Το μέλλον του fax είναι καλύτερο από αυτό της Ορθόδοξης εκκλησίας;

Η γριούλα μπροστά μου αγοράζει ένα λίτρο σαγκρία. Μόνο. Μεσημεριάτικα

Η φωτογραφία είναι από μια σκηνή που βλέπω συχνά πια στα ταμεία των supermarket.   Μια γριούλα ή ένας γέρος που αγοράζουν μόνο ένα μπουκάλι κρασί σε χαρτόνι (ή οτιδήποτε φτηνό και αλκοολικό, εδώ σαγκρία).   Μερικές φορές έχει και κάτι ακόμα για ξεκάρφωμα ή για μεζέ.   Με τέτοια φτώχια και μιζέρια (και ακόμα δεν αρχίσαμε) απορώ  που τεμπελιάζει η θρησκεία.

Το fax δεν φιγουράρει έντονα στην ροή εργασίας μου.  Εδώ δεν έχω καν στυλό εύκαιρο πια γιατί τα σημειώνω όλα στο κινητό!   Παρόλα αυτά είναι μέσο το οποίοθα έχει απήχηση για καιρό ακόμα για τους ίδιους λόγους που θα έχουν και οι θρησκείες.

Το πρόβλημα που έχει και η Ορθόδοξη εκκλησία είναι ότι δεν ξέρει με τι ταχύτητα πρέπει να αλλάξει.   Αντίθετα με άλλες θρησκείες, ο μυστικισμός της έχει επιτρέψει ένα μεγάλο μέρος των θεωρητικών της να προτάξουν την μη αλλαγή σαν το μέλλον.   Δεν είναι.   Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και έντονα και η Ορθοδοξία δεν έχει καν τους μηχανισμούς μετάφρασης άλλων θρησκειών.

Υπάρχει βέβαια τρόπος να λαμβάνεις τα fax στο email σου.   Και τρόπος να στέλνεις fax από τον υπολογιστή.   Χωρίς μια σελίδα χαρτί πουθενά στο κύκλωμα.   Και σαν άνθρωπος της επικοινωνίας συχνά  προτείνω  σε πελάτες να χρησιμοποιούν fax για τον ίδιο λόγο που δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τις θρησκείες.   Έχει ακόμα ένα μεγάλο και πιστό κοινό.   Ακόμα και ως άθεος θα ήμουν ανόητος να πάω κόντρα σε έναν τόσο δυνατό μηχανισμό.  Κοινωνικά, οικονομικά αλλά και σε ατομικό επίπεδο επικοινωνίας.   Δεν έχει νόημα να γκρεμίσουμε απότομα τις θρησκείες επειδή μέσα από τις αλλαγές σε αυτές θα εξελιχτεί τελικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η θρησκεία θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος στην κοινωνική δικτύωση.   Αυτή το ξεκίνησε άλλωστε!  Η οργάνωση ανθρώπων σε ομάδες και τελετουργικά γύρω από την ιδέα ότι κάποιος θεάνθρωπος πέθανε για τις αμαρτίες μας δεν είναι αυτονόητα εύκολο προϊόν!   Χρειάστηκαν πολλές αλλαγές και δοκιμές στο μήνυμα τον πρώτο καιρό (εξού και πολλές ανακολουθίες στον Χριστιανισμό) αλλά και προσθήκες συμβόλων και ιστοριών (πχ από τους παγανιστές) ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Που πήγε όλη αυτή η δημιουργικότητα; Χάθηκε κάτω  από το βάρος του συμφέροντος του κεντρικού μηχανισμού.   Ενώ το fax συνδυάστηκε με εκτυπωτές, μπήκε σε πολυμηχανήματα, ενσωματώθηκε σε server.   Η Ορθοδοξία μπορεί να ξαναβρεί την ευελιξία της; Για αρκετό καιρό η γριούλα μπροστά μου στο σουπερμάρκετ την χρειάζεται!

Εδώ προτάσεις βελτίωσης της Ορθόδοξης εκκλησίας επικοινωνιακά και σε επίπεδο συνεργασιών.

2 comments

  1. psychedelicreflection – Πίστευα παλιότερα πως το να διευθύνεις μια επιχείρηση είναι σαν να είσαι μαέστρος σε μια συμφωνική ορχήστρα. Αλλά δεν νομίζω πως είναι ακριβώς έτσι. Είναι μάλλον σαν Τζαζ. Υπάρχει περισσότερος αυτοσχεδιασμός. Warren Bennis
    psychedelic reflection says:

    “Που πήγε όλη αυτή η δημιουργικότητα; Χάθηκε κάτω από το βάρος του συμφέροντος του κεντρικού μηχανισμού. Ενώ το fax συνδυάστηκε με εκτυπωτές, μπήκε σε πολυμηχανήματα, ενσωματώθηκε σε server.”

    xaxaxaxaxxaxa! τέλειο

Comments are closed.