Στοιχεία και φωτογραφίες από την αξιόλογη προσπάθεια των φίλων των ελληνικών ποταμών όπου θα βρείτε πιο τεχνικές λεπτομέρειες.
” Όμορφο ποτάμι που τα έχει όλα: Τεχνικές δυσκολίες, σημεία για παιχνίδι, αξιοθέατα και γενικά ένα μεγάλο ποτάμι που με τα ψηλά φαράγγια του σου δίνει την αίσθηση της απομόνωσης και του ταξιδιού στην περιπέτεια.
Όνομα: Άραχθος
Περιοχή: Τζουμέρκα, Ν.Ιωαννίνων – Ν. Άρτας
Πλησιέστερες πόλεις: Άρτα, Ιωάννινα
Είσοδος- Έξοδος:
Τμήμα 1: Από γέφυρα Δρίσκου – Κράψης έως γέφυρα Χαροκοπίου – Πετροβουνίου (γέφυρα Τσίμοβου)
Τμήμα 2: Από γέφυρα Χαροκοπίου – Πετροβουνίου
έως γέφυρα Κοστιτσίου – Αμπελοχωρίου (γέφυρα Πολιτσάς).
Τμήμα 3: Από γέφυρα Κοστιτσίου – Αμπελοχωρίου έως γέφυρα Πλάκας.
Τμήμα 4: Από γέφυρα Πλάκας έως γέφυρα Σκούπας – Ράμιας (γέφυρα Τζαρή).
Μήκος: Τμήμα 1: 10χλμ, τμήμα 2: 9χλμ, τμήμα 3: 9χλμ, τμήμα 4: 13χλμ.
Δυσκολία: Τμήμα 1*: 2 (3), τμήμα 2: 2, 3 (4), τμήμα 3: 2, 3, τμήμα 4: 2, 3
Εποχικότητα: Φθινόπωρο – Χειμώνας – Άνοιξη. Το 3ο τμήμα μπορεί να γίνει μέχρι και αργά το καλοκαίρι.
Χαρακτήρας: (R) Μεγάλου πλάτους ποτάμι, κινείται μέσα σε ψηλά και απρόσιτα φαράγγια, κυρίως στο 2ο και 3ο τμήμα της διαδρομής του. Οι δυσκολίες είναι σημειακές και αποτελούνται κυρίως από boulder gardens.
Όγκος νερού: Μεγάλος όγκος νερού. Αρκετά ρέματα και παραπόταμοι, με κυριότερο τον Καλλαρίτικο στο 2ο τμήμα και το ρέμα της Σγάρας στο 4ο τμήμα, αυξάνουν τον όγκο στη πορεία.
Περάσματα: Το 1ο τμήμα δεν έχει απ’ ότι γνωρίζω μεγάλες δυσκολίες, αν και στο τέλος του έχει ένα απομονωμένο φαράγγι 5χλμ. (3 έως 4 σε υψηλή στάθμη). Οι πληροφορίες προέρχονται από άλλη πηγή (Greco)
Στο 2ο τμήμα, το πιο δύσκολο πέρασμα είναι στα πρώτα 300μ – ένα boulder garden 4ου βαθμού, ακολουθούμενο από ένα μικρότερο 3+ όπου το νερό πέφτει σε αρνητικό τοίχο. Δύο ακόμη περάσματα δυσκολίας 3+ πριν και μετά τη συμβολή με τον Καλλαρίτικο.
Το 3ο τμήμα, έχει δύο περάσματα που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα: Στο 5ο χλμ, μετά τον χαρακτηριστικό μονόλιθο, το νερό πέφτει πάνω στο δεξιό τοίχωμα δημιουργώντας δυνατές δίνες. «Room of Doom» – όνομα από το Greco.
400μ μετά, λίγο πριν μπούμε στο στενό φαράγγι, υπάρχει ένα πέρασμα όπου το νερό διπλώνει περνώντας ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους. «Δύο Βράχοι» Δυσκολία 3+
Ένα πέρασμα 3ου, μια πτώση δίπλα σε μεγάλο βράχο, στην δεξιά πλευρά του ποταμού, λίγο πριν τη μεταλλική γέφυρα της Πλάκας.
