Πέντε τρόποι που δεν δουλεύουν (για να κρατήσετε μια σχέση)

  1. Να μείνετε έγκυος. Πρέπει να είναι από τις πιο εξωφρενικές ιδέες για να κάνετε κάποιον να μείνει μαζί σας. Δεν είναι μόνο εντελώς άδικο απέναντί του, αλλά και ασυγχώρητο για το παι­δί σας. Βάζετε επίσης τρικλοποδιά στον εαυτό σας. Ναι, μπορεί να μείνει, αλλά θέλετε αλήθεια κάποιον που μένει μαζί σας μό­νο και μόνο από ενοχές; Αφήστε που, αν δεν καθίσει τελικά -και ποιος μπορεί να τον αδικήσει; – τότε θα μείνετε μόνη, με το διό­λου αξιοζήλευτο καθήκον να μεγαλώσετε ολομόναχη ένα παι­δί. (Σας μιλάω εκ πείρας, καθώς, για διαφορετικούς λόγους, ήμουν ανύπαντρη μητέρα και εγώ – μπορώ να σας πω με κάθε βεβαιότητα ότι είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο).
  2. Ζήλια. Άλλη μια ριψοκίνδυνη στρατηγική είναι η προσέγγι­ση «Θα του δείξω εγώ τι χάνει». Φλερτάροντας ασύστολα οποιονδήποτε φοράει παντελόνι, μπορεί να καταφέρετε να τον κάνετε να ζηλέψει, αλλά σκεφτήκατε τι θα γίνει όταν σταματήσετε; Αν σας θέλει μόνο επειδή νομίζει ότι μπορεί να σας χάσει, πώς θα καταφέρετε να αποκτήσετε μια φυ­σιολογική σχέση; Αν όντως βιώνετε μια τέτοια κατάσταση, καλά θα κάνετε να προσέξετε, γιατί μπορεί να βγαίνετε με τον κύριο Γυναικά , τον οποίο ενδια­φέρει μόνο η συγκίνηση του κυνηγιού, και όχι εσείς.
  3. Οικονομική εξάρτηση. Τον νιώθετε να σας ξεγλιστράει. Η σχέση σας κινδυνεύει. Να μια καλή ιδέα. Γιατί δεν αγοράζε­τε διαμέρισμα μαζί; Γιατί δεν επενδύετε όλα τα χρήματα του κοινού σας λογαριασμού σε ένα ερειπωμένο εξοχικό; Μα σοβαρολογείτε; Με το να δεθείτε μαζί του οικονομικά, δε θα καταφέρετε σε καμία περίπτωση να επιλύσετε τα προβλή­ματα της σχέσης σας – μάλιστα, το πιθανότερο είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα επισπεύσετε τη διάλυσή της. Το άγχος που προκύπτει από τα οικονομικά προβλήματα είναι από πιο τους εγγυημένους τρόπους για να βάλετε τέλος σε μια όμορφη σχέση, ενώ δεν πρόκειται να σώσει ποτέ μια σχέση που παραπαίει. Επίσης, κάνει το χωρισμό πολύ πιο επώδυ­νο, περίπλοκο και, αν μπλεχτούν και δικηγόροι, δαπανηρό.
  4. Πλήρης εξάρτηση. «Μα δεν μπορείς να με αφήσεις, δεν έχω πού να πάω!» Ακόμα και αν είστε απόλυτα εξαρτημένη οικονομικά ή συναισθηματικά από κάποιον, τίποτα δε σας εγγυάται ότι η σχέση δε θα τελειώσει κάποτε. Στον εικοστό πρώτο αιώνα ζούμε άλλωστε. Οι γυναίκες πρέπει να στέκο­νται στα πόδια τους, όχι να κρέμονται από τη ρεντιγκότα του αφέντη τους. Μάλιστα, μπορεί η εξάρτησή σας να ήταν αξιολάτρευτη στην αρχή, αλλά όσο περνάει ο καιρός, έχει αρχίσει να εκνευρίζει απίστευτα το φίλο σας.
  5. Να του γίνετε απαραίτητη. Επίσης, δεν μπορείτε να μπείτε στην καρδιά κάποιου με καλοπιάσματα. Μπορεί να νομί­ζετε ότι, αν του γίνετε απαραίτητη, τότε σίγουρα δε θα σας πετάξει σαν στυμμένη λεμονόκουπα, αλλά μην παίρνετε κι όρκο. Όσο περισσότερες κάλτσες του μαζεύετε, όσο περισ­σότερα χρέη του ξεπληρώνετε, τόσο πιο απίθανο είναι να σας φερθεί με το σεβασμό που σας αξίζει. Οι σχέσεις πρέ­πει να έχουν ισότιμη βάση – είναι πολύ ωραίο να φτιάχνετε πότε πότε ένα φλιτζάνι τσάι στο σύντροφό σας, αλλά κοι­τάξτε μην καταλήξετε υπηρέτρια, μπαργούμαν και χρημα-τοδότριά του.

Το άγχος που προκύπτει από τα οικονομικά προβλήματα είναι από πιο τους εγγυημένους τρόπους για να βάλετε τέλος σε μια όμορφη σχέση, ενώ δεν πρόκειται να σώσει ποτέ μια σχέση που παραπαίει.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΣΟΥ – Madeleine Lowe