“Παίζουν καλά ντοκιμαντέρ μωρέ!”
“Είναι όαση σε σχέση με την σαβούρα των ιδιωτικών καναλιών.”
Τέτοια και άλλα παρόμοια ακούγονται όταν πιέσεις για το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης. Ας αφήσουμε στην άκρη το απίστευτα μεγάλο κόστος της ΕΡΤ. Ας αφήσουμε το τρελό σύστημα μέσω ΔΕΗ για την πληρωμή της. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι από το 1974 είναι ένα από τα κύρια οχήματα “βολέματος” των κομμάτων. Ή ότι κοστίζει πολύ περισσότερο από κολοσσούς όπως το BBC (1.4 ευρώ ανά κάτοικο ανά μέρα) ή το ARD/ZDF (0.45). Ας δούμε τι ακριβώς κάνει η ΕΡΤ:
1. Ντοκιμαντέρ. Ναι η ΕΡΤ χρηματοδοτεί πολλούς κουλτουριάρηδες που παράγουν κυρίως βαρετά, παλιομοδίτικα και τελικά καθόλου ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ. Παλιότερα είχε και κάποιες καλές συμφωνίες με άλλες χώρες και έδειχνε και τίποτα αξιόλογο. Το ΣΚΑΙ βέβαια τους έχει προσπεράσει προ πολλού σε επίπεδο ποιοτικού ντοκιμαντέρ με απήχηση. Με αυτούς τους περιορισμούς μια στις τόσες ξεφεύγει κάτι της προκοπής αλλά είναι πολύ σπάνιο. (Εδώ περισσότερες σκέψεις ειδικά για το ντοκιμαντέρ.)
2. Δεν βλέπει κανείς ΕΡΤ! Είναι από αυτά τα πράγματα που όλοι λένε ότι κάνουν αλλά τελικά δεν κάνουν. Μπορεί να τα έχω χώσει στην AGB στο παρελθόν αλλά όπως κι αν το μετρήσουμε η ΕΡΤ δεν έχει απήχηση.
3. Σε θέματα κοινωνικής ωφέλειας (πχ καιρός για τους αγρότες) έχει μείνει σε τεχνολογία, αισθητική και περιεχόμενο 70s ενώ τα κόστη συνεχίζουν κανονικά να αυξάνονται και το κοινό να μειώνεται για αυτά τα (ελάχιστα) προγράμματα τέτοιου είδους.
Μπορώ να συνεχίσω με οποιοδήποτε ψευτοεπιχείρημα υπέρ της ύπαρξης της ΕΡΤ. Η “απώλεια” ενός από τα κανάλια της ούτε που την πήρε πρέφα κανείς. (Εκτός από έναν τον οποίο κυνήγησε η ΕΣΗΕΑ για το θράσος του!) Αλλά ας επικεντρωθούμε στις εποικοδομητικές προτάσεις. Τι θα θέλαμε να κάνει μια κρατική τηλεόραση:
1. Να μην είναι μόνο τηλεόραση! Αφού η κατανάλωση media έχει αλλάξει δραματικά η ΕΡΤ πρέπει να οδηγεί, όχι να ακολουθεί καθυστερημένα τις εξελίξεις.
2. Να φροντίσει ομάδες του πληθυσμού που δεν φτάνουν άλλα μέσα. Και σαν περιεχόμενο (μειονότητες κάθε είδους) και σαν τεχνολογία.
3. Να ενθαρρύνει την αίσθηση κοινωνικότητας και την δημιουργία δημόσιας συζήτησης, ειδικά για θέματα τα οποία δεν έχει συμφέρον να ασχοληθεί η ιδιωτική τηλεόραση.
4. Να δίνει μαθήματα αντικειμενικής πληροφόρησης και δημοσιογραφίας, όπως και ήθους και ουσίας στον τρόπο και την παρουσίαση θεμάτων.
ΟΚ, το παράκανα! Είναι δύσκολο για εμάς σαν Έλληνες να φανταστούμε καν τέτοια πράγματα ως πιθανά. Ακόμα πιο πρακτικά:
1. Κλείνουμε αμέσως την ΕΡΤ και απολύουμε όλους τους εργαζόμενους. Γιατί; Γιατί είναι μη απαραίτητη για την λειτουργία της χώρας! Εδώ λέμε ότι δεν έχουμε για συντάξεις και περίθαλψη αλλά αξίζει να πληρώνουμε δισεκατομμύρια για την Eurovision και το Champions League;
2. Κρατάμε σαν δημόσιο αγαθό βέβαια τις συχνότητες, όπως και τον έλεγχο των συχνοτήτων. Μάλιστα θα μπορούσε κάλλιστα όταν βρεθεί η λίστα με τις υπηρεσίες που θεωρούμε ότι αξίζει να πληρώνει το δημόσιο να “καβαλήσουμε” πάνω στην υποδομή των ιδιωτικών καναλιών για να μεταδίδουμε ότι θεωρούμε απαραίτητο. (Δείτε εδώ αντίστοιχη πρότασή μου για δωρεάν κοινωφελή banner στο διαδίκτυο.)
3. Όταν, αν και εφόσον έχουμε την λίστα με το περιεχόμενο που θέλουμε να παρέχεται με δημόσια έξοδα τα στήνουμε από την αρχή. Όπως έχουν αποδείξει αρκετοί που έφυγαν από την ΕΡΤ και έφτιαξαν web tv διαφόρων ειδών, δεν είναι δύσκολο με ελάχιστα χρήματα να παράγεις αξιόλογο περιεχόμενο. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει ραγδαία και δεν απαιτούνται πια τεράστιες υποδομές για να γίνει αυτό. Έμφαση στην υποβοήθηση ανθρώπων για να παραχθεί το ελληνικό περιεχόμενο το οποίο αλλιώς δεν θα έβγαινε πουθενά. Είναι ξεφτίλα να μαθαίνω αρχαία ιστορία στα αμερικάνικα!
Αν μη τι άλλο χρειαζόμαστε τουλάχιστον να αρχίσουμε να ψάχνουμε το θέμα. Διαβάστε εδώ για παράδειγμα τα αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ όπου έχουν και ένα PBS αξιόλογο… Οι καταναλωτές media δεν ακολουθούν ποια τα κανάλια, απλά ψάχνουν αξιόλογο περιεχόμενο. Άλλο όμως να χρηματοδοτήσουμε αξιόλογο ελληνικό περιεχόμενο και άλλο να πληρώνουμε την ΕΡΤ!
Comments are closed.