Το 4ο τμήμα έχει ένα πέρασμα στη συμβολή με τον παραπόταμο από τη Σγάρα. (Χλμ 0+500) Ένας μεγάλος βράχος στέκεται στη μέση του ρέματος, δημιουργώντας μια μεγάλη τρύπα δίπλα στη βάση του.
Στο 7.5χλμ, μετά από ένα μικρός καταρράκτη στα αριστερά, είναι το επόμενο δύσκολο πέρασμα, μια σειρά σκαλοπατιών με δυνατά στόπερς. Δυσκολία 3 έως 4.
Διαβάστε και αναλυτικά στην Περιγραφή του ποταμού.
Δυνατότητα παράκαμψης: Όλα τα δύσκολα περάσματα μπορούν να παρακαμφθούν είτε από την όχθη, είτε εκμεταλλευόμενοι, τοπικά, το πλάτος του ποταμού.
Επικινδυνότητα: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμονεύει στο δύσκολο πέρασμα του 2ου τμήματος, μετά τη γέφυρα για Χαροκόπι. Στο τέλος του boulder garden, και λίγο πριν την τελική σκάλα, μεταξύ της αριστερής και της κεντρικής γραμμής στέκεται ένας χαμηλός βράχος, επίπεδος από πάνω, ο οποίος κρύβει ένα σιφώνι. Ο Αλφρέδος μπορεί να σας πληροφορήσει για λεπτομέρειες «εκ των έσω». Δείτε στην φωτογραφία τη θέση του σιφωνιού και την προτεινόμενη διαδρομή προς το πέρασμα.
Προσοχή θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερα όταν το ποτάμι είναι σε οριακά υψηλή στάθμη, γιατί πάντα μπορεί ο όγκος να αυξηθεί από μια ξαφνική απελευθέρωση νερού από το φράγμα των Πηγών Αώου (ή αργότερα όταν μπει σε λειτουργία το φράγμα στον Μετσοβίτικο ποταμό). Τα δυό αυτά φράγματα επηρεάζονται από διαφορετικές λεκάνες αποστράγγισης από αυτή του κυρίως Αράχθου. Μπορεί επομένως στα δυτικά Τζουμέρκα ο καιρός να είναι καλός και στις πηγές του Αώου στο Λύγγο να βρέχει δυνατά και αφού γεμίσει ο ταμιευτήρας, να δωθεί εντολή από τη ΔΕΗ να λειτουργήσει το Υδροηλεκτρικό. Τέτοιες εντολές δίνονται από τη ΔΕΗ και με καλό καιρό, όταν υπάρχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Γι αυτό πάντα προσοχή σε ποτάμια με φράγματα.
Βγάζετε τα σκάφη ψηλά στην όχθη, όταν σταματάτε για έλεγχο κάποιου περάσματος. Εκεί που εξετάζετε το πέρασμα και προσπαθείτε να καταλάβετε αν το πέρασμα αλλάζει, όσο το κοιτάτε, ή απλά σας γελάνε τα μάτια σας, μπορεί να δείτε και κάποιο γνωστό σκάφος – το δικό σας – να περνά από μπροστά σας – μόνο του! Μιλάω από προσωπική εμπειρία!
Playspots: Αρκετές δυνατότητες για παιχνίδι στο κομμάτι αυτό. Ένα ποτάμι που ευχαρίστως κατεβαίνεται με «παιχνιδιάρικα» σκάφη – όχι όμως park & play
Χρόνος κατάβασης: 2-3 ώρες για το 2ο τμήμα, 1-2 ώρες για το 3ο και 2-3 ώρες για το 4ο τμήμα, ανάλογα τη στάθμη (χαμηλή στάθμη σημαίνει καθυστερήσεις στα εύκολα κομμάτια), το μέγεθος της ομάδας – ως βασικό μέγεθος ομάδας θεωρούμε τα 4 άτομα και το χρόνο που θα αφιερώσουμε σε παιχνίδι, φωτογραφίες, κλπ.
Υδροδείκτες: Υδροδείκτης υπάρχει κατάντι της γέφυρας εισόδου του 2ου τμήματος (Γέφυρα Τσίμοβου), στη δεξιά πλευρά του ποταμού. 20 πόντοι κάτω από την κορυφή του δείκτη θεωρείται υψηλή στάθμη (δυσκολία 4+) ενώ 1.20 μέτρα κάτω από την κορυφή του δείκτη σημαίνει οριακά χαμηλή στάθμη για μια ευχάριστη κατάβαση (δυσκολία 2-3).
Για το 4ο τμήμα, αν στο κεντρικό υποστύλωμα της γέφυρας εξόδου (γέφυρα Τζαρή), το νερό φτάνει στις 9.5 γραμμές από την κορφή, τότε η στάθμη είναι μέτρια προς υψηλή (δυσκολία 3).
Εντυπώσεις: Όμορφο ποτάμι που τα έχει όλα: Τεχνικές δυσκολίες, σημεία για παιχνίδι, αξιοθέατα και γενικά ένα μεγάλο ποτάμι που με τα ψηλά φαράγγια του σου δίνει την αίσθηση της απομόνωσης και του ταξιδιού στην περιπέτεια.
Πρόσβαση: Η περιοχή του Αράχθου προσεγγίζεται είτε από τα βόρειοδυτικά,. Μέσω Ιωαννίνων και Κουτσελιού ή από τα νότια, μέσω Άρτας – Αετόραχης – Σκούπας – Καλεντζίου. Ορισμένες αλλαγές πιθανόν δημιουργούν τα υπό εξέλιξη τμήματα της Εγνατίας που περνάνε από την περιοχή του Δρίσκου.
Τύπος δρόμου: Άσφαλτος και καλοί χωματόδρομοι. Προσοχή στις .
Χρόνος οδικής διαδρομής: Στην περιοχή φθάνουμε σε 3 περίπου ώρες από την Αθήνα. Γέφυρα Μουσουνίτσας – Γέφυρα Λιδωρικίου 25λεπτά.
Αξιοθέατα διαδρομής: Επισκεφθείτε τον καταρράκτη στο ομώνυμο χωριό των Τζουμέρκων, το σπήλαιο των Αγνάντων, δείτε τη χτισμένη στο βράχο Μονή Κηπίνας και γενικώς απολαύστε τη φύση των Τζουμέρκων. Δείτε – αλλά μην ανεβείτε μέχρι να το αναστυλώσουν – το γεφύρι της Πλάκας και στην επιστροφή, το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, που χτίσανε μέσα τη γυναίκα του πρωτομάστορα!
Χάρτης: Ανάβαση: Τζουμέρκα – Περιστέρι – Κακαρδίτσα 1:50.000
GPS Συντεταγμένες στο σύστημα WGS84
Γέφυρα Τσίμοβου (Χαροκόπι) 39o 34.573N, 20o 58.601E
Πέρασμα πριν τη συμβολή Καλλαρίτικου: 39o 31.994N, 20o 59.750E
Γέφυρα Πολιτσάς (Αμπελοχώρι) 39o 30.723N, 21o 00.443E
Room of Doom: 39o 29.018N, 21o 00.503E
Μεταλλική γέφυρα Πλάκας: 39o 27.271N, 21o 02.003E
Νέα γέφυρα Τζαρή (Σκούπα): 39o 22.119N, 21o 03.143E
Το 1ο τμήμα δεν έχει απ’ ότι γνωρίζω* ιδιαίτερες δυσκολίες. Είσοδος στη γέφυρα του Δρίσκου. Στα πρώτα 5χλμ ανοικτού κομματιού, ένας χωματόδρομος προσεγγίζει από την Ανατολική στα αριστερά – τοξωτή γέφυρα Παπαστάθη – ενώ 700μ αργότερα πέφτει κι ο παραπόταμος της Γκούρας. Ένας τελευταίος χωματόδρομος προσεγγίζει το ποτάμι από το Γερακάρι στα δεξιά, μετά τη στροφή του ποταμού ΝΔ και μισό χλμ πριν την είσοδο σε απρόσιτο φαράγγι για τα τελευταία 5χλμ. Οι δυσκολίες λέγεται ότι είναι γύρω στον 3ο βαθμό (έως 4ο σε υψηλή στάθμη – πληροφορίες από το Greco). Έξοδος στη γέφυρα που ενώνει τα χωριά Χαροκόπι και Πετροβούνι (γέφυρα Τσίμοβου)
2ο τμήμα: Είσοδος στη γέφυρα Τσίμοβου. Οι δυσκολίες ξεκινάνε από τα πρώτα μέτρα:
1ο πέρασμα: Ένα boulder garden 200μ 3ου βαθμού, καταλήγει σε πέρασμα 50μ με ράμπα 4ου βαθμού. Κινούμαστε στο αριστερό τμήμα του ποταμού.
