νοικοκυρευτούν. Αν και το μυαλό των εικοσάρηδων σπανίως πηγαίνει μακρύτερα από τη γενική άποψη ότι θα ήθελαν να νοικοκυρευτούν κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, εντούτοις οι περισσότεροι άνδρες που πλη­σιάζουν τα τριάντα ή έχουν τριανταρίσει, αρχίζουν να βλέπουν πιο σοβαρά το πράγμα. Μάλιστα, το «πότε» αρχίζει να γίνεται σχεδόν εξίσου σημαντικό με το «ποια».

MADELEINE LOWE