Τα ακουστικά, η προπαγάνδα και οι κυρίες με τα τσιγάρα

Όταν έψαχναν τρόπους να βελτιώσουν τις πωλήσεις τσιγάρων, έκαναν αναλυτικές συνεντεύξεις με γυναίκες για να βρούνε τρόπο.  Ως τότε μόνο κακόφημες κυρίες κάπνιζαν.   Αλλά βρήκαν το τυράκι.  Το τσιγάρο έγινε σύμβολο χειραφέτησης!  Αντιστρέφοντας την λογική, δηλαδή ότι τα παστρικά κορίτσια δεν καπνίζουν, οι εταιρείες προσέλαβαν νέες να περπατήσουν ταυτόχρονα μια μέρα σε δημόσια θέα καπνίζοντας.    Όλες όταν ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι είναι “δαυλοί ελευθερίας” τα τσιγάρα τους.   Έναν αιώνα αργότερα, εκατομμύρια γυναίκες πληρώνουν με την υγεία τους αυτό το τέχνασμα της εταιρείας δημοσίων σχέσεων που είχε αναλάβει την καπνοβιομηχανία.

Παρόμοιες ανατροπές κάνει συστηματικά η Apple.   Σας ζητάει να αφήσετε στην άκρη τον εγκέφαλό σας και να δεχτείτε ότι πλασάρει, όσο ανόητο κι αν είναι.  Πιο πρόσφατη η υπόθεση με την έλλειψη θύρας ακουστικών στο iPhone7.  Με αναμενόμενο τρόπο, προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους ότι “είναι το μέλλον”.  Μια γενική και αόριστη επίκληση στο γεγονός ότι “στο μέλλον όλα θα είναι ασύρματα” φαίνεται να αρκεί για τα πρόβατα στο ποίμνιό τους.  Τα οποία πρόβατα ήδη δέχονται τις δεκάδες ελλείψεις συμβατότητας του iPhone και είναι ήδη ρονταρισμένα.  Σαν παιδιά καπνιστών, έτοιμα να ρουφήξουν τον καπνό οποιασδήποτε αρλούμπας, όσο παράλογης κι αν είναι.

Η θύρα των ακουστικών σε ένα κινητό τηλέφωνο προφανώς παίρνει χώρο.  Καθότι το iPhone7 έχει ελάχιστες ουσιαστικές βελτιώσεις, οπότε ειδικά για την μπαταρία ήταν πολύτιμος.  Ειδικά η διπλή κάμερα τρώει ακόμα περισσότερο διαθέσιμο χώρο.  Η εξαφάνιση των ακουστικών ήταν τεμπέλικη και απεγνωσμένη απόφαση, όχι κάποια προηγμένη πρόταση για το μέλλον.     Α, κοίτα σύμπτωση.  Πριν λίγο καιρό αγόρασε την Νο1 εταιρεία ακουστικών στον κόσμο.    Αλλά δεν θα τις περάσει αυτή την φορά:

