Breaking News
Home / Πολιτικά / Το Ποτάμι, το μπιφτέκι και οι 360 μοίρες μας

Το Ποτάμι, το μπιφτέκι και οι 360 μοίρες μας

Ήμουν σε μια εσωτερική πτήση στις ΗΠΑ και δίπλα μου υπεύθυνος Marketing του Burger King. Από συνέδριο για θέματα τεχνολογίας φεύγαμε αλλά δεν άργησε να πει το πραγματικό του πρόβλημα:
-Μας περιορίζει το όνομα. Τα McDonalds μπορούν να βγάζουν Κινέζικο μενού ή χορτοφαγικές επιλογές. Εμείς έχουμε κολλήσει με τα burger. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε στην Ελλάδα και να σου προσφέρουμε χωριάτικη σαλάτα.

Για να τον ηρεμήσω και να περάσει η ώρα, του είπα για τις δικές μου εμπειρίες στο οικολογικό κίνημα. Από το WWF που οι πιο πολλοί κατηγορούν ως “πουλημένο στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις” ως τους ακτιβιστές με τους οποίους αλυσοδέθηκα μερικές φορές κι εγώ ως νέος σε παραλίες που τρώγαμε ξύλο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να πολεμήσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον. Η Greenpeace στην οποία έκανα τη διατριβή του μεταπτυχιακού μου, έχει διασπαστεί πολλές φορές ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Κάποιοι που βράζει το αίμα τους δεν αντέχουν τις αδικίες, δεν μπορούν να περιμένουν, θέλουν άμεσες δράσεις. Άλλοι προσπαθούν να τους συνετίσουν, φοβούνται ότι θα χάσει επαφή έτσι ο κόσμος, ότι θα παρεξηγηθούν. Όπως θα παρεξηγηθεί το Burger King αν ανοίξει στην Ελλάδα και έχει μενού με “τα μπιφτέκια της μαμάς σου”.

Το ίδιο πρόβλημα έχει “το Ποτάμι”. Η δεξιά στην Ελλάδα τόσα χρόνια έχει αναπτύξει μια μεγάλη γκάμα πιθανών “δεξιών”. Το μπιφτέκι γίνεται και κεφτεδάκι αν χρειαστεί. Από εθνικιστικές κορώνες, ως φιλελεύθερες ατάκες. Από Καρατζαφέρη ως Νέα Δεξιά, όλους τους βολεύει η ταμπέλα όταν μυριστούν λεφτά. Ακόμα καλύτερη βέβαια η Αριστερά καθότι δεν είχε ως τώρα εξουσία και στα λόγια έκανε μεταμορφώσεις και κωλοτούμπες καλύτερες από ότι στο καρναβάλι της Πάτρας. Τα μπιφτέκια μπορεί να είναι vegan ή να μην έχουν καν σχήμα μπιφτεκιού γιατί παραπέμπει σε “οριζοντιοποίηση του πλανήτη μέσα από την αλόγιστη κατανάλωση και την αναφορά σε καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση” ή ότι άλλο θέλει ο καθένας να βάλει για να γεμίσει τη σελίδα στο κουλτουριάρικο μενού του.

Στην παρομοίωση αυτή, με σατανικό τρόπο έχω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ McDonalds. Γιατί του αξίζει. Με αυθάδεια μιλάει για υγιεινή διατροφή, με πλήρη απαξίωση στην πραγματικότητα βγάζει επιλεκτικά ψευδή στοιχεία. Τι κι αν αποτυχαίνει σε πολλές αγορές, το πουλάει ως πείραμα Marketing και συνεχίζει ακάθεκτο.

Ποτάμι; Πιο Ποτάμι, ποιοι οικολόγοι και τι φιλελεύθεροι; Τι μαντριά έχετε ωρέ; Κάνει η Ντόρα κόμμα και το βαφτίζει φιλελεύθερο, το κλείνει μετά από λίγο και γίνεται πιο ΝΔ από την ΝΔ μπας και γίνει αρχηγός. Κάνει ο Αβραμόπουλος κόμμα και το βαφτίζει ότι να’ναι, σε λιγότερο από ένα χρόνο πίσω στο μαντρί και μετά βόλεμα στας Ευρώπας. Ο Τσίπρας άνοιξε από την αρχή το μαντρί βάζοντας μέσα τον λύκο. Έδωσε στίγμα, έληξε την κουβέντα για την θεωρία των δυο άκρων αποφασιστικότατα. Μπορείς να είσαι “αριστερός” και με στολή αεροπόρου και ψεύτικα παράσημα να δηλώνεις ότι θα πάρουμε την Πόλη. Κανένα πρόβλημα. Κάνει στροφές 360 μοιρών με άνεση ακόμα κι όταν εννοεί 180 μοιρών. Γιατί στις 360 μοίρες χωράνε όλοι. Θέλετε να σπάσετε μια πρεσβεία; Ε, αριστεροί είμαστε, λογικό είναι, απαιτούμε να αλλάξει ο κόσμος. Θέλετε να ξεπουληθείτε χυδαία στους Αμερικάνους; Ε, αριστεροί είμαστε, κάποιο φοβερό σχέδιο θα είχε ο Κοτζιάς, απόλυτα συμβατό με τα κομμουνιστικά ιδεώδη του, τόσα βιβλία έχει κάνοντας τέτοιες ασκήσεις θεωρητικές.