2ο πέρασμα: 50μ μετά, υπάρχει άλλος ένας αναβαθμός 3ου βαθμού δυσκολίας.
3ο πέρασμα: Στην επόμενη στροφή (Χλμ 0+500) ένα boulder garden περνιέται είτε από τ’ αριστερά (3ου) είτε διαγώνια προς τα δεξιά (4ου). Προσοχή διότι το ρεύμα σε πετά πάνω στον υποσκαμμένο τοίχο απέναντι.
Τα επόμενα 5χλμ είναι γρήγορα και εύκολα, με δυσκολίες 1ου έως 2ου βαθμού.
4ο πέρασμα: Στο Χλμ 5+800. Πέρασμα δυσκολίας 3+. Βλέπε συντ/νες.
Μετά την επόμενη στροφή υπάρχει συρμάτινη γέφυρα (6+300) και στο 7ο χλμ φθάνουμε στη συμβολή με τον Καλλαρίτικο, οπότε ο όγκος του νερού αυξάνεται.
5ο πέρασμα: Χλμ 7+300. Στην αριστερή όχθη σηκώνεται μια λεία πλάκα. Ένα σκαλοπάτι 1μ ύψος, επεκτείνεται σε όλο το πλάτος του ποταμού – περίπου 10μ. Στα δεξιά υπάρχει ένας στρογγυλός βράχος που σε ψηλή στάθμη μας επιτρέπει να πιάσουμε ευκολότερα το έντυ πίσω του με ένα μπουφ. Προς τ’ αριστερά, απ’ τη μεριά της πλάκας, ένας άλλος βράχος 15μ μετά το στόπερ, περιμένει για να παιδέψει όσους πέσουν και δεν κάνουν έγκαιρα ρολ.
Το πέρασμα αυτό έχει τη δική του φήμη, με τον Κώστα τον Μαρινάκο, να σκέφτεται μήπως αλλάξει το κράνος του σε full face, μετά από ένα άσχημο χτύπημα στον αριστερό βράχο και παλιότερα, τον Σπύρο να πέφτει πάνω στη Νένη, που την είχε πιάσει το στόπερ – αποτέλεσμα: ραγισμένα πλευρά.
Ενάμιση περίπου χλμ αργότερα, πλησιάζουμε την γέφυρα της Πολιτσάς (Έξοδος. Δρόμος Κοστίτσι – Αμπελοχώρι). Κάποια βράχια στ’ αριστερά πριν τη γέφυρα, σχηματίζουν ένα τελευταίο πέρασμα 3ου βαθμού.
Το 3ο τμήμα, φημίζεται όχι τόσο για τα περάσματά του, αλλά για τη φυσική ομορφιά του.
Στο πρώτο κιόλας χιλιόμετρο, νερά πέφτουν από ψηλά, στον δεξιό τοίχο, δημιουργώντας ένα μικρό δάσος από πρασινάδα. Οι στύλοι του ηλεκτρικού ρεύματος που κατεβαίνουν την πλαγιά, μαζί κι ένας χωματόδρομος, σηματοδοτούν το επόμενο αξιοθέατο. Μετά το μικρό σπιτάκι του αντλιοστασίου, σταματάμε στη δεξιά όχθη και περπατάμε 20μ μέσα στη ρεματιά για να απολαύσουμε τον «κρυφό καταρράκτη»
Ο χωματόδρομος που φτάνει μέχρι το ποτάμι, αποτελεί την τελευταία έξοδο πριν το γεφύρι τηςΠλάκας, 7χλμ μετά.
Τα επόμενα χιλιόμετρα είναι εύκολα και άνετα. Στο Χλμ. 4+700. «Ο Πύργος», ένας πολύ ψηλός μονόλιθος, που δεσπόζει στο φαράγγι, σηματοδοτεί το επόμενο δύσκολο πέρασμα, στο 5ο χλμ.
«Room of Doom» ένα ακόμη όνομα που δόθηκε από τους πρώτους καγιάκερ στο βιβλίο οδηγό Greco. Το νερό, χωρίς προειδοποίηση, σε τραβά προς το δεξιό τοίχωμα, δημιουργώντας δυνατούς στροβιλισμούς. Έχω δει πολλές φορές τον πανικό, να διαδέχεται την πρώτη αίσθηση του ξαφνιάσματος και της απορίας, στα μάτια ακόμη και εμπειρότατων καγιάκερς. Ακόμη και εκπαιδευτές, έχουν γνωρίσει τον βυθό από κοντά στο σημείο αυτό!
Χλμ 5+400. Το πέρασμα των Δύο Βράχων.
100μ πριν μπούμε στο στενό φαράγγι, υπάρχει ένα πέρασμα όπου το νερό διπλώνει, περνώντας ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους, σχηματίζοντας ένα ψηλό και «πονηρό» διαγώνιο κύμα. Με μεγάλη πίεση θέλει προσοχή να μην παρασυρθούμε στη δεξιά πλευρά του ποταμού, όπου κινδυνεύουμε να σφηνώσουμε. Αν και η δυσκολία δεν ξεπερνά το 3+, καλό θα είναι να υπάρχει κάποιος μετά το πέρασμα, γιατί αν κάποιος κολυμπήσει εδώ, μπορεί να μην μπορέσει να βγει ή να μαζέψει τον εξοπλισμό του πριν μπει στο φαράγγι. Αν σας συμβεί αυτό, τότε μείνετε στη μέση του ποταμού, μακριά από τα τοιχώματα και τις παγίδες και απολαύστε τη θέα. Τι άλλο να κάνετε; Σε 1.5 περίπου χλμ, λίγο μετά από τους όμορφους καταρράκτες – το μικρό «Πάντα Βρέχει» του Αράχθου, το φαράγγι ανοίγει και βλέπουμε μακριά, το μεγάλο τοξωτό γεφύρι της Πλάκας. Το παλιό πέτρινο γεφύρι, με υποσκαμμένα τα θεμέλιά του, κινδυνεύει σοβαρά να καταρρεύσει. Ελπίζουμε πως οι ευαίσθητες κατά τ’ άλλα κοινότητες της περιοχής δεν θα ολιγωρήσουν και θα πάρουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξης.
Αφού παίξουμε λίγο στην γνωστή τρύπα, κοντά στην αριστερή όχθη, λίγο πριν τη γέφυρα, προχωράμε προς την μεγάλη μεταλλική γέφυρα του Στρατού, που γεφυρώνει τον Άραχθο για τ’ αυτοκίνητα. Ένα πέρασμα δημιουργείται στην δεξιά πλευρά του ποταμού, λίγο πριν τη γέφυρα – μια πτώση δίπλα σε μεγάλο βράχο και αμέσως μετά μια ακόμη, λίγο μικρότερη, αλλά κατάλληλη για παιχνίδι.
Το 4ο τμήμα έχει ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή στο ξεκίνημα του, στη συμβολή με τον παραπόταμο από τη Σγάρα. Ένας μεγάλος βράχος στέκεται στη μέση του ρέματος, δημιουργώντας μια μεγάλη τρύπα δίπλα στη βάση του.
Εύκολα παρακάμπτουμε αν κρατηθούμε στα δεξιά.
Το ποτάμι πλατύ και ανοικτό στα επόμενα χλμ, προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για παιχνίδι και προπόνηση.
Στο Χλμ 7+500, ένας όμορφος μικρός καταρράκτης στ’ αριστερά σηματοδοτεί το δύσκολο πέρασμα που ακολουθεί, μια σειρά σκαλοπατιών με δυνατά στόπερς και μια τεράστια τρύπα κάπου στη μέση. Αρκετές οι επιλογές δρομολογίου με δυσκολίες από 3 έως 4.
Στο 13ο χλμ και αφού έχουμε περάσει έναν παραπόταμο που πέφτει από τα αριστερά, βλέπουμε την καινούργια γέφυρα στη θέση Τζαρή. Δυνατή έξοδος και στα δεξιά σε χώρο αναψυχής, όπου η όχθη έχει ενισχυθεί με σαρζανέτια (κύβους από συρματόπλεγμα γεμισμένους με κροκάλα ποταμού)”
Ούτε striker extreme, ούτε lineage extreme είναι όσο extreme sports είναι αυτά!