Μύθοι και αλήθειες για την αποτοξίνωση

7cc955aec6f3e56ba01dfb9a5e58ba6c

“To παιδί υπέφερε από δυσκοιλιότητα.  Δεν του έβρισκαν τίποτα οι κλασσικοί γιατροί.  Τότε ο εναλλακτικός έψαξε με τα χέρια το έντερο και εντόπισε το πρόβλημα.  Με μια ειδική δίαιτα, σε δυο εβδομάδες τον είχε κάνει περδίκι.”

“Α, εγώ κάθε πρωί πίνω ένα ποτήρι νερό με λεμόνι και κανέλα.  Ή ζεστό νερό με πιπέρι και χυμό μπάμιας.  Ή…..”

Μίασμα.  Η κεντρική ιδέα με τις δίαιτες αποτοξίνωσης ή την αποτοξίνωση με ιατρικούς σκοπούς δελεάζει τους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια.   Σαν τον εξορκισμό και σαν θρησκευτική τελετή, πουλάει πάντα την ιδέα του εξαγνισμού.  Reset, format, φτου κι απ΄την αρχή.   Άλλος τα βάζει με το κρέας (χοιρινό, μοσχαρίσιο, ανάλογα με την θρησκεία, τον τόπο και την εποχή).   Άλλος έχει μανία με το αλάτι, την γλουτένη, το χλώριο…μαζεύουμε λέει τοξίνες διαρκώς και κάπως πρέπει να τις καθαρίσουμε.  

Η παρομοίωση με τον καθαρισμό σπιτιού όμως δεν στέκει.  Για ελάχιστες ουσίες μπορεί να αποδειχθεί ότι “μαζεύονται” και για καμία δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι μπορεί κάποια δίαιτα να μας καθαρίσει.  Σαν δοξασία είναι κοντά σε λογική με τις βδέλλες ή τις βεντούζες και την αλλαγή αίματος.   Άλλος εστιάζει στα νεφρά, άλλος το συκώτι, τα πνευμόνια, το αίμα ή όποιο άλλο όργανο βολεύει κάθε φορά.  Κατά προτίμηση κάποιο με το οποίο δεν θα βγάλεις άκρη όπως πχ το έντερο.  Ενώ έχουμε βέβαια επαρκέστατα όργανα για να τα βλέπουμε με κάθε λεπτομέρεια, ο ίδιος άνθρωπος που είδε το βίντεο του εντέρου του μπορεί να πέσει θύμα απάτης αποτοξίνωσης.

Το κεντρικό θέμα που αποφεύγουν όλοι οι τσαρλατάνοι με τις αποτοξινώσεις είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί ποτέ συγκεκριμένη σχέση ανάμεσα σε πάθηση και τοξίνες.    Στο φαγητό, τον αέρα, τα φυτά γύρω μας υπάρχουν χημικές ουσίες.  Από την αρχή του είδους μας, αλληλεπιδρούμε με αυτές.  Δεν χωρίζονται σε “καλές” και “κακές”.  Το δέρμα μας, νεφρά, συκώτι, λεμφαδένες, έντερο και ένα σωρό όργανά μας είναι φτιαγμένα ακριβώς για να ρυθμίζουν όλα αυτά τα πράγματα.

b2c376a572acc4d1e81dffe555b7b635Οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης μάλλον δεν καταλαβαίνουν καθόλου πως λειτουργούν αυτά τα όργανα.   Δεν είναι σαν το φίλτρο του air condition ή σαν σφουγγάρι.  Δεν “μαζεύουν” ούτε “συσσωρεύουν” βλαπτικές ουσίες.   Είναι φτιαγμένα ακριβώς για να επηρεάζουν χημικά τις ουσίες ή να τις διοχετεύουν στα ούρα.   Εκτός κι αν υπάρχει συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα, δεν χρειάζεται αποτοξίνωση.

Όσο και να το ψάχνουν οι διαιτολόγοι, δεν υπάρχει ουσιαστικά έρευνα που να δείχνει κιόλας ότι αυτές οι δίαιτες αφαιρούν τοξίνες από οποιοδήποτε όργανο.  Στην καλύτερη ως τώρα περίληψη οι επιστήμονες διαιτολόγοι καταλήγουν ότι δεν έχει αποδειχθεί τίποτα.  Ούτε ο μηχανισμός, ούτε καν μια θεωρία πως θα μπορούσε να συνδέεται οποιαδήποτε δίαιτα με αποτοξίνωση.  Ως συνήθως οι σχετικές μελέτες πάσχουν από μικρά δείγματα, κακή μεθοδολογία και όλα τα γνωστά προβλήματα των παραϊατρικών τσαρλατανισμών.

2f55e06effd16abb500f5d473815f891Το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που καταντάνε στα χέρια τέτοιων απατεώνων είναι είτε απελπισμένοι ή άσχετοι.  Δέχονται για παράδειγμα πολλαπλά κλύσματα με κάθε λογής ουσίες με ουσιαστικούς κινδύνους για την υγεία τους προκειμένου να “αποτοξινωθούν”.  Άλλοι παίρνουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, πολλές φορές και ως ένεση (για μεγαλύτερο εφέ) ή ουσίες που προκαλούν ευκοίλια.  Γιατί οι τσαρλατάνοι αυτό το παρουσιάζουν σαν “αντίδραση του οργανισμού” ή απόδειξη ότι έχει αποτέλεσμα.   Ειδικά όταν σου έχουν κάνει τον οργανισμό άνω κάτω με περίεργες ουσίες ή αποκλειστικά μια και μόνο τροφή, μπορεί κάλλιστα να χάσετε πρόσκαιρα βάρος.

Η αποτοξίνωση συνδέεται με το ρεύμα της εποχής για εναλλακτικές θεραπείες.  Ομοιοπαθητικοί, φυσικοπαθητικοί και κάθε λογής απατεώνες χρησιμοποιούν την γλώσσα της αποτοξίνωσης σαν σύγχρονοι σαμάνοι.  Χρησιμοποιήστε τον εγκέφαλό σας για να αποτοξινωθείτε από τις βλακείες τους καλύτερα.