To θέμα “που στέλνω μηνύματα στους φίλους μου;” έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι τόσο εμπορικά, καθότι δεν βγάζουν λεφτά από αυτό οι εταιρείες, αλλά στους τρόπους που αντιδρούμε σε αλλαγές. Το νιώθουμε πολύ προσωπικό. Όλο το πάθος που διέκρινε τη συμπεριφορά μας με τα SMS παλιότερα, τώρα έχει μεταφερθεί σε αυτή την πλατφόρμα. Έρωτες φουντώνουν στο Instagram, παγιώνονται στο Messenger και λήγουν στο Skype. Αλλά ο καθένας μας είναι ξεχωριστός τύπος:
- Ο τύπος “εγώ τα βάζω όλα”. Ο πελάτης (της επικοινωνίας) μου έχει πάντα δίκιο. Έχω 150 λογαριασμούς σε οτιδήποτε υπάρχει. Είμαι ο μάστερ της παράλληλης εργασίας. Μπορώ να απαντάω ταυτόχρονα στο elo, το allo και ένα που είναι δημοφιλές στην Ιαπωνία και το έβαλαν τα παιδιά μου για να παίξουν ένα παιχνίδι. Μου θυμίζω την πρώην γυναίκα μου που μπορούσε να είναι τσαντισμένη ταυτόχρονα μαζί μου για τρία διαφορετικά πράγματα. Βέβαια εγώ απαντάω μονολεκτικά σε σχεδόν όλους για να προλάβω ενώ η πρώην μου γκρίνιαζε με τις ώρες.
- Ο τύπος “ε, τα βασικά apps μωρέ”. Δηλαδή έχει Facebook Messenger, Viber, ή ότι θεωρεί “βασικό” από τους γύρω του. Χωρίς να καταλαβαίνει ότι υπάρχει άλλος κόσμος με άλλες οπτικές. Νομίζει ότι είναι Ρώσος χάκερ επειδή ξέρει να κάνει copy από το ένα και paste στο άλλο μια ατάκα.
- Ο τύπος “α, εγώ δεν μπορώ πολλά apps, χρησιμοποιώ μόνο το Skype ή το WhatsApp.” Αυτό ξέρει, αυτό αγαπάει, εκεί έχει τις 5 βασικές του επαφές. Αν τον βάλεις να παρακολουθήσει ταυτόχρονα δυο κουβέντες σε chat, θα καεί το φαγητό και θα ξεχάσει το μωρό κρεμασμένο στην κούνια. Αν του πεις για άλλη εφαρμογή κάνει σαν θιγμένη παρθένα κόγχες μπας και σε μεταπείσει.
- O τύπος “καλά όλα αυτά, αλλά αν δεν στείλω SMS δεν ξέρω τίποτα“. Στην αρχή έλεγε ότι δεν θα πάρει κινητό. Μετά έκανε δέκα χρόνια να το συνηθίσει και δεν πρόκειται τώρα να αλλάξει. Αφού σου στείλει το SMS σε παίρνει και τηλέφωνο καλού κακού. “Έλα, το είδες αυτό που σου έστειλα;”
Ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχουν και άλλα apps ή άλλοι χρήστες. Για παράδειγμα νέα παιδιά που βασίζονται στο Instagram η το Snapchat επειδή αυτό ξέρουν κυρίως και επειδή σε αυτό “δεν βόσκουν οι μεγάλοι.” (Διαβάστε εδώ γιατί πιστεύω ότι πολύ καλά κάνουν.) Του ενός άκρου του βαράνε ταυτόχρονα ειδοποιήσεις, κάθεσαι μαζί του και νομίζεις ότι είσαι σε ηλεκτρονικάδικο από τα πολλά μπλινγκ! μπλόνγκ! και φωτάκια που αναβοσβήνουν. Σαν το παιχνίδι με τους τυφλοπόντικες που πετάγονται και τους βαράς με σφυρί προσπαθεί να προλαβαίνει όσα βγαίνουν στην οθόνη του κινητού του διαρκώς. Στο άλλο άκρο άκρα του τάφου σιωπή. Αν δονηθεί το κινητό του το σηκώνει με ευλάβεια σαν να έλαβε εξώδικο και το μελετάει αντίστοιχα. Κι ας είναι απλά προσφορά από τα Notos Galleries για 15% έκπτωση στα εσώρουχα για γάτες.
Τι θα κάνουμε; Ότι κάναμε. Δεν είναι μόνο τεχνολογικό το πρόβλημα, είναι και κοινωνικό. Ας προσφέρω μερικά κριτήρια δικά μου, κόψτε και ράψτε:
- Να λειτουργεί και σε κινητό και σε υπολογιστή. Από τον τυρανόσαυρο και μετά τα μικρά δάχτυλα είναι ντεμοντέ. Δε μπορώ να εκφραστώ με τέτοιες συνθήκες. Θέλω το πληκτρολόγιο το κανονικό για να σου κάνω καμάκι με τρίλιες και κόλπα. Ή απλά επειδή είμαι στη δουλειά και θα με πάρουν χαμπάρι αλλιώς.
- Να υπάρχει και σε Android και σε iPhone. Όχι δεν έχουμε ΑηΌτιΒλακείαΈχεις ούτε θέλουμε να γίνουμε σκλάβοι του φαντάσματος του Steve Jobs. Εσύ είσαι η μειονότητα, το 80κάτι τοις εκατό του πλανήτη είναι σε Android, ξεκουνήσου από το ΑηΚάστρο σου και βάλε app συμβατό.
- Να είναι ανοιχτό σε copy-paste από προς και άλλα apps. Να μπορείς να επισυνάψεις οτιδήποτε χωρίς περιορισμούς. Να μπορείς να σώσεις ότι σου στέλνουν εκεί (εικόνες, αρχεία) χωρίς περιορισμούς ή να το προωθήσεις σε άλλα προγράμματα στο κινητό σου εύκολα.
- Να συνδυάζεται με όσα περισσότερα άλλα προγράμματα γίνεται. Αν μπορεί να λαμβάνει και τα SMS απεκεί. Για παράδειγμα μου αρέσει πάρα πολύ που το Google Hangouts εμφανίζεται και στο Gmail μου ή μου πετάει ειδοποίηση στον υπολογιστή αν μου έρθει μήνυμα. (Μακάρι να δούλευε και πιο αξιόπιστα με τα SMS.)
- Να βλέπει τις επαφές μου και να μην μπλέκουμε τα μπούτια μας με αυτές. Ο φίλος μου ο Νίκος έχει κινητό, σταθερό, Viber, gmail και πολλά ακόμα. Θέλω μια επαφή με όλα αυτά συγχρονισμένα και όμορφα.
- Να μην κάνει κατάληψη παντού στη συσκευή μου, ούτε να χρησιμοποιεί όλους τους πόρους της.
- Να επιτρέπει παραμετροποίηση των ειδοποιήσεων. Θέλω να ξέρω όταν ταγκάρει η κοπέλα μου κάποιον αλλά όχι όταν σχολιάζουν με τις φίλες της τον Μπραντ Πιτ με εκατό απανωτά μηνύματα.
- Να έχει καλό έλεγχο για spam και να μην μου έρχονται προσκλήσεις ή μηνύματα από άγνωστους Κινέζους ή ξετσίπωτες Ρουμάνες. Δεν είναι ρατσιστικό το θέμα μου, αλλά ήθελα να κάνω άγνωστους φίλους στο εξωτερικό θα έγραφα γράμματα μικρός που μου έλεγε η μάνα μου να κάνω pen pal.
- Δυο πράγματα που με ενθουσίασαν με το Google Allo πρόσφατα και θέλω πλέον παντού. Μου προτείνει αυτόματα πιθανή απάντηση από αυτά που λέω συχνά. Σου γράφει ο άλλος “πως πάει;” και έχει έτοιμα συννεφάκια με “οκ”, “καλά”, “ε, έτσι κι έτσι” επειδή ξέρει ότι συνήθως κάπως έτσι απαντάς. Απλά πατάς σε όποιο σου ταιριάζει, αλλιώς γράφεις βέβαια ότι θα ήθελες να πεις. Επίσης εκπληκτικό και χρήσιμο το Google Assistant μέσα στην κουβέντα. Γράφεις “πάμε σινεμά αύριο να δούμε το “Ψάχνοντας την Ντόρι;” και σου προτείνει αίθουσες και ώρες. Ή γράφεις “πάμε αύριο βόλτα, αλλά τι καιρό θα κάνει;” και σου δείχνει τον καιρό. Δουλεύει καλά αλλά στα Αγγλικά. Ευκαιρία για εξάσκηση.
Δεν υπάρχει μια εφαρμογή που να τα κάνει όλα αυτά έτσι όπως τα θέλω. Οπότε κάνουμε υπομονή με όσες εφαρμογές μας ταλαιπωρούν με τις ελλείψεις τους και όσες μας φορτώνουν φίλοι και συγγενείς που αρνούνται να αλλάξουν. Διαπραγματευόμαστε με όσους μπορούμε να συμφωνήσουμε πότε και πως θα επικοινωνούμε από που. Είναι κι αυτό απαραίτητο σύγχρονο προσόν. Δεν θα γίνει στον αυτόματο, οπότε ας ασχοληθούμε όλοι να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι άλλωστε το ζουμί της ζωής δεν είναι;
- https://ello.co/
- https://allo.google.com/\
- http://line.me/en/
- https://www.messenger.com/
- http://www.viber.com/
- https://www.whatsapp.com/
- https://www.skype.com/en/
- https://hangouts.google.com/
- www.instagram.com
- www.snapchat.com