Μας πρήξατε. “Αν δεν πληρώνεις το προϊόν ΕΙΣΑΙ το προϊόν” σε κάθε τοίχο στο Facebook σα να ανακαλύψατε γνωμικό καλύτερο από τον Αριστοτέλη που ποστάρατε πιο πριν. Ελπίζω να πληρώνετε κανονικά συνδρομή Netflix γιατί αν ακούσατε αυτό το πανηλίθιο σλόγκαν τζάμπα θα αυτοκαταστραφείτε από το παράδοξο.
Παλιότερα ήταν το “the medium is the message” αντίστοιχα της μόδας. Όταν ξεκίνησα μικρός να διαβάζω θεωρίες media ψάχναμε σε βιβλία, journals και τα “φρέσκα” σημεία για τέτοια. Ήταν πιο δύσκολο. Γέμισαν τα βιβλιοπωλεία εναλλακτικούς μεταμοντέρνους Ιταλούς και Γάλλους που έγραφαν με κεφαλαία γράμματα τις λέξεις ενώ οι αναγνώστες τους κουνούσαν τα κεφάλια σα να καταλάβαιναν. Έγραφε ο Ουμπέρτο Έκο για την τηλεόραση με όλη την αναίδεια της σιγουριάς ότι κανείς δεν μπορούσε εύκολα να καταλάβει. Δεν υπήρχε ακαδημαϊκό υπόβαθρο στον τομέα αυτόν, ήταν σα να παίζεις ποδόσφαιρο σε έναν πλανήτη που κανείς δεν ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κάπως έτσι και το Social Dilemma σας πάσαρε ευκολοχώνευτη αοριστία.
Ζούμε με παλαιολιθικά συναισθήματα μια εποχή με μεσαιωνικούς θεσμούς και θεϊκή τεχνολογία. Δεν είσαι το προϊόν. Δεν ισχύει καν η ατάκα. Δεν έχει αλλάξει το παραμικρό από το εμπόριο και την επικοινωνία. Όπως πάντα όσοι πουλάνε κάτι, προσπαθούν να βρούνε τρόπους να πουλήσουν περισσότερο. Όπως πάντα στις πωλήσεις εκμεταλλεύονται το παραμικρό σε επίπεδο ανθρώπινης ψυχολογίας. Και όπως πάντα, ψάχνετε κάποια τεχνολογία να κατηγορήσετε αντί να ασχοληθείτε ουσιαστικά. Είστε γκρινιάρηδες και τεμπέληδες.
Πως;
Έχω πολλά τηλέφωνα. Προτείνω σε όλους να έχουν τουλάχιστον δυο. Με Cosmote απλά κοστίζει 16 ευρώ όταν έρθει η ώρα να πάρετε SIM. Λειτουργούν ταυτόχρονα για το ίδιο νούμερο. Βάζεις την δεύτερη σε ένα δεύτερο τηλέφωνο. Πολύ χρήσιμο να έχεις καβάντζα στο αυτοκίνητο όταν ξεμείνεις από μπαταρία. Εγώ το έχω σε ένα πιο μικρό τηλέφωνο που βολεύει σε τζόκινγκ ή εκδρομές για να μην κινδυνέψει το μεγάλο, καλό μου τηλέφωνο. Αλλά στο δεύτερο τηλέφωνο δεν έχω τα ίδια apps. Έχω άλλο για ειδήσεις, δεν έχω τα μη επείγοντα για μηνύματα. Νιώθω αλλιώς όταν το κρατάω, πιο ανάλαφρος. Και ακόμα περισσότερο με το τρίτο τηλέφωνο, μια μπακατέλα παλιά, το pyjamaphone που λέω εγώ. Δεν έχει καν SIM. Είναι για όταν είμαι σπίτι, ελέγχει μουσική και media, το air condition και σε αυτό διαβάζω βιβλία.
‘Εχω πολλούς λογαριασμούς. Όσοι σε αυτό το σημείο έχετε τα αρχίσει να διαμαρτύρεστε ότι “είναι μπελάς” έχετε ήδη αποδείξει την τεμπελιά σας. Ειδικά σε Android/Chrome είναι πανεύκολο να έχεις δεκάδες λογαριασμούς στην ίδια συσκευή. Προφανώς πέρα από το βασικό σου email, πρέπει να έχεις ένα λογαριασμό για συνδρομές και σαβούρα. Μπορείς αντίστοιχα να έχεις και για άλλες κατηγορίες δραστηριότητας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να έχεις δεύτερο προφίλ στο Facebook. Με άλλους φίλους βλέπεις έναν άλλον κόσμο κάθε μέρα. Θα μου πείτε “μα, αυτό κανονικά απαγορεύεται” και θα σας απαντήσω “ποιος φτιάχνει τους κανόνες;” My way or the highway σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που ξοδεύω τον χρόνο μου. Κατ’ελάχιστο, ειδικά όσοι περνάτε πολύ χρόνο και ανεβάζετε πολλά, κάντε σελίδα αντί για προφίλ. Ούτε αυτό δεν κάνετε όμως οι περισσότεροι. Γιατί είστε τεμπέληδες.
Έχω πολλές διαβαθμίσεις επικοινωνίας. Το τηλέφωνό μου δεν κάνει μπλινγκ και μπλόνγκ διαρκώς γιατί είναι σβηστές οι ειδοποιήσεις. Εγώ διαλέγω πότε θα διακόψω ότι άλλο κάνω. Στις εφαρμογές chat έχω χωρίσει τους ανθρώπους αυστηρά. Μόνο η οικογένειά μου, στενοί συνεργάτες και κοντινοί φίλοι που σέβονται τον χρόνο μου ξέρουν που θα με βρούνε ακόμα και στο pyjamaphone. Έχω στον υπολογιστή emulator με δεκάδες apps που δεν κοιτάω καν αλλού.
Σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά; Δεν είναι. Απλά δεν σέβεστε τον εαυτό σας και ζητάτε από τους ίδιους που φτιάχνουν τα εργαλεία που κατηγορείτε να τα κάνουν ακόμα πιο αυτόματα! Δεν κοιτάτε καθόλου να τα κατανοήσετε, σηκώνετε τα χέρια λέγοντας “α, είναι πολύ πολύπλοκο” και μετά γκρινιάζετε που σας εκμεταλλεύονται.
Όχι, όχι, τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει από την εποχή που βγήκε η τηλεόραση, το θέατρο, οι εφημερίδες, τα βιβλία. Μπορώ να σας δώσω χιλιάδες άλλα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους διατηρούμαι ενεργητικός στην εποχή αυτή έναντι των νέων μορφών επικοινωνίας και της τεχνητής νοημοσύνης. To έκανα κι όταν βγήκαν τα SMS, το DVR ή οτιδήποτε άλλο. Κάθε τεχνολογία είχε το ίδιο θεμελιώδες πρόβλημα. Ενώ τρέχουμε να απολαύσουμε τις ομορφιές της, βαριόμαστε να ασχοληθούμε παραπάνω.
Αν δεν πληρώνεις το προϊόν δεν είσαι το προϊόν. Αν δεν ασχολείσαι να καταλάβεις και να προσαρμόσεις το προϊόν στους δικούς σου όρους είσαι το προϊόν. Και υποκριτής.