Breaking News
Home / TECH / Οι U2, η Apple και η αντιγραφή άρθρων στην εποχή των blog

Οι U2, η Apple και η αντιγραφή άρθρων στην εποχή των blog

Σχεδόν γέλασα όταν είδα το tweet:

Καθότι ξέρω πολύ καλά ότι η Αλεξαρτησία περιέχει μόνο πρωτότυπο υλικό, υποψιάστηκα ότι ο άνθρωπος έψαχνε λίγη δημοσιότητα.   Καλοκαιριάτικα όμως αμφιβάλλω αν θα του έστειλε και πολλά κλικ η κίνηση.   Μήπως χρειάζεται backlink το site του;   Πάλι απίθανο, δεν μετράνε πια και τόσο πολύ, εκτός κι αν κάνει καλά οργανωμένη καμπάνια.   Διαβάζω τα άρθρα του και είναι αρκετά ενδιαφέροντα.   Μάλλον πραγματικά το πιστεύει!

Μου θυμίζει τον εαυτό μου πριν πολλά χρόνια να τηλεφωνώ οργισμένος στην εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη για να «αποκαλύψω»   ότι το τραγούδι “With or without you” ήταν βασισμένο σε κλεμμένα ακόρντα.   Επέμενα μέχρι που έπιασα γραμμή.   Το σήκωσε ο Ζούνης.   Με άκουσε ευγενικά, απάντησε ευγενικά.   Εκνευρίστηκα με το μπλαζέ ύφος του αλλά είχε δίκιο βέβαια.    Δεν κάνουν τα ακόρντα την τόσο μεγάλη ποπ επιτυχία.

Για το θέμα της Apple ειδικά, αν το είχε ψάξει ο άδικος κατήγορός μου θα είχε βρει το γράμμα μου «γιατί προτίμησα Sharp MZ80-B από Apple II e” που τυπώθηκε νομίζω στο Computer για όλους στις αρχές της δεκαετίας του ’80.   Ή άλλο γράμμα στο RAM λίγο αφού ανακοινώθηκαν τα Macintosh.   Τότε ήμουν οργισμένος για τις αντιγραφές που είχε το λειτουργικό τους.  (Amiga fan εγώ στην σχετική μάχη.)   Όταν σαν φοιτητής έβγαζα χαρτζιλίκι οργανώνοντας παραεισαγωγές Apple Quadra από Αμερική έκανα μεγάλη ανάλυση της απόδοσής τους σε σχέση με τα PC (έχαναν βέβαια.)   Και το πρώτο μου blog έχει ολόκληρη κατηγορία “Apple” για αυτή την περιοδική μου ανάγκη να εκφράζω την τσαντίλα μου με την επιτυχία της εταιρείας.

Πρόσφατα με ρώτησε αναλυτής χρηματιστηρίου σχετικά με διάφορες μετοχές από τον χώρο της τεχνολογίας.   Όταν ξεκίνησα να εξηγώ που θα χάσει μερίδιο αγοράς τα επόμενα 5-10 χρόνια η Apple σήκωσε το βλέφαρο:  “Σε αυτό το θέμα Αλέξη ξέρουμε βέβαια ότι δεν είσαι αντικειμενικός.»   Τα επιχειρήματά μου μπορεί να είναι μερικές φορές καλά και σίγουρα τα χρησιμοποιούν όσοι ψάχνουν πυρομαχικά κατά της εταιρείας.   Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τελικά μετράνε και πολύ.

Όσοι αρθρογραφούμε χρόνια στην τεχνολογία έχουμε αυτό που είχε και ο Ζούνης όταν μου απαντούσε σχετικά με τους U2.  Έχουμε ακούσει πολλά ακόρντα και πολλές τρίλιες.   Μπορεί να αναφέρεται σε άλλη κάρτα γραφικών το γράμμα αλλά το θέμα είναι το ίδιο με την προηγούμενη κάρτα γραφικών στην βάση του.   Δεν είναι μόνο η Apple fan boys και οι εχθροί του Jobs που παθιάζονται.   Έχουμε περάσει αντίστοιχα επικές μάχες σχετικά με το πιο πρόγραμμα 3D είναι το καλύτερο.   (Μέχρι που με απείλησε η Autodesk με μήνυση!)   Πιο antivirus είναι το πιο «ελαφρύ».   Η τεχνολογία προκαλεί πάθη.   Ιδιαίτερα σε αγόρια στην εφηβεία τους ή όσους παραμένουν σε αυτή την κατάσταση και σαν ενήλικες.   Δημιουργούνται σχεδόν αυτόματα με κάθε λανσάρισμα ομάδες υποστηριχτών και όσοι μισούν (με αντίστοιχου βεληνεκούς πάθους) κάτι.   Δεν είμαστε νευροχειρούργοι να κάνουμε έρευνα για εξωκροταφική επιληψία.   Την γνώμη μας γράφουμε συνήθως.

