Το αξεσουάρ που σώζει ζωές (ΟΚ, περνάς και καλά)

Είναι θέμα ασφάλειας όλων μας.  Όταν τελειώνει ένα ράλι όλοι ξεχύνονται σα μανιακοί στους δρόμους.  Το’χω πάθει κι εγώ.  Κάπου πρέπει να ξεσπάσεις.  Ε, ο ασφαλής τρόπος είναι σε καλή προσομοίωση.  Δηλαδή παιχνίδι οδήγησης σε κονσόλα ή υπολογιστή.

  1. Χρειάζεται να τα σκάσω για αξεσουάρ;  Ε, ναι, δε γίνεται από πληκτρολόγιο, ποντίκι ή με χειριστήριο κονσόλας να κάνεις ότι είσαι σε αμάξι!  Ίσως όταν είναι όλα self driving Tesla και αράζουμε στο πίσω κάθισμα όσο αυτό μας πηγαίνει.   Όλα τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την ρεαλιστική εμπειρία, τα καλά χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγούς και στοιχεία τηλεμετρίας από αληθινά αγωνιστικά οχήματα.  Πάντα σε σχέση με τιμόνι, κιβώτιο, πεντάλ.  Δε γίνεται αλλιώς.
  2. Συμβατότητα.  Οι πιο καλές και γνωστές μάρκες συνήθως εγγυώνται και ότι θα λειτουργήσουν.  Δηλαδή συνεργάζονται με PS, Xbox, PC κατασκευαστές και εταιρείες παιχνιδιών ώστε να είναι σίγουροι ότι όταν τα βάλετε στην πρίζα θα παίξουν αμέσως και σωστά.  Χωρίς να χρειαστεί να ψάχνεστε σε φόρουμ να βρείτε γιατί το Χ χαρακτηριστικό δεν παίζει σε αυτό το παιχνίδι ή το Ψ χρήσιμο δεν λειτουργεί μερικές φορές.
  3. Αίσθηση.  Δεν αρκεί να είναι συμβατό όμως, πρέπει και να το νιώθεις σαν αληθινό αμάξι στα χέρια (και τα πόδια) σου.  Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει α) ικανή δύναμη στα σέρβο και τα άλλα μέρη του να σε τραβάει ή να σε σπρώχνει όπως θα ήταν σε αληθινό αυτοκίνητο σε αγώνα, όχι να σε χαϊδεύει στο περίπου  β) σοβαρό σχεδιασμό για να επανέρχεται γρήγορα και να η νιώθεις ότι πας στο περίπου  γ) σωστά στημένα συστήματα ανάδρασης (feedback) τα οποία μάλιστα να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και γνώσεις όσων σχεδίασαν το παιχνίδι.
  4. Να μην βαραίνει το σύστημά σου.  Οι καλές τιμονιέρες έχουν onboard δικά τους τσιπάκια που χειρίζονται τους πολύπλοκους υπολογισμούς ανάδρασης.  Αυτό είναι όχι μόνο πιο γρήγορο τελικά και με πολύ καλύτερη αίσθηση γιατί δεν τραβάει πόρους από το PC ή την κονσόλα.
  5. Να αντέχει στο κοπάνημα.  Ακόμα κι αν δεν είσαι τσαντίλας, σε τέτοια παιχνίδια πέφτει πολύ ξύλο.  Οι αληθινοί οδηγοί απλά λένε “α, που’σαι, άλλαξέ μου το κιβώτιο γιατί είναι λίγο χαλαρό”.  Εσείς δεν θα θέλετε να ξαναγοράσετε περιφερειακά μετά από λίγους μήνες.  (Ή εβδομάδες.  Ή εκείνη τη μια φορά που κάνατε το λάθος να αφήσετε τον ξάδελφο να παίξει και ήταν τελείως άσχετος αλλά ήθελε να κάνει φιγούρα και σας το διέλυσε.)

Η περίληψη είναι “ότι πληρώνεις παίρνεις” γενικά αλλά αξίζει να ασχοληθείτε να διαβάσετε και μερικά τεχνικά στοιχεία, ένα καλό παράδειγμα με σύντομες ψιλοτεχνικές εξηγήσεις είναι αυτό http://t-gt.thrustmaster.com/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.