Η ανέλπιστη επιτυχία του Τσίπρα ήταν ότι διατήρησε πράγματι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ε, όχι τόσο ηθικό βέβαια όσο επικοινωνιακό. Εκτός κι αν ανήκετε σε κάποια ψαγμένη ομάδα ανθρώπων με εγκέφαλο βέβαια. Έπαιξε το παιχνίδι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας καλύτερα από αυτούς. Κατηγορούν τον Θεοδωράκη που συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ (με ότι όνομα κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό) αλλά καλά έκανε ο άνθρωπος. Αν θέλετε κόμμα μέσα στη Βουλή, τέτοια θα κάνει για να μπει. Είχε δώσει άλλωστε στίγμα από την εποχή του στην ΕΡΤ ότι δεν έχει αλλεργία στο βόλεμα και την διαπλοκή. Ούτε ως δημοσιογράφος έβγαζε ποτέ θέματα. Δεν είναι της μαχητικής δημοσιογραφίας, είναι της lifestyle φάσης. Τυλίγουμε γνωστά θέματα σε καλύτερη συσκευασία. Μια δουλειά είναι κι αυτή, κάποιος πρέπει να την κάνει. Όπως έπιανε κάποια τηλεθέαση περπατώντας με μουσική και θολά πλάνα, συζητώντας σε παγκάκια και με voice over συναισθηματικό, ε, έτσι κάνει και στο κόμμα του. Και μπήκε και στη βουλή έτσι.

Λέμε για απλή αναλογική αλλά δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Θα έπρεπε να έχουμε δυο κατηγορίες ψήφων. Μια για “μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα” και μια για “αυτούς που φαίνονται να είναι πιο λογικοί”. Πως είσαι και Ολυμπιακός αλλά και Δόξα Άνω Τιθορέας στο ποδόσφαιρο ένα πράγμα; Πως σου αρέσει να βλέπεις ταινία δράσης με τον Tom Cruise κάθε τόσο αλλά θες και Μογγολικό σινεμά στον Δαναό; Σαβουριάζεις δυο πίτσες και τρία λίτρα Κόκα Κόλα (όχι λάϊτ, κανονική) στα μουλωχτά αλλά την βγάζεις ραντεβού μετά στο Λιβανέζικο εναλλακτικό στέκι με δυο γουλιές ξυνισμένο γάλα κατσίκας από γιουρτ. Αυτοί είμαστε. Όπως δεν μας αξιζει δημοψήφισμα αφού δεν ξέρουμε καν τι μας ρωτάνε, έτσι δεν μας αξίζει απλή αναλογική.

Οπότε ας την πάρει το Ποτάμι και το κάθε ποτάμι-άλλο κόμμα την ψήφο σας. Από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σαφώς καλύτερη επιλογή. ΟΚ, τον Θεοδωράκη τον έχω σε κατηγορία Κυρ Φώτη ως άτομο και ως αρχηγό, αλλά υπάρχουν και πολλά αξιόλογα στελέχη, άνθρωποι που δεν ήταν της πολιτικής αλλά τους τράβηξαν και ασχολήθηκαν. Αντίστοιχα μπορείτε να ψηφίσετε και οποιοδήποτε άλλο κόμμα βέβαια, ανάλογα με τα χούγια σας.

Σε μεγάλο βαθμό είναι αισθητικό το θέμα. Το πρώτο ερώτημα είναι αν πιστεύετε ότι ο δικομματισμός ελληνικής κοπής συμφέρει την χώρα. Αν σας αρέσει πως λειτουργεί στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστε ΝΔ. Τα ίδια είναι σε γενική προσέγγιση κι ας είναι χιλιάδες φορές πιο ανίκανοι και ανήθικοι οι καινούργιοι. Με γιαλαντζί ΠΑΣΟΚους λογικό είναι βρε, χωρίς Λαλιώτη θες να κάνεις Μουντιάλ; Μισό αιώνα τεχνογνωσία, συνδικαλισμός και μίζες, υπάρχει τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου.

