Πόλεμοι, λιμός, οικονομική κρίση και γενικευμένη αναταραχή έχουν συμβάλλει ώστε πολλές πόλεις να έχουν καταστεί “μη επιθυμητοί” τόποι διαμονής-συμπεριλαμβανομένης και μιας Δυτικής πόλης, η οποία για πρώτη φορά δεν τηρεί τις παραμέτρους για αξιοπρεπή διαβίωση.
Αυτή τη χρονιά, η Δαμασκός στη Συρία έφτασε στο χαμηλότερο σκαλοπάτι, ακολουθούμενη στενά από το Κίεβο της Ουκρανίας, την Τρίπολη της Λιβύης, το Port Moresby στην Παπούα-Νέα Γουινέα και τη Ντάκα στο Μπαγκλαντές.
Η οικονομική δυσπραγία και οι ένοπλες συγκρούσεις, για παράδειγμα, θεωρούνται καίριας σημασίας για την τελική εικόνα μιας πόλης και αυτοί οι παράγοντες συνετέλεσαν στην πτώση αρκετών πόλεων αυτό το χρόνο.
Αλλοι παράγοντες λαμβάνουν υπόψη την πρόνοια, πρόσβαση στην υγεία, ασφάλεια, εκπαίδευση, υποδομές και περιβάλλον.
Το Κίεβο έχασε έδαφος εξαιτίας της σύγκρουσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία καταλήγοντας στην 132η θέση ανάμεσα σε 140 που συνολικά εξετάστηκαν.
Οι δυο μεγαλύτερες Ρωσικές πόλεις, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη έχουν επίσης πέσει λόγω της πολεμικής εμπλοκής της χώρας με την Ουκρανία.
Η Αθήνα δεν βρίσκεται σε κάποιο πολεμικό θέατρο, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση όμως έφερε μέτρα για αυστηρή λιτότητα. Για το λόγο αυτό η Ελληνική πρωτεύουσα είναι η μοναδική πόλη του Δυτικού κόσμου που καταλαμβάνει μια ανάλογα υψηλή θέση όπως για παράδειγμα όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο υπεύθυνος της έρευνας, Jon Copestake, δήλωσε“ Η απειλή κατά της προσωπικής ασφάλειας με οποιαδήποτε μορφή εγκλήματος, η αναταραχή, ή ο πόλεμος έχουν δραματικές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης σε κάθε πόλη”.
“Πέρυσι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και ασφυκτική λιτότητα στην Αθήνα έφεραν ως αποτέλεσμα μια δραματική πτώση για αυτές τις πόλεις.
Μοναδική παρηγοριά για τους Ελληνες είναι η πρωτιά για μια ακόμη φορά, της τρίτης μεγαλύτερης “ελληνικής” πόλης, της Μελβούρνης σαν την πιο ανθρώπινη πόλη παγκοσμίως, που ωστόσο βρίσκεται στην Αυστραλία.