80 ντεσιμπέλ είναι διπλάσια ένταση ήχου από 70 ντεσιμπέλ. Το ξέρατε αυτό; Και το ένα τρίτο ακουστικών που λένε ότι είναι ειδικά για παιδιά δεν περιορίζουν επαρκώς την ένταση ώστε να μην γίνεται ζημιά. Ανάλογα με την έρευνα που θα πιστέψετε, ακόμα και σε ηλικίες 8-12 περνάνε πολλές ώρες την ημέρα ακούγοντας μουσική ή βίντεο. Ανάλογα με τον γιατρό που θα πιστέψετε η ζημιά στην ακοή τους είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή και σχεδόν πάντα μόνιμη.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Το θέμα της χρήσης κινητού είναι κατεξοχήν πεδίο υποκρισίας γονέων. Συχνά αυτοί που λένε “α, εγώ το παιδί μου δεν το αφήνω!” με στόμφο είναι οι χειρότεροι. Όπως και να’χει πολύ δύσκολα να εξαφανίσεις κινητό στην εποχή μας από τα παιδιά πόσο μάλλον από εφήβους. Οπότε τι επιλογές έχουμε στα ακουστικά;
- Σίγουρα όχι “χωτά” ακουστικά για ενήλικες. Συνήθως δεν μπαίνουν καν στα μικρά παιδικά αυτιά. Και να μπούνε, απομονώνουν τελείως τον χρήστη τους από το περιβάλλον και γίνονται κουραστικά για πολύωρη ακρόαση.
- Γενικά όχι ακουστικά για ενήλικες. Δεν έχουν κανέναν τρόπο να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεπεράσουν την ασφαλή ένταση των 85dB (κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
- Από τα ακουστικά για παιδιά, περίπου το 1/3 τελικά δεν είναι για παιδιά σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα των New York Times.
Δηλαδή πρακτικά, τι να ψάξουμε;
- Να μην είναι βαριά.
- Καλό υλικό για να είναι αναπαυτικά.
- Να διπλώνουν (σπάνε πιο δύσκολα έτσι και μεταφέρονται βέβαια πιο εύκολα.)
- Να προσαρμόζονται σε μέγεθος (καθότι μεγαλώνουν τα παιδιά ή/και τα χρησιμοποιούν αδέλφια)
- Να έχουν μακρύ καλώδιο αν έχουν καλώδιο, κατά προτίμηση να δουλεύουν και ασύρματα και με καλώδιο. Γιατί συχνά θα ξεχνάνε να τα φορτίσουν αν είναι μόνο bluetooth. Και σε πολλές φάσεις αν πάνε παντού με καλώδιο μπλέκουν και τελικά σπάνε το κινητό όταν πιάνεται κάπου το καλώδιο. Οπότε καλύτερα κι από τα δύο.
- Να μην απομονώνουν το παιδί. Πρέπει να μπορεί να σας ακούει αν είστε 2-3 μέτρα μακριά του χωρίς να γκαρίζετε.
- Να περιορίζουν την μέγιστη ένταση από μόνα τους στα 85dB δηλαδή να μην μπορεί το παιδί να ακούσει πιο δυνατά ακόμα κι αν προσπαθήσει.
- Να έχουν και μικρόφωνο για να μπορούν να απαντήσουν μια κλήση ή να μιλήσουν σε chat. (Αλλιώς μπερδεύονται γιατί ακούνε μεν αλλά δεν τα ακούτε εσείς.)
Μια τέτοια λύση βρήκα από την JLAB (από όπου και οι φωτογραφίες), τα προϊόντα γενικά τα έχει ο Γερμανός στην Ελλάδα. Όπως πολλά θέματα γονιών και παιδιών, λίγο κουλ, αγάπη και ηρεμία. Μερικές φορές τα παιδιά φορώντας τα ακουστικά δηλώνουν “θέλω να απομονωθώ, άσε με”.
Ε, ακούστε τα. Εκτός κι αν εσείς φοράτε μόνιμα noise cancellation…