Οπότε αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που μας διαχειρίζονται τα κόμματα εξουσίας τόσα χρόνια, απλά ψηφίστε οτιδήποτε άλλο. Τόσο απλό είναι.  Ανάμεσα στα μπιφτέκια της ΝΔ και τα οικολογικά κεφτεδάκια από κινόα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αφήσει χώρο.  Θα πρέπει για ζέσταμα να ανοίξουμε τραπέζι για άλλες κουζίνες εκεί που όλοι μαζί τα φάγαμε.  Όλα τα ποτάμια πέφτουν στην ίδια θάλασσα και εμείς βολοδέρνουμε καθώς μας παίρνουν πέφτοντας.  Αλλά τουλάχιστον να σηκώνουμε κάθε τόσο το κεφάλι.

Δείτε επίσης:

Πως να πάρεις επιδότηση σαν Τζεντάϊ

Το γραφείο ήταν ήσυχο.  Ύποπτα ήσυχο.  Τσέκαρα στο κινητό για απεργίες.  Τίποτα.  Μόνο δυο άτομα …

Αστυνομική ιστορία Νο9: το ξυράφι

Οι δυο αστυνόμοι κοιτάχτηκαν λίγο.  Ο ένας τελείωνε την βάρδια του, ο άλλος τώρα άλλαζε …

Τι έπαθα τη μέρα που πούλησα ναρκωτικά στα Εξάρχεια

Δεν το είχα ξανακάνει.  Αλλά χρειάζομαι τα λεφτά.   Ένας φίλος μου δάνεισε ένα σακουλάκι …

Αστυνομική ιστορία Νο10 – το ηλεκτρονικό τσιγάρο

“Σβήσε το τσιγάρο και έλα στο γραφείο μου!” Ο διοικητής είναι έξαλλος.  Δεν ξέρω γιατί. …

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ που ενδιαφερθήκατε για μια θέση στην εταιρεία μας.  Με λένε Κύριο …

Αστυνομική ιστορία Νο6: ο καθρέφτης

Είχαν ήδη πάρει το πτώμα όταν έφτασα στον τόπο του εγκλήματος.   Οι συνάδελφοι εξέταζαν …

Αστυνομική ιστορία Νο12: ροδοcop

Έσπρωχνα το λάστιχο με ένα ξύλο στον δρόμο.  Έχω δει να το κάνουν τα Αφρικανάκια …

Αστυνομική ιστορία Νο5 : περί σεξ

Μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος αστυνόμος στον κόσμο αλλά δεν μου άξιζε αυτή η …

Αστυνομική ιστορία Νο3 : Λότο

“Δεν το πιστεύω!  Κέρδισα!” Χοροπηδούσα σαν μανιακός στον δρόμο.  Έριξα και έναν κάδο.  Στα τέτοια …

Αστυνομική ιστορία Νο4: υπόθεση 2 σε 1

“Καλά, μου το λες τώρα ότι έχω να πληρώσω κλήση;” Η γυναίκα ήταν έξαλλη.  Συνέχισε …

Αστυνομική ιστορία Νο 8 – στα κόκκινα

Είχα αργήσει και το φανάρι πορτοκαλί.  Εξέταζα το παιδί στην “Κάθοδο των Μυρίων” και έπρεπε …

Αστυνομική ιστορία Νο11: Μπόμπ Σφουγγαράκης στον ήλιο

Ήταν ηλιόλουστη μέρα και ο κόσμος πολύς στο Σύνταγμα.  Ένα παιδάκι δίπλα μου φώναζε σπαραχτικά …

Αστυνομική ιστορία Νο2: εναλλακτικοί αστυνόμοι

Θα είχα μεγάλη περιέργεια να δω στην Αθήνα αστυνομικούς με roller blade όπως έχουν στην …

Αστυνομική ιστορία: η ομάδα Δέλτα και ο Πακιστανός

Το αυτοκίνητο είχε χαλάσει στην μέση της Κηφισίας και οι δυο μοτοσυκλέτες πλησίαζαν γρήγορα.   …

Νικήσαμε Τούρκους και Ιταλούς αλλά χάσαμε από το Netflix;

Δεν είναι μυστικό ότι αντιπαθώ το Netflix.   Με ενοχλεί η μετριότητα των περισσότερων παραγωγών του.  …

Η θεραπεία

Η εξέταση των ασθενών δεν γίνεται σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας, αλλά σύμφωνα με το …

Online dating αλά Ελληνικά (και πρακτικά)

Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό;   Γιατί γνωρίζεις άλλους ανθρώπους, εκτός των κύκλων σου …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: