Αυτά που δεν σας λέει κανείς για την αγορά ακινήτων (αγορά, πώληση ή νοίκι)

Καθότι στις τεχνολογικές προβλέψεις τα πάω πάντα καλά, σκέφτηκα να παραθέσω και μερικά πράγματα που πιστεύω ότι θα γίνουν στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.   Νομίζω χρήσιμα για όλους σαν παράγοντες να λάβετε υπόψη.   Το σχετικό βάρος που θα δώσετε στο καθένα δική σας υπόθεση:

1. The only way is down!   Η μισή Ελλάδα βγάζει πλέον λιγότερα από ότι ξοδεύει.   Το 90% έχει τα αποθεματικά του σε ακίνητα.   Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν, απελπισμένοι στην απόφαση να πουλήσουν.

2. Οι φόροι είναι μόνο στην αρχή τους.   Έκτακτες εισφορές, χαράτσια μέσω ΔΕΗ και πολλά ακόμα θα γίνουν μόνιμοι σύντροφοί μας.   Επιπλέον ετοιμαστείτε και για πρόστιμα από άλλες μεριές.    Έχει ενεργειακή πιστοποίηση το σπίτι σας;   Μετά θα αρχίσουν οι προδιαγραφές από Βρυξέλλες.   Εκείνο το διαμέρισμα που σας άφησε η θεία στο κέντρο ξαφνικά θα έχει ανάγκες επισκευών δυσβάσταχτες.   Να αλλάξουν οι νεροσωλήνες γιατί έχουν μόλυβδο, να γίνει ασφαλές το ασανσέρ….και δεν συμμαζεύεται.  (Χωρίς πολλά έξοδα.)

3. Δεν είναι όλα τα ακίνητα ίδια.   Υπάρχουν πολλά σπίτια και εμπορικοί χώροι που είναι πραγματικά σχεδόν άχρηστοι και φτιάχτηκαν σε εποχές παχιών αγελάδων που δεν θα ξαναέρθουν ποτέ.   Ποτέ.   Άλλες περιοχές και τύποι κατασκευών (πχ μικρότερα, αυτά που μπορείς να μοιραστείς νοίκι μαζί με άλλους, κάποιες περιοχές) δεν θα πέσουν τόσο δραματικά.

4. Η τιμή, τιμή δεν έχει.   Βλέπει λοιπόν ο μισθωτός τα αποθεματικά του στην τράπεζα (αν είχε) να εξαφανίζονται, βάζει μια αγγελία στην Χρυσή Ευκαιρία.   Εκεί, στην τιμή που νόμιζε ότι αξίζει.   Δεν γίνεται βέβαια τίποτα, μόνο κάτι μεσίτες- κοράκια προσπαθούν να του αποσπάσουν υπογραφή για να το διαχειριστούν αυτοί.

5. Τώρα, ήρθε η ώρα!   Και φτάνει στο αμήν o ταλαίπωρος Έλληνας πολίτης και λέει στον μεσίτη (γιατί δεν πήρε και κανείς τηλέφωνο).   “Πούλα όσο όσο, δεν έχουμε να φάμε!”   Και πέφτει ο πανικός.   Οι τιμές που ακούγονται και γράφονται ακόμα και τώρα είναι πλασματικές.   Μόνο όταν πραγματικά πουληθεί κάτι βλέπουμε πραγματικές τιμές.   Που είναι στο 1/3, 1/5 ή και πιο μικρά κλάσματα της παλιάς τιμής που είχαμε στο κεφάλι μας.

6. Και που να τα βάλω τα λεφτά;   Αυτά που θα περισσέψουν σε πρώτη φάση τι να τα κάνω;  Στην ελληνική τράπεζα που μπορεί να μην υπάρχει αύριο;   Στο εξωτερικό σε ευρώ που μπορεί να καταρρεύσει;   Σε χρυσό που δεν βρίσκεις ούτε σε…ψίγματα;

H πώληση έχει γίνει ξεκάθαρα προτεραιότητα πλέον στις αναζητήσεις…

Η συμβουλή μου:   πουλήστε όσο όσο τώρα!  Ούτε σε 5 ούτε σε 10 χρόνια θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων.   Ανάλογα με την περιοχή (βλ. το Νο3 πιο πάνω) όμως υπάρχουν μερικά που είναι μονόδρομος.   Η αξία τους θα πέφτει μόνο.   Είναι σχεδόν άχρηστα.  Και στο μεταξύ θα πεθάνετε από το άγχος.   Αν η πώληση ενός οικοπέδου στο χωριό θα σας χαλαρώσει για λίγους μήνες δεν αξίζει τον κόπο;   Αυτά που έβαζαν στην άκρη οι γονείς μας για εμάς, δεν τα έβαζαν για να τα κοιτάμε.   Ήταν για όταν έρθουν δύσκολες μέρες.

Αν και έρχονται ακόμα χειρότερα, νομίζω ότι αυτές οι δύσκολες μέρες έχουν επισήμως έρθει.