Το blogging έχει αλλάξει αυτό το παιχνίδι με δυο τουλάχιστον τρόπους.   Από την μεριά του πομπού της πληροφορίας έκανε πολύ πιο εύκολο ο οποιοσδήποτε να μοιάζει σαν περιοδικό.   Με αντίστοιχη πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο κοινό το οποίο απλά ψάχνει κάτι στο Google και πέφτει πάνω στο άρθρο του, όσο περίεργο ή εξειδικευμένο κι αν είναι.   Και αυτό ανάγκασε και τις εταιρείες να γίνουν κάπως πιο πονηρές.   Προσπαθούν να καλοπιάσουν τους bloggers με δωράκια, εκδηλώσεις και «αποκλειστικές πληροφορίες».     Στο όλο κύκλωμα βέβαια το πιο χαριτωμένο κατά την γνώμη μου είναι ότι ο καθένας νομίζει ότι είναι Θεός.   Το σύμπαν περιμένει από εμένα προσωπικά την αποκάλυψη…

Τελικά βέβαια το θέμα είναι πολύ πιο απλό.  Ο άνθρωπος απλά είχε πέσει σε ένα εργαλείο που έφτιαξα για προσωπική χρήση από το οποίο παρακολουθώ τις ειδήσεις στον χώρο των social media.   Θα μπορούσε να ήταν private σαν άλλα αντίστοιχα που έχω για διάφορα θέματα (εδώ πχ για branding) αλλά είναι μερικοί φίλοι που μου ζήτησαν να το βλέπουν και αυτοί.   Έβγαλα το site του ανθρώπου από τις πηγές μου και ησυχάσαμε ελπίζω αλλιώς θα αναγκαστώ να βάλω password για πρόσβαση.

Δείτε επίσης:

Τα Mac είναι πάλι (και πάντα) πιο αργά από τα PC

To έχουμε ξαναπαίξει το παιχνίδι αλλά πέρασε καιρός και χρειάζεται επανάληψη.  Γιατί σαν τα χόρτα …

Πως να κάνετε copy – paste χωρίς να σας καταλάβουν

Ειδικά τώρα με το διαδίκτυο είναι πλέον επιδημία.   Δεν ξέρεις από που ήρθε κάτι, …

Να γιατί είναι μάταιο να περιμένετε επαγγελματικά Mac

“Alex, we need to talk.” Έχω λάβει αρκετές φορές ξεχεστήρια από εταιρείες για κάτι που …

2 comments

  1. Άρζτι, Μπούρτζι, και λουλάς.

    Τί σχέση έχει όλο αυτό το κατεβατό με το γεγονός πως ΞΕΣΗΚΩΣΕΣ ΑΥΤΟΥΣΙΑ άρθρα, χωρίς καν να φαίνεται η πηγή (μόνο στην κασαρισμένη σελίδα του Google με παλιότερο design) με το γιατί οι U2 και πώς πήρες τηλέφωνο και ό,τι άλλο σου κατέβει… ένας Θεός το ξέρει.

    Backlink στο site μου; 😀 😀 😀 Δεν είναι καν δικό μου το site. Και, αν έφτιαξες το εργαλείο για προσωπική σου χρήση τότε πάσο, έχεις κάθε δικαίωμα, είτε με ένα κωδικό, είτε με ένα nofollow και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Φαίνεται να λες πως ξέρεις απ’όλη αυτή τη θεματολογία, οπότε ένα τέτοιο τεράστιο faux pas το ξεπερνάς μόνο με μία συγγνώμη και όχι δικαιολογίες του στυλ “είναι προσωπικό”, “λέω πως αν θες να το αποσύρω θα το κάνω” (τι νόημα έχει αυτό αν είναι προσωπικό;) και συγγραφές άσχετων άρθρων…

    • Άρχισα να γράφω το άρθρο πριν δω τα links που παραθέσατε. (Επειδή ακριβώς είναι προσωπικό ιστολόγιο με προσωπικές σκέψεις.) Οπότε ασχολήθηκα με την απιθανότητα να μοιάζει ένα δικό μου άρθρο με οτιδήποτε άλλο μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε αυτό το άρθρο. Θέμα γενικού ενδιαφέροντος πέρα από την μανία που σας έπιασε ξαφνικά και προσωπικά εναντίον μου εδώ. Μετά είδα ότι για κάποιο (μάλλον δικό σας) λόγο κάνατε όλη αυτή την φασαρία για το τίποτα. Ένα απλό aggregation site μου το οποίο δεν κάνει copy – paste, παρά mirroring ένα σωρό πηγές από όλο τον κόσμο σχετικά με social media. Αν δεν το καταλαβαίνετε πως και γιατί λειτουργεί αυτό και χιλιάδες άλλα αντίστοιχα, σας συνιστώ να σερφάρετε περισσότερο!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: