Breaking News
Home / LIFE / Ο Έλληνας σταλεγαγω και πως να βελτιωθούμε

Ο Έλληνας σταλεγαγω και πως να βελτιωθούμε

Είναι απλό. Εγώ έχω δίκιο. Για να βρω το δίκιο μου, θέλω να πείτε όλοι “έχεις δίκιο Αλέξη!” Επιπλέον πρέπει οι περισσότεροι να παραδεχτείτε ότι είχατε άδικο αυτοβούλως. Χωρίς να σας απειλώ με όπλο ή να κρατάω όμηρους τα παιδιά σας και το σκυλί και το παπαγαλάκι σας.

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Θέλω να μου πείτε ότι έχω δίκιο και εσείς και όλοι που σας παρακολουθούν.  Δεν έχει νόημα να μου κάνουν like οι δέκα κολλητοί και εκατό από το ίδιο κόμμα. Αυτό είναι σαν να πάω στο ΚΑΠΗ και να μου πει μπράβο ο παππούς μου και οι φίλοι του. Θέλω να με κάνετε να δείχνω σωστός, δίκαιος και σοφός όλοι. Χωρίς να σας πλακώσω στο ξύλο και χωρίς να μου χυθεί ο φραπές.

Όσες οργισμένες αναρτήσεις και να κάνω στο Facebook μου, δεν πετυχαίνω πολλά. Κρατάω 2-3 Συριζαίους φίλους για να ψιλοπλακωνόμαστε καμιά φορά. Δεν πρόκειται να τους πείσω, ούτε να το jean-honore-fragonard-the-swing_bπαραδεχτούν ποτέ ακόμα κι αν τους πείσω. Ο μόνος τρόπος είναι με παράθεση λογικών αντιπροτάσεων. Ήρεμα. Χωρίς φωνές και υπερβολές. Αυτό που νομίζατε φίλοι μου καλοί, δεν ισχύει και ιδού τι νομίζω ότι ισχύει καλύτερα. Πρέπει να είναι τόσο προφανές το δίκιο, ώστε μόνοι τους να το αναφωνούν.

Σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει η οργή. Ούτε οι φωνές που έθαψαν τις προοπτικές του Γεωργιάδη. Χαμόγελο και χιούμορ. Δουλεύει για τον Ομπάμια, δουλεύει για τους ΑΜΑΝ. Δουλεύει παντού και πάντα, ακόμα και ο Λαζόπουλος το δούλευε σχετικά καλά ώσπου έπεσε από το τεντωμένο σχοινί της παράλογης στάσης του. Το πάθος πείθει. Απλά προσέξτε ποιον σημαδεύετε και πως.

Μερικές γενικές αρχές πριν μπω σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Όχι, δεν είναι όλα τα θέματα “κρίσιμα”. Αν επιμένετε να μας παρουσιάζετε το καθετί σαν τον Ιωάννη στην Αποκάλυψη κάθε φορά χάνετε το κοινό σας.  Γιατί εσένα σου φαίνεται “κρίσιμη” η σημερινή συμφωνία με τους θεσμούς, εγώ καίγομαι να χάσει ο Γαύρος και η άλλη θεωρεί κρίσιμο να μην μάθει τι θα γίνει στο Game of Thrones. Όποιο από τα τρία διαλέξεις θα χάσεις τους δυο στους τρεις.
  • “Έχεις ένα δίκιο”. Αν και ο σκοπός σου είναι να αποδείξεις το αντίθετο μερικές φορές συμφέρει να το βγάλεις από μπροστά σου το (μικρό του) δίκιο για να φτάσεις στο άλλο (τεράστιο, θεαματικό, δικό σου) δίκιο.
  • Τεχνικοί όροι/γλώσσα. Ειδικά με αυτή την κυβέρνηση γίνεται σαφές ότι παίζουν με λέξεις. Δεν είναι μνημόνιο, είναι κόφτης, δεν είναι Τροίκα, είναι θεσμοί, το γαϊτανάκι είναι ατέλειωτο, παράλογο και θα ήταν αστείο αν δεν έκαναν κουμάντο την χώρα μας. Όπου και όποτε βρίσκετε τέτοια, τουλάχιστον σημειώστε τα, στιγματίστε τα, φέρτε τα στην επιφάνεια.  Αν βρείτε κάτι καλύτερο, ρίξτε το στην μάχη.
  • Αναλογίες. Οποιοδήποτε θέμα, όσο πολύπλοκο κι αν είναι (συνήθως τα εθνικά θέματα είναι) μπορεί και πρέπει να γίνει πιο κατανοητό αν το παρουσιάσουμε σε σχέση με κάτι άλλο. Ο Χριστός κάτι ήξερε και έριχνε παραβολές. Μπορείς να κρύβεις ασάφειες με αυτές και να κατευθύνεις τη συζήτηση. Όλοι παίρνουν το ύφος “ναι, βέβαια….” και γλαρώνει η ματιά τους. Νιώθουν ότι ξέρουν καλύτερα. Κέρδισες.
  • Συνδεθείτε με τον κόσμο τους. Ένας φίλος μου τα κάνει όλα παραδείγματα μπάσκετ. “Είναι σαν να χάνουμε με οκτώ πόντους και μένουν δυο λεπτά στο ρολόι. Πρέπει να κάνουμε φάουλ” σου λέει. Αν δεν πιάσεις το νόημα αμέσως σου βάζει και έξτρα σάλτσες: “Και όλο το ματς ο διαιτητής έπαιζε τους άλλους λίγο αλλά τώρα σφυράει τέταρτο φάουλ στον power forward σου”… Σε άλλον μπορεί να πρέπει να βρεις παράδειγμα από λαϊκό τραγούδι, παροιμία, παιδικό παραμύθι. Ό,τι δουλεύει για τον καθένα.
  • Συνδεθείτε ψυχολογικά. Ένας καλός τρόπος είναι να σκεφτείτε κάποιον που ξέρετε καλά. Μιλάτε σε μια ηλικιωμένη κυρία; Πείτε τα σαν να μιλάτε στην μαμά σας. Κάποιος που σας ξέρει, είναι καπάτσα, ξέρει πως δουλεύει η πιάτσα και δεν φοβάται να σας κριτικάρει. Ξέρει τις αδυναμίες σας. Πριν ανοίξετε το στόμα σκεφτείτε το έτσι.
  • Χιούμορ, ανέκδοτα και αστεία. Όλα μαζί, πολλά από δαύτα και μετά λίγα ακόμα για γαρνιτούρα. Αφού μπορεί να το κάνει ο Ομπάμα που είναι πλανητάρχης, μπορείτε κι εσείς. Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο δεν χωράει λίγο ή πολύ χιούμορ αρκεί να το βασίζετε σε…
  • …αδιάσειστα στοιχεία, διάβασμα, έρευνα και όχι μπαρούφες γενικολογίες. Εκεί που χαϊδεύεστε σε πορνοsite και το facebook, δεν κοιτάτε και καμιά σοβαρή πηγή να μάθετε καλύτερα το θέμα λέω εγώ; Ακόμα και αν δεν σας συμφέρουν κάποια στατιστικά καλό είναι να τα ξέρετε. Να ξέρετε που βόσκουν για να τα αποφύγετε. Να ξέρετε πως αρχίζουν για να προετοιμαστείτε αν θα σας τα σερβίρουν.
  • Κοινή λογική (επιλεκτικά) Σαν τα παραδείγματα που έγραφα πιο πάνω με το μπάσκετ. Τι θες Τασία;  Ανοιχτά σύνορα; Βεβαίως, μαζί σου εγώ! Για πες μου στο σπίτι σου έχεις πόρτα; Κλειδαριά; Να αράξω κάνα χρόνο στο σαλόνι σου γιατί δεν έχω OTE TV και μου αρέσει πως μαγειρεύεις;  (Συνδύασα και χιούμορ, έτσι πάει.)

lon-bakst-costume-study-for-nijinsky-in-his-role-in-la-pri-1332940662_bΓιατί το κύριο θέμα είναι να περνάμε καλά. Πλακωνόμαστε Online, offline, σε κανάλια και σε ταβέρνες για να περνάμε καλά. Ενώ ταυτόχρονα νιώθω και μάγκας γιατί καταστρέφω τα χαζοεπιχειρήματά σας. Αν υποφέρετε τόσο πολύ με την “αναισθησία στις ειδήσεις” κλείστε την τηλεόραση. Αν δεν αντέχετε την “πολιτική βλακεία” των φίλων σας στο Facebook, κλείστε το Facebook. Εγώ γελάω μαζί σας. Κάθομαι στην κουζίνα και τρώω κάτι noodles από χθες, πίνω πράσινο τσάι και θα το ανεβάσω τώρα αυτό να δω ποιος θα τσιμπήσει για να το συζητήσουμε.

Έτσι πάει.

Δείτε επίσης:

Πολιτική κουβέντα με τον Θεό.

Στο δάσος είχε ησυχία. Υπερβολική ησυχία για τα γούστα μου.   Ξέρω ένα απλό κόλπο …

To ελληνικό κόμμα που στηρίζει Trump

Κυκλοφορεί σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ακόλουθο, παντελώς παρανοϊκό μήνυμα: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ …

Παππού πως βγήκε ΣΥΡΙΖΑ;

-Τι να σου πω παιδάκι μου, το 2015 ασχολούμασταν όλοι με την Britney Spears και …

%d bloggers like this: