O χορός των μυστικών, Ελένη Τσαμαδού, εκδόσεις Ψυχογιός
Μια καλοδομημένη τοιχογραφία εποχής καταφέρνει να στήσει η Ελένη Τσαμαδού μέσω του μυθιστορήματός της, Ο χορός των μυστικών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Η επιτυχία του συγκεκριμένου βιβλίου οφείλεται, κατά την άποψή μου, στην κατασκευή γερών και δυνατών, ολοκληρωμένων χαρακτήρων, που ταιριάζουν απόλυτα με το χώρο, τον τόπο και το χρόνο στον οποίο κάθε φορά διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου. Οι σωστά οργανωμένοι χαρακτήρες ενδυναμώνονται μέσα από την απλή και μεστή γραφή της συγγραφέως, η οποία ενισχύεται από το στοιχείο της ντοπιολαλιάς που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Γραφή στακάτη που προκαλεί πηγαία συγκίνηση, χωρίς φιοριτούρες και μελοδραματισμούς.
Η Τσαμαδού πιάνει το αφηγηματικό νήμα από τη σύγχρονη εποχή και με μυθιστορηματική αναδρομή μάς ξετυλίγει τη συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας σε διαφορετικές γενιές που τα έχει όλα: ανθρώπους διαφορετικούς, ανόμοιες κοινωνίες, άλλες συνήθειες και αλλιώτικο τρόπο ζωής, έρωτες ανεκπλήρωτους, πάθη, μίση, πολέμους, δυσκολίες χαμένα όνειρα και προσδοκίες, πίκρα, δικαίωση.
Η αφήγηση ξεκινάει από την ελληνική επαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα. Χρόνια δύσκολα όπου πρωταρχικός σκοπός ήταν η επιβίωση μέσα από τη σκληρή χειρωνακτική δουλειά. Οι πατεράδες ήθελαν να κάνουν γιους γιατί αυτοί συνέχιζαν το όνομα και την παράδοση της οικογένειας, τα θηλυκά φρόντιζαν να τα παντρεύουν μικρά και ο ρόλος τους περιοριζόταν μόνο στο να γεννήσουν αρσενικό και να υπηρετούν τον άντρα τους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον βρίσκεται μικροπαντρεμένη και η Ανέζω, χωρίς τη θέλησή της και προσπαθεί να επιβιώσει, να κάνει τη ζωή της υποφερτή και να πραγματοποιήσει τα «θέλω» της. Με τη δύναμη ψυχής και το τσαγανό που τη διακρίνει καταφέρνει να πάρει τη ζωή της και τη μοίρα της στα χέρια της.
Δεύτερος σταθμός η Αμερική των αρχών του 20ού αιώνα και το αμερικάνικο όνειρο για μια καλύτερη τύχη μια καλύτερη ζωή με πρωταγωνιστές τον Γιώργη, το γιο της Ανέζως και τη γυναίκα του τη Σοφούλα.
Στη συνέχεια η δράση μεταφέρεται στην Αθήνα του Μεσοπολέμου όπου τη σκυτάλη παίρνει η Τζούλη, η κόρη του ζευγαριού και αρχίζει η πορεία της δικής της ζωής.
Ώσπου φτάνουμε και πάλι στην ελληνική επαρχία του 1940. Κατοχή, πόλεμος, δυσκολίες, θάνατοι, αγώνας για επιβίωση, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Έτσι, η μυθοπλασία πλέκεται αριστοτεχνικά με ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με τις επιλογές των ηρώων, να πονέσουμε ή να χαρούμε με τα παθήματά τους, να τους κρίνουμε ή να τους δικαιώσουμε. Και η Τσαμαδού καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα-παρακαταθήκη για εποχές, ανθρώπους και αξίες που στις μέρες μας εκλείπουν και είναι τόσο αναγκαίες όσο ποτέ!
Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 29/08/1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Παρακολουθώ σεμινάρια –εργαστήρια διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στο Βιβλιοπωλείο Ιανός. Λατρεύω τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.