Γιατί η Ρωσία δεν είναι φίλη μας; – Αλέξης Χαλκίδης

Εδώ και πολλά χρόνια αποφεύγω τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Εφημερίδες ομοίως. Δειγματοληπτικά μόνο κάθε τόσο για να ξέρω τι γίνεται στο τοπίο των ΜΜΕ. Πιο πολύ ζω με την Google. Και η Google δεν λέει ψέματα. Γιατί όταν κάνετε αναζήτηση δεν το σκέφτεστε.  Απλά ρωτάτε. Και οι Έλληνες ρωτάμε “γιατί οι ρώσοι δεν είναι φίλοι μας;”   Γιατί οι Ρώσοι δεν χαμογελούν;

Ο Πούτιν καλό θα ήταν να τα κοιτάει κι αυτά. Καλά τα ανέκδοτα σε στυλ “πως λέγεται η ρωσίδα μανάβισα;” (Ταμίλα Κούναγα, αν δεν κάνω λάθος μου είπε στην λαϊκή αγορά που την συνάντησα χθες.) Η ρώσικη σαλάτα είναι σε ελεύθερη πτώση, δεν είναι πια της μόδας. Τόσο η σαλάτα του Καίσαρα όσο και η σαλάτα του σεφ την περνάνε.

Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά. Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τους Τούρκους; Τι κάνουν στον Έβρο. Γιατί έριξαν Τουρκικό αεροπλάνο. Τι θέλουν οι Ρώσοι στο Αιγαίο. Είναι παλαιοημερολογίτες; Τι ρόλο έπαιζαν στο Βυζάντιο; Γιατί πάει ο Πούτιν στο Άγιο Όρος; Δεν είναι θέματα μόνο για τον Λιακόπουλο αυτά, ούτε μόνο για θεωρίες συνωμοσίας.

Στο παιχνίδι Αριστεράς και Δεξιάς στην ελληνική πολιτική σκηνή, η Ρωσία πάντα ήταν το κρυφό ατού, το μυστήριο. Μήπως ήρθε η ώρα να τα κάνουμε λίγο πιο λιανά τα πράγματα επιτέλους; Και αν θέλει να απαντήσει ο ίδιος ο Πούτιν, να τι θέλουμε να μάθουμε: