Είχε κάνει αίσθηση παλιότερα το άρθρο μου για το εμβόλιο της φυματίωσης.
Και δεν αναφέρομαι σε εγχειρήσεις μέσω internet αλλά στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησής μας από τους γιατρούς. (Εδώ ένας σχετιζόμενος ειρμός για τους δικηγόρους.) Ούτε σε κάποια από τις εξαιρετικές προσπάθειες καταγραφής ασθενειών σε πραγματικό χρόνο για να μην εξαρτώμαστε από την τηλευστερία. (Πατήστε εδώ να δείτε τον χάρτη αρρώστιας όπως καταγράφεται τώρα.)
Το ενδιαφέρον είναι μια μεγάλη προσπάθεια στις ΗΠΑ για να ενημερωθεί σφαιρικά ο καταναλωτής υπηρεσιών υγείας. Ναι, το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε απλά πελάτες, δεν το κάνει κανείς από μεγαλοψυχία… Και μπορείς να λάβεις άμεσα στο κινητό μέσω Twitter απάντηση σε ερωτήματα όπως “που είναι πιο φτηνά αυτό το φάρμακο στη γειτονιά μου;” ή “τι είναι αυτή η αρρώστια;” Ή “πως λένε αλλιώς αυτό το φάρμακο;” και άλλα τέτοια χρήσιμα που μπορεί να σου γλιτώσουν λεφτά, κόπο ή το ιατρικό λάθος.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον (στα Αγγλικά μόνο δυστυχώς) και το βιβλίο που εξέδωσε η εταιρεία. Στην διεύθυνση http://www.myhealthcareiskillingme.com/read-it/ το διαβάζετε δωρεάν online. Πολλά από τα θέματα (πχ δικαιώματα ασθενούς, σωστοί τρόποι γιατρών) ισχύουν και για την Ελλάδα.
Δεν είναι μυστικό ότι δεν έχω σε εκτίμηση τους περισσότερους γιατρούς. Όχι τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο σε ανθρώπινο. Σαν επικοινωνιολόγος αντιδρώ στις απαράδεκτες μεθόδους και τον τρόπο τους. (Γενικότερα θέματα με την Δυτική ιατρική είναι μεγάλο κεφάλαιο για άλλη ώρα.) Ακόμα και αν έχουν δίκιο, το χάνουν λόγω των οργανώσεων στους οποίους λειτουργούν. Δεν μπορεί ένας γυναικολόγος που δουλεύει στο Ιασώ να μην έχει σχέση με το γεγονός ότι είναι τόσο εξωφρενικά ψηλά τα ποσοστά καισαρικών εκεί. (Ο αρχικός λόγος που ξεκίνησα το προηγούμενό μου blog.) O ιατρός στο ΚΑΤ που χειρουργεί και καπνίζει ενώ… αδέσποτα σκυλιά μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο (αυτόπτης μάρτυρας εγώ) δεν μπορεί να μπαίνει στην Mercedes ή την τζιπάρα του και να λέει ότι φταίει το “σύστημα”.
Έτσι λοιπόν ανυπομονώ να δω και στην Ελλάδα προσπάθειες σαν το http://ask.changehealthcare.com/
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και μερικοί στην φυλακή.