[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=X1Gz4L-KtEo&feature=player_embedded]
Είναι εύκολο να παρασυρθείς φτιάχνοντας ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που θα πηγαίνει σαν μοτοσυκλέτα. Καλό παράδειγμα το παραπάνω κλασσικής Αμερικανιάς σε αντιμετώπιση. Όχι μόνο θα φτάσει να κοστίζει πιο πολύ από μοτοσυκλέτα αλλά θα ζυγίζει και πολύ. Προφανώς κάτι τέτοια μπαίνουν στην κατηγορία “βίτσιο” και δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν εφόσον το βλέπουμε σαν μέσο μεταφοράς. Αλλά μερικές παγίδες:
1. Αρχίζουμε με ένα ποδήλατο που είναι ήδη πολύ βαρύ. Αν έχετε ένα παλιό ποδήλατο που δεν χρησιμοποιούσατε έτσι κι αλλιώς επειδή ήταν ασήκωτο, τα 8-10 κιλά της μετατροπής δεν θα το βοηθήσουν και πολύ!
2. Αναρτήσεις μπρος – πίσω. Για μετακίνηση μέσα στην πόλη πραγματικά δεν είναι απαραίτητες οι αναρτήσεις στο ποδήλατο. Επιπλέον προσθέτουν βάρος είναι σπάνια σωστά ρυθμισμένες και δυσκολεύουν το σωστό “στήσιμο” στον δρόμο.
3. Αν δεν θα κάνετε 50 χιλιόμετρα καθημερινά, μην βάλετε τερατώδη μπαταρία για 50 χιλιόμετρα αυτονομία. Επίσης να υπολογίζετε ότι όσο τεμπέληδες κι αν νιώθετε τώρα, θα κάνετε πετάλι, ίσως και περισσότερο από ότι νομίζετε τελικά.
4. Κοιτάξτε καλά την καθημερινότητά σας. Έχει σκαλιά; Ένα ποδήλατο 30 κιλά θα υποφέρει και θα σας βγάλει το λάδι σε όσα σημεία δεν είναι για…ανάπηρους. Στην Ελλάδα είναι πολλά αυτά. Και εκείνα τα πεζοδρόμια που βολεύει να ανεβαίνετε για να κόψετε δρόμο; Αν είναι βαρύ το ποδήλατο θα είναι επικίνδυνο ή και καταστροφικό αντί για απόλαυση!
5. Ναι, φαίνεται εύκολο να μπει η τεράστια μπαταρία εκεί στην πίσω σχάρα. Αλλά η κατανομή του βάρους είναι χάλια έτσι!
6. Αν μείνετε από ρεύμα θα πρέπει να κάνετε πετάλι. Και αν ζυγίζει 30 κιλά το τέρας που κατασκευάσατε, καλή τύχη στον ανήφορο…
7. ΔΕΝ ισχύει ότι “αν βάλεις τερατώδη μηχανή δεν πειράζει το βάρος” γιατί μετά πρέπει να φροντίσεις και τα φρένα και όλα τα άλλα υποσυστήματα να είναι αντίστοιχης ποιότητας…μοτοσυκλέτας. Δείτε αυτόν εδώ τον ηλίθιο:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FJsMDsT8siU&feature=player_embedded]
8. Τεράστια σημασία έχουν και τα σωστά λάστιχα. Μην κυκλοφορείτε πχ με τρακτερωτά λάστιχα mountain bike στην άσφαλτο! Επίσης μπορεί να είναι βαριά τα λάστιχα που σας κοστίζει διπλά (γιατί πρέπει να κάνουν γύρω γύρω με όλο το βάρος τους.)
9. Προσοχή σε όλα αυτά τα αξεσουάρ και μπλιμπλίκια κάθε λογής που είδατε στο μαγαζί και πήρατε. Θήκες, θηκάκια, τσάντες, φακοί, θέση για trip computer…όλα προσθέτουν βάρος πριν το καταλάβετε. Και συχνά χωρίς να τα χρησιμοποιείτε τελικά.
Το ποδήλατο πρέπει να είναι ανάλαφρη εμπειρία, όχι να μας βαραίνει! (Κυριολεκτικά και μεταφορικά!)