  1. Θα καταλήξουν οι χρήστες Apple να κουβαλάνε ακόμα περισσότερα καλώδια και αντάπτορες.  Είναι αστείο γιατί μιλάνε όλοι για “λεπτό και ελαφρύ” τηλέφωνο αλλά στην πράξη βάζουν θήκες (γιατί είναι πανάκριβο) και έχουν συχνά ένα ολόκληρο δεύτερο τσαντάκι με τσιμπράγκαλα.
  2. Η ποιότητα ήχου στα ασύρματα ακουστικό υπολείπεται ακόμα των ενσύρματων.  Ίσως κάποτε να τα πλησιάσουν αλλά ακόμα απέχουν.  Διαλείψεις, αστάθεια και πολλά άλλα προβλήματα.  Ακόμα και το πιο φτηνό ενσύρματο ακουστικό μπορεί να περάσει 384 kHz στα 32bit από το καλώδιό του.
  3.  Όπως πάντα η Apple φτιάχνει μια διαφορά από τον υπόλοιπο πλανήτη χωρίς λόγο και αιτία.  Επειδή δεν της αρέσει το Bluetooth όλων των άλλων, βάζει ένα δικό της τσιπάκι.  Αντί να συμμετέχει όπως όλοι να βελτιώσει το Bluetooth αν ήθελε πιο γρήγορη σύνδεση, κρύβεται ως συνήθως στη σπηλιά της.
  4. Αν έχεις ξοδέψει 100-200 ευρώ για ένα καλό ζευγάρι ακουστικά δεν σου φαίνεται τόσο αστεία η αλλαγή.  Γιατί αν πας ασύρματος όπως λέει η Apple, μετά με τι θα ακούσεις κάποια άλλη σου συσκευή;  Α, ναι, περίμενε να αγοράσεις την λύση από την Apple όταν και άμα την βγάλει δηλαδή.  Το οικοσύστημα συσκευών για θύρα ακουστικών είναι τεράστιο.  Αν θέλεις να συνδεθείς με το αυτοκίνητό σου που έχει θύρα minijack;  Με το ηχείο στο εξοχικό ή στο πάρτυ;
  5. Η Apple κλασσικά και παραδοσιακά, δεν αφήνει τρίτους κατασκευαστές να φτιάξουν κάτι συμβατό.  Όπως είναι γκαβοπερίεργο η θύρα φόρτισής της (αντί για το πρωτόκολλο που συμφώνησαν όλοι) έτσι και με τα ασύρματα ακουστικά ακολουθεί δικό της πατενταρισμένο και κλειδωμένο μονοπάτι.  Αν φτιάχνεις ακουστικά και θέλεις να συνδεθείς με το iPhone πρέπει να τους παραδώσεις αναλυτικά όλα σου τα τεχνικά σχέδια (και μυστικά) για να σου δώσουν πιστοποίηση!14241061_250707011996175_1366950876_n
  6. Ασύρματη επικοινωνία σημαίνει κλειδωμένη επικοινωνία.  Ψηφιακά κλειδωμένη μαζί με τα δικαιώματα για την μουσική ή ότι άλλο ακούτε.  Θα πατάς να ακούσεις το τραγούδι σου, θα τσεκάρει αν το έχεις αγοράσει και δεν θα το παίζει.
  7. Το Νο1 πρόβλημα των χρηστών iPhone είναι ότι δεν βγάζουν μέρα με την μπαταρία τους (και δεν μπορούν να έχουν εφεδρική μπαταρία όπως ο υπόλοιπος πλανήτης που μπορεί να βαζοβγάζει ελεύθερα την μπαταρία από το κινητό του).  Με ασύρματα ακουστικά θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
  8. Δεν είναι “καθαρός ψηφιακός ήχος” όπως νομίζουν οι άσχετοι.  Πάντα θα χρειάζεται μετατροπή σε αναλογική τεχνολογία για να φτάσει στα αυτιά μας.  To DAC της Apple είναι συμπαθητικό.  Δεν είναι το καλύτερο.  Δεν αλλάζει κάτι χωρίς καλώδιο.
  9. Η ποιότητα ήχου δεν βελτιώνεται λόγο ψηφιακών αλλαγών στη σύνδεση αλλά στην πηγή.  Αν ήθελε καλύτερο ήχο η Apple να βελτίωνε το iPhone σε αυτόν τον τομέα.  Ουσιαστικά έχει κλειδώσει το θέμα εδώ και τριαντακάτι χρόνια στα 16-bit, 44.1 kHz με το “Κόκκινο Βιβλίο”.  Θεωρητικά (αλλά πέρα από τις ικανότητες του homo sapiens) κάποιο ελάχιστο πλεονέκτημα υπάρχει στα 24 bit που λένε πολλοί αλλά ουσιαστικά μέχρι 21 φτάνουν κάποια πανάκριβα εξειδικευμένα μηχανήματα.
  10. Αν ο κόσμος ήθελε ασύρματα ακουστικά, θα το είχαμε δει τόσο καιρό στις πωλήσεις.  Υπάρχουν ασύρματα ακουστικά, αυξάνεται σταδιακά το μερίδιό τους αλλά όχι τόσο πολύ.  Η Apple δεν “ακούει την αγορά”, βιάζει τους πελάτες της.  Εκβιαστικά.