Κάντε StartApp, όχι “Ελληνικά Θαύματα”

Ξέρω ότι έχετε συνηθίσει να διαβάζετε λίστες τύπου “τα 10 μεγαλύτερα λάθη ενός νέου επιχειρηματία” ή “τα 7 πράγματα που κάνει πριν το πρωινό ο Bill Gates πριν φάει το αυγό του”.  Θα σας απογοητεύσω. Είναι από αυτά τα άρθρα που πρέπει να τελειώσεις όλη την παράγραφο. Πιθανώς να το απαγορεύσει το Facebook αργά ή γρήγορα αυτό, προτιμούνε να τα κοινοποιήσετε πριν τα διαβάσετε καν νομίζω.  

 

Ας το πάρουμε αλλιώς.  Αν το start up σας ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες, σας μισώ*.  

 

Το ψευτοκοινωνικό πρόσωπο.  Προτιμώ να μου πείτε ότι θα αρχίσετε εταιρεία καταπολέμησης φαντασμάτων, παρά να μου πείτε ότι θα ανοίξετε σουβλατζίδικο που αποκλειστικά με υπάλληλους vegan ανάπηρους πολέμους από το Σουδάν.  Παραλλαγή αυτού είναι το “δεν έχει κάπου λεφτά αυτή η ιδέα”. Θα κάνουμε ένα μέρος που θα μαζεύουμε όλα τα παλιά παπούτσια μωρών που βρίσκουμε πεταμένα, θα τα καθαρίζουμε, θα τα κάνουμε ζευγάρια κι αν δεν μοιάζουν θα τα βάφουμε να μοιάζουν και μετά θα τα χαρίζουμε σε άπορους.  Βλέπετε τον κοινό παρανομαστή σε αυτά; Περιμένετε επιχορήγηση και κάνει κρα. Σας μισώ*.

 

Το ξεκάθαρο αντίγραφο ξένης ιδέας σε πασπάτεμα αλά ελληνικά.   “Ναι, το ξέρω ότι έχει ξαναγίνει αλλά εμείς διαφέρουμε…” Έρχεται ο άλλος με μισή ιδέα την οποία έχει πάει το ένα δέκατο του δρόμου για να γίνει μισή ιδέα και θέλει να μας πείσει ότι θα ξεπεράσει τον άλλον με την ολόκληρη ιδέα και ⅞ του πλανήτη, μετρημένα, ήδη πελάτες του.  “Γιατί εμείς έχουμε την εξής διαφορά…” σου λέει και αρχίζει έναν συλλογισμό τύπου ένα κι ένα κάνουν δύο, άρα δύο μείον ένα κάνει ένα. Σαν την Κοκκινοσκουφίτσα μπροστά στον λύκο, εμφανής ηλιθιότητα σε όλους μας εκτός από την ίδια που της αρκούσε ότι ήταν ίδια τα ρούχα.

 

Οι “θα τα βρούμε μωρέ στην πορεία αυτά.”  Έχω μιλήσει ίσως με μισή ντουζίνα Έλληνες που θα πουλήσουν ελληνικό ελαιόλαδο επειδή “είναι το καλύτερο”.  Γιατί είναι το καλύτερο; Γιατί έτσι λέμε! Έχετε κερδίσει κάποιον διεθνή διαγωνισμό; Όχι, αυτά είναι στημένα.  Έχετε σκεφτεί αν πάει καλά που θα βρούμε άλλο ίδιας ποιότητας; Έχει η θειά μου άλλα δέκα στρέμματα λίγο παραπέρα.  Αν μας ζητήσει ο προμηθευτής πιστοποίηση ποιότητας; Θα βγάλουμε ISO, κανένα πρόβλημα. Ένας από τους λόγους που χαίρομαι που υπάρχει το Facebook είναι για να απασχολούνται περισσότερη ώρα κάτι τέτοιοι εκεί, να τους λένε μπράβο οι φίλοι τους και να μην ακούω εγώ τέτοιες βλακείες.

 

Μπορώ να συνεχίσω με άπειρα τέτοια παραδείγματα.  Ως θετικό συμπέρασμα να πω απλά ότι προτιμώ κατά πολύ StartApp από StartUp.  Αν έχετε να κάνετε με τεχνολογία, σας αγαπώ διπλά. Στον χώρο της τεχνολογίας είναι μετρήσιμα τα πράγματα.  Αν κάνει το plug in σας κάτι χρήσιμο, κάποιοι, έστω λίγοι, θα το χρειάζονται. Είναι μια πολύ καλή αρχή. Τουλάχιστον δεν βαράνε τα καμπανάκια μου ότι είστε κρατικοδίαιτος με ρούχα entrepreneur.    Αρκεί να μην είναι ιδέα τύπου “επειδή το έφτιαξα, την επόμενη μέρα θα το χρησιμοποιούνε όλοι και εφόσον το χρησιμοποιούνε όλοι τοοοοότε…”  Τεχνολογία.  Πολύ καλύτερα.  Ας επικεντρωθούμε στην τεχνολογία.

 

* Αν έχω κάτι να προσφέρω στον κόσμο των ελληνικών start up είναι την τελειότητά μου στην πάταξη του κεφιού σας.  Όσοι νομίζετε ότι έχετε βρει το τέλειο και ζορίζεστε εκεί που λέει “weaknesses” και “threats” το PowerPoint template σας, κάντε μου μια χάρη και δώστε μου δέκα λεπτά.  Θα είστε έτοιμοι να δεχτείτε την δουλειά του θείου σας για 500 ευρώ και ότι μπουμπουάρ περισσέψουν σχεδόν ακαριαία. Με μισή ώρα κουβέντας μαζί μου θα ζητήσετε συγνώμη και από όλους όσους σας είχαν κάνει like και σε μια ώρα η αυτοκτονία θα φαίνεται εξαιρετική λύση.

 

To άρθρο αυτό ήταν η ακαριαία αντίδρασή μου στο ερώτημα “θες να γράψεις κάτι για το site μας;” από το Startupper.  Έκανα ακριβώς 12 λεπτά να το γράψω.  Στον ίδιο χρόνο κάποιος από αυτούς που κοροϊδεύω πιο πάνω δεν έχει καν παραγγείλει ακόμα τον καφέ του.  Έτσι πάει στα startup, αν ακόμα το σκέφτεσαι, ε, άσε το, δεν σου κάνει ο χώρος.

 

%d bloggers like this: