Είναι παντού γύρω μας. Στη δουλειά, στις παρέες και συχνά μέσα στα σπίτια μας. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να μας κακοποιούν συναισθηματικά έχουν κοινές συμπεριφορές. Παραθέτω μερικές από αυτές για τον Κο Κ, της κακοποίησης, σαν προφίλ, σαν περιγραφή, σαν καθημερινότητα. Σας θυμίζει κάποιον που ξέρετε;
Ο Κος Κ αρέσκεται να κολλάει ταμπέλες στους άλλους. Γενικεύσεις, προσβολές ή χαρακτηρισμούς. Ενώ ο ίδιος ποτέ δεν γελάει με τον εαυτό του, γελάει εύκολα με εσένα. Όταν κάτι πάει στραβά, έχει εύκολη την θεωρία με την οποία κατηγορεί κάποιον άλλον. Δεν ζητάει συγνώμη παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τα όρια, λέει την κουβέντα παραπάνω, κάνει την χειρονομία παραπάνω, υπονοεί την χοντράδα που κανείς άλλος δεν θα άφηνε να αιωρείται σε μια παρέα.
Ο Κος Κ όταν του πεις κάτι, ισχυρίζεται ότι έκανε πλάκα. Εσύ παραείσαι ευαίσθητος και σε ενόχλησε ο σαρκασμός. Ήταν χιούμορ και δεν το έπιασες. Γιατί είσαι (εδώ μπαίνουν οι προσβολές του Κου Κ) και μάλιστα θα σου πει τις προσβολές μπροστά σε όλους. Οι δικές σου απόψεις είναι μπούρδες, αμελητέες, ανοησίες. Στην καλύτερη περίπτωση απλά δεν τις λαμβάνει υπόψη. Στη χειρότερη ακόμα και τα συναισθήματά σου είναι λάθος, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είναι απόδειξη ότι είσαι (κι άλλες προσβολές από τον Κο Κ.)
Μη φανταστείτε όμως τον Κο Κ μόνο ως άντρα. Μπορεί να είναι και η καλή σας, η μαμά σας ή μια φίλη σας. Η Κα Κ. λέει “α, δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις, κομμένο το σεξ” και θεωρεί καλή τιμωρία να εγκαταλείψει το παιδί της για λίγο. Κάνει μούτρα και εξαφανίζεται όταν δεν της αρέσει αυτό που είπε η κολλητή της. Παίζει το θύμα και δεν παρατηρεί καν αυτά που λέτε ή αισθάνεστε. Ξεχνάει όσα συζητήσατε χθες ή και να τα θυμηθεί, δεν ρωτάει κάτι σχετικό για περισσότερες πληροφορίες. Γιατί πολύ απλά δεν τη νοιάζει.
Η Κα Κ μας φέρεται όλους σα να είμαστε παιδιά. Σου θυμίζουν διαρκώς τις αδυναμίες σου, σε κάνουν να νιώθεις ανίκανο, αποκλείουν οποιαδήποτε φιλοδοξία σου. “Σιγά μην το καταφέρεις αυτό!” λέει και γελάει. Ή και να μην το πει, το δείχνει με ένα βλέμμα, με μια κίνηση, με το σώμα της σε υποτιμά μπροστά σε όλους. Αυτή έχει πάντα δίκιο και εσύ πάντα άδικο. Εξού και θέλει να ελέγχει τα οικονομικά σου, τα συρτάρια σου, το σώμα σου. Θέλει να ζητάς άδεια πριν κάνεις οτιδήποτε γιατί “η συμπεριφορά σου είναι απαράδεκτη”. Έτσι γενικά και αόριστα.
Τέτοιοι άνθρωποι είμαστε όλοι λίγο ή πολύ. Μπορεί όχι σε όλες τις σχέσεις μας αλλά συχνά σε κάποιες. Όταν φερόμαστε σε άλλους σαν να μην είναι ξεχωριστές οντότητες, σα να είναι επέκταση του εαυτού μας. Μόνο με ένα υγιές πλέγμα ανθρώπων γύρω μας μπορούμε να τσεκάρουμε ότι δεν έχουμε ξεφύγει έτσι.
Ξαναδιαβάστε τα συμπτώματα και συζητήστε τα με τον φίλο, τη γυναίκα, το παιδί ή τον συνάδελφό σας τώρα…