Χωρίς ιεράρχηση, διάφορα πράγματα τα οποία αξίζει να σκεφτείτε.
1. Μεταχειρισμένο. Οπωσδήποτε. Όσο πιο μεταχειρισμένο, τόσο το καλύτερο. Αν είναι να γίνεστε σπαστικοί κάθε φορά που πατάνε στα καθίσματα δεν αξίζει τον κόπο. Όσο για αξία μεταπώλησης…πλάκα μας κάνετε;
2. Όσο μεγάλο θέλετε…και μετά Χ 2! Ο χώρος και τα παιδιά είναι έννοιες συνδεδεμένες με κάποιον προηγμένο μαθηματικό τύπο. Καρότσια, πάνες, τσιμπράγκαλα, βάρκες, ποδήλατα και όλα τα άλλα που κουβαλάτε και επιμένουν ότι χρειάζεστε παίρνουν διπλάσιο χώρο από ότι υπολογίζατε. Ναι, μπορείτε να κάθεστε να παίζετε tetris κάθε φορά αν θέλετε. Και αν έχετε χρόνο για πέταμα. Αλλά δεν είναι καλύτερα να έχετε άπλα;
3. Αυτόματο κιβώτιο. ΟΚ, σε μερικά μοντέλα κοστίζει περισσότερο αλλά στα μεταχειρισμένα δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά. Όταν όμως προσπαθείς να συντονίσεις δέκα πράγματα και πρέπει να πιάσεις και το μπιμπερό που έπεσε από πίσω σου, όσα περισσότερα χέρια έχεις, τόσο το καλύτερο.
4. Τρία ξεχωριστά καθίσματα πίσω. Κανονικά καθίσματα. Πολλοί την πατάνε έτσι. Κοιτάς την πίσω σειρά καθισμάτων και σκέφτεσαι “ουυυ! Μπόλικος χώρος”. Βάζεις δυο παιδικά καθισματάκια, τα στερεώνεις κανονικά και ανάμεσά τους δεν χωράει ούτε ανορεξική Ουκρανή baby sitter. Πόσο μάλλον η πεθερά που τα τιμάει τα κεφτεδάκια και τελευταία δεν πάει για περπάτημα επειδή χτύπησε στην μέση.
5. Μπαγκαζιέρα. Αφήστε τις δικαιολογίες τώρα. Έχω εφταθέσιο τέρας και πάλι την βάζω. Ή την αφήνω και μόνιμα. Μέχρι και δυο μωρά, το εργένικο Mini Cooper μου δεν είχε τρόπο να δεχτεί μπαγκαζιέρα. Αδιέξοδο καθημερινό. Το ρεκόρ ήταν δυο παιδιά, δυο ανίψια, μια πεθερά και η γυναίκα μου αλλά δεν νομίζω ότι πέρασαν πολύ καλά.
6. Αυτοματισμοί σε φώτα και υαλοκαθαριστήρες. Ακούγεται υπερβολικό αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε αν μπορεί να το αναλάβει επαρκώς το αμάξι από μόνο του.
7. Ανίχνευση “ποιος φοράει ζώνη”. Όχι για τις μπροστινές θέσεις, αυτό το κάνουν όλα τα αυτοκίνητα. Στα πίσω είναι το ζητούμενο για να μπορείς να λες “Γιαννάκη, δεν βάζω μπρος μέχρι να βάλεις την ζώνη σου”.
8. Κλείδωμα παραθύρων και baby lock στις πόρτες ομολογώ ότι δεν τα βρήκα ποτέ χρήσιμα και δεν τα χρησιμοποίησα. Αν είναι μικρά τα παιδιά πολύ δύσκολα να φτάσουν ως εκεί από το καθισματάκι τους που είναι δεμένα και δεν έχουν δύναμη να το κάνουν. Αν είναι μεγάλα, πρέπει να είναι πολύ κακομαθημένα παιδιά και σοβαρά εκτός ελέγχου για να κάνουν τέτοια αυτοκτονικά πράγματα. Μάλλον έχετε άλλο πρόβλημα και δεν θα σας το λύσει το κλείδωμα. Μια καλή λύση στο σημερινό μου αμάξι είναι το κουμπί στον οδηγό με τον οποίο κατ’επιλογή κλειδώνουν πίσω πόρτες και παράθυρα (για να μην τα παίζουν). Τα δικά μου παιδιά δεν το χρειάζονται καθότι εκπαιδευμένα αλλά όταν έχω παιδιά άλλων που δεν τα ξέρω καλά το χρησιμοποιώ.
9. Ηλιοροφή. Κάνε δυσανάλογα μεγάλη διαφορά όταν θέλεις να αλλάξεις την ατμόσφαιρα. Ή να απασχοληθεί με κάτι το μωρό. Ή να ξεβρωμίσει από τον εμετό το αμάξι. Ή για να πλημμυρίσει με φως για να ζαβλακωθεί και να κοιμηθεί μετά το φαγητό.
10. Χειριστήρια στο τιμόνι. Αλλαγή έντασης στην μουσική και ότι άλλο μπορείτε να ελέγχετε χωρίς να ψάχνετε αλλού. Εκείνο το δευτερόλεπτο που ψάχνεις καθώς τσιρίζουν συχρονισμένα τρία παιδιά, είναι που στουκάρεις τον μπροστινό στην κίνηση.
11. Aircondition με καλούς αεραγωγούς για τα πίσω καθίσματα. Κάποια αμάξια έχουν ξεχωριστή ρύθμιση για περισσότερο ή λιγότερο αέρα στους πίσω και χαμηλά και ψηλά. Χρησιμότατο και κάνει μεγάλη διαφορά όταν ανακατεύεται κάποιος στην στροφή.
12. Aux – USB in στο ηχοσύστημα. Μόνο όσο είναι μικρά θα υπομένουν τα baby einstein και λοιπές αρλούμπες κλασσικής μουσικής που βάζετε για να γίνουν πιο έξυπνα. Όταν μεγαλώσουν και είναι έξυπνα θα ζητάνε επίμονα το μουσικό θέμα της Ντόρας ή το εκνευριστικό χιτάκι του Χατζηγιάννη. Τώρα! Και ξανά και ξανά. Κάπως εύκολα πρέπει από το κινητό σας ή την ταμπλέτα τους να ακουστεί. Τωωωωώρα!
13. Ενσωματωμένα κουρτινάκια για τον ήλιο. Καλά αυτά με τις βεντούζες αλλά ξεβουντουζώνουν. Εκνευριστικά. Εκεί που πάει να το πάρει ο ύπνος πέφτει πάνω του. Επίσης ωραίο σε κάποια μοντέλα που έχουν κουρτινάκι και στο πίσω τζάμι γιατί όταν οδηγάς το ηλιοβασίλεμα θα κάνει κεφάλι-κουρούμπελο αλλιώς το παιδί. Αλλιώς φιμέ τζάμια. Ειδικά πίσω πίσω