Categories
Δραστηριότητες μονοπάτια

Μονοπάτι προς Προφήτη Ηλία

Περιγραφή του μονοπατιού από το Δασικό χωριό μέχρι τον Προφήτη Ηλία με χάρτη και φωτογραφίες.

H διαδρομή στο Google Maps

Είναι σε καλή κατάσταση και αρκετά καλά σημαδεμένο το μονοπάτι από το Δασικό Χωριό μέχρι τον Προφήτη Ηλία.  Μηδενίζουμε το GPS στην είσοδο του Δασικού Χωριού, στην πύλη και περπατάμε προς τον κεντρικό.  Όταν φτάσουμε στον κεντρικό, συνεχίζουμε ίσια απέναντι διασχίζοντάς τον και οδεύοντας ίσια πάνω προς το βουνό μέχρι που βρίσκουμε (αναγκαστικά) έναν πρόχειρο χωματόδρομο.

Είναι από αυτούς τους ελληνικούς χωματόδρομους που έκανε κάποιος μερακλής χειριστής μπουλντόζας μια μέρα που του περίσσευε χρόνος από άλλη δουλειά!

Μόλις δείτε αυτόν τον χωματόδρομο στρίψτε αριστερά

Ευτυχώς η φύση εδώ στα Τζουμέρκα αναλαμβάνει γρήγορα δράση και το τοπίο επανέρχεται άμεσα.  Συνεχίστε στον χωματόδρομο, θαυμάζοντας τα κατσίκια που σκαρφαλώνουν παντού και ειδικά σε όμορφα παλιά χαλάσματα όπως αυτό.

Εδώ προσέξτε να στρίψετε προς τα κόκκινα σημάδια

Κάποια στιγμή στα δεξιά σας βλέπετε μια συλλογή από γιδόστρατες να ανηφορίζουν και τρία κόκκινα σημάδια μονοπατιού.  Είναι ουσιαστικά το μόνο σημείο στο οποίο μπορείτε να χαθείτε, δηλαδή στην χειρότερη περίπτωση να πάτε ίσια προς το χωριό Καταρράκτης.  (Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα να σου συμβούν στον κόσμο!)  Η φωτογραφία-οδηγός σας αριστερά.

Το σημείο αυτό είναι το N 39 26.587 E 021 06.384 αν έχετε GPS μαζί σας.  

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα.  Το μονοπάτι δεν είναι για …τακούνια, αλλά δεν είναι δύσκολο.  Ούτε σαν κλίση, ούτε σαν πορεία.  Αλλά η έντονη παρουσία κατσικιών και η λιγότερη έντονη παρουσία ανθρώπων να το περπατάνε συχνά προφανώς μπερδεύει τα πράγματα.

Ακόμα και χωρίς σημάδια, το μονοπάτι φαίνεται που πάει

Ευτυχώς η γενική του κατεύθυνση είναι σταθερή και η βλάστηση σε λογικά επίπεδα.  Οπότε ακόμα και αν χάσεις τα κόκκινα σημάδια, τα βρίσκεις λίγο πιο πέρα.  Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, ένα παράδειγμα εδώ.

Γενικά νομίζω ότι τα παιδιά μου θα το απολαύσουν γιατί έχει παιχνίδια.  Εκτός από τα όμορφα δέντρα στις πεζούλες, έχει -αν θέλεις- ψιλοσκαρφάλωμα ή περάσματα από χαμηλή βλάστηση.  (Πάντα υπάρχει και εναλλακτική για ανθρώπους με μπόι.)

Επιπλέον σε περιπτώσεις όπως στην φωτογραφία εδώ δεξιά, έχεις την αίσθηση της ερημιάς χωρίς όμως να κινδυνεύεις να χαθείς. 

Οι όμορφες αγελάδες όμορφα τρώγονται

Εκτός από τα γίδια και τα πρόβατα, συναντάς και τις πανέμορφες τοπικές αγελάδες να ζούνε μια ζωή χαρισάμενη σαν βιολογικά κρέατα που είναι!  (Αν θέλετε να τις δοκιμάσετε και στην γεύση εκτός από την παρέα, ελάτε στα σεμινάρια κρεατογευσίας και ψησίματος που ετοιμάζουμε.)

Από αυτό το σημείο βλέπετε τον επιβλητικό βράχο με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.  Αυτό που δεν βλέπετε μέχρι να φτάσετε και να αράξετε στο στέγαστρο και το παγκάκι είναι την δροσερή πηγή του.  Ύστερα από 45 λεπτά περίπου περπάτημα στον ανήφορο, είναι ότι πρέπει.

Ποιός ανόητος πίνει νερό από μπουκάλι;

Για λόγους τήρησης προσωπικών δεδομένων, δεν αναφέρουμε που κρύβει ο βοσκός ο Χρήστος κάτι σοκολάτες και άλλα φαγητά εκτάκτου ανάγκης.   Αν είναι έκτακτη ανάγκη, ψάξτε και θα τα βρείτε!

Θαυμάστε την θέα, είτε προς τις κορυφές (το μονοπάτι συνεχίζει – σε άλλη περιγραφή το επόμενο κομμάτι της διαδρομής) ή προς την κοιλάδα του Άραχθου.  Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε από τον χωματόδρομο (βατός και από ΙΧ- αν θέλει η παρέα σας να ανεβεί από εκεί και να σας συναντήσει) ή από το ίδιο μονοπάτι ή όπως έκανα εγώ:  χύμα από το βουνό τρέχοντας με την μουσική στην διαπασών!

Αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να μην σταθείς που και που να θαυμάσεις την θέα.  Ειδικά μέρες όπως σήμερα που τα σύννεφα κάνουν τέτοιο φαντασμαγορικό σόου!

Όλα τα ποτάμια ήταν Θεοί στην αρχαιότητα
Όμορφες κατσίκες σε όμορφα χαλάσματα