Ποιες είναι “οι θέσεις” του κόμματος στην εποχή των social media;

Ένας από τους λόγους που με ενδιαφέρει αυτή η συγκεκριμένη προεκλογική μάχη είναι επειδή είναι στο μεταίχμιο.   Μαζί με το παλιό σύστημα πολιτικής γκρεμίζεται και το επικοινωνιακό της υπόβαθρο.

Είναι “θέση” της Δράσης αυτό;   Όχι βέβαια!   Ένα αστείο βίντεο είναι απλά.  (Έχει κι άλλα αντίστοιχα.)    Παρόμοια με του Γιάννη Βαλτή που έκανε τα καταπληκτικά πετυχημένα “μακάρι Μπουτάρη”.   Πολιτική θέση είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους και οι πρακτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας γραμμής.

Στον παλαιοκομματικό κόσμο κάπου κεντρικά αποφάσιζαν την “γραμμή του κόμματος“.   Μετά επέβαλλαν σε όλους τι, που, πως και πότε θα επικοινωνούν σύμφωνα με αυτή.   Όποιος αντιλέγει διαγράφεται (μέχρι τις επόμενες εκλογές που κάνει δήλωση μεταμέλειας και επιστρέφει βέβαια…)   Στα social media πολύ απλά δεν λειτουργεί έτσι.   Αλλά ακόμα και μόνο τρεις νοήμονες ανθρώπους να βάλεις μαζί αποκλείεται να συμφωνήσουν απόλυτα σε τέτοια θέματα.

1. Δεν μπορείς να σταματήσεις τους υποψήφιους.   Μπορεί κάλλιστα να κάνουν 1-2 ψεύτικα προφίλ και μόνοι τους.   Δεν απαιτείται τεράστια υποδομή όπως σε αυτά τα σημερινά κλιπ κατά της Δημοκρατικής Συμμαχίας τα οποία προφανώς κόστισαν σαν κανονικές παραγωγές.  Θα μάθουμε ποτέ ποιος τα έφτιαξε;

Παλιά μπαίναμε όλοι μαζί σε ένα λεωφορείο. Τώρα έχουμε την δύναμη!

2. Δεν μπορείς να επιβάλλεις στους καταναλωτές των media μια γραμμή.  Ειδικά στα social media.    Δεν υπάρχει πια ένα σημείο που θα είσαι σίγουρος ότι “το είδαν όλοι”.   Οι πολιτικές ομιλίες δεν είναι πια τόσο κρίσιμες για να καταλάβουμε όλοι “που το πάει αυτό το κόμμα”.   Έχουμε άπειρες διαδραστικές ευκαιρίες να το δοκιμάζουμε κάθε μέρα.   “Έστειλα μήνυμα στον αρχηγό του κόμματος σχετικά με τις θέσεις του για το κάπνισμα και δεν μου απάντησε” διαβάζω από έναν στο Facebook!   Προφανώς η μια και μόνη φωνή μας έχει πια δύναμη.

3. Μπορείτε να κουνήσετε το μήνυμα σε άλλο κοινό εύκολα.   Αν “ο λαός” δεν είναι έτοιμος για μήνυμα αρνητικό για την εκκλησία, μια ομάδα στο Facebook με τίτλο “Άθεοι Ελλάδας” μάλλον είναι.

Εκλογικό περίπτερο που κατέστρεψαν χθες βράδυ άγνωστοι. Για πόσο καιρό ακόμα θα είναι χρήσιμα τέτοια εργαλεία;

Αφήστε λοιπόν τις εύκολες λύσεις.   Δεν κρύβεται η ζωή σε ένα έξυπνο πολιτικό slogan πια.   Είναι απείρως πιο πολύπλοκη και οι υποψήφιοι είναι ανόητο να προσπαθούν να την αποκρυσταλλώσουν  σε “επίσημη θέση”.   Οριακά μπορεί κανείς να το κάνει για την προσωπική του θέση, πόσο μάλλον για την “κομματική”.

Καθώς εξελίσσεται γρήγορα η κοινωνία και τα media, η πολιτική και οι πολιτικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν.   Η πιο εύκολη συνταγή για να πετύχεις σε αυτό το περιβάλλον;  Να είσαι ειλικρινής και να είσαι ο εαυτός σου!