Αποξήρανση βοτάνων – πρακτικές οδηγίες

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος συν­τήρησης των βοτάνων είναι η αποξήρανση. Μερικά από τα καταλληλότερα βότανα για να τα αποξηράνετε, είναι η μαντζουράνα, η ρίγανη, το φα­σκόμηλο, η μέντα, η δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Τα φυλλώδη βότανα, όπως ο βασιλικός, δυστυχώς τείνουν να χάνουν πολύ από τη γεύση τους και το χρώμα τους με την αποξήρανση.

Η πιο απλή μέθοδος είναι να φτιάξετε μικρά χαλαρά μπουκετάκια με τα βότανα και να τα κρεμάσετε ανάποδα σε μέρος που αερίζεται. Τα μπουκετάκια πρέπει να είναι μικρά, διαφορετικά ο αέρας δεν κυκλο­φορεί ανάμεσα στο φύλλωμα και δεν είναι αρκετός να αποξηράνει το κέντρο τους. Σκεπαστέ με τουλουπάνι ή ένα λεπτό πανί για να μην γεμίσουν σκόνη. Η ξήρανση στα βότανα πρέπει να γίνεται σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή, ξηρή, ζεστή και με τον αέρα να “κυκλοφορεί” ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση υγρασίας. Όσο πιο σύντομα γίνεται η ξήρανση το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο. Αποφύγετε τελείως την ξήρανση στον ήλιο, διότι θα χάσουν το άρωμα τους και το χρώμα τους.

Η θερμοκρασία στο δωμάτιο ξήρανσης πρέπει να είναι μεταξύ 20-31 βαθμών Κελσίου Τα άνθη των φυτών αποξηραίνονται ολόκληρα.

Η ώρα που θα χρειαστούν για να αποξηρανθούν εξαρτάται πάντα από το βότανο. Τα πιο λεπτεπίλεπτα βότανα χρειάζονται 3 με 4 ημέρες, ενώ τα πιο ανθε­κτικά (σκληρά) βότανα, όπως το θυμάρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, μπορούν να χρειαστούν 6-8 ημέρες.

Μόλις αποξηρανθούν, αφαιρέστε τα φύλλα από τα κοτσάνια και τοποθετήστε τα σε αεροστεγή δοχεία. Πάντα να φυλάτε τα αποξηραμένα βότανα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, καθώς η ζέστη και το φως εξφανίζουν γρήγορα τα αρωματικά χαρακτηριστικά τους. Η καλύτερη εποχή για να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα βότανα σας, είναι εντός 6 μηνών από την αποξήρανση τους. Μετά από τους 12 μήνες, αρχίζουν να χάνουν τα αρώματα τους. Τα βότανα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν στον φούρνο της κουζίνας. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο ακριβώς χρόνο χρειάζονται τα βότανα για να αποξηρανθούν στον φούρνο της κουζίνας, καθώς η περιεκτικότητα σε υγρασία από βότανο σε βό­τανο διαφέρει.

Για να αποξηράνει κανείς βότανα στον φούρνο της κουζίνας, πρέπει να τοποθετήσει τα βότανα σε ταψιά ή αλουμινόχαρτο ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τον φούρνο στους 50 ‘βαθμούς Κελσίου. Τα πράσινα, φυλλώδη βότανα, όπως ο βασιλικός, διατηρούν καλύτερα το χρώμα τους και την γεύση τους όταν αποξηραίνονται με αυτόν τον τρόπο. Αν διαπιστώσετε υγρασία στα βάζα που φυλάξατε τα βότανα αδειάζετε το μείγμα, βάζετε στον φούρνο για 8-10 λεπτά και φυλάτε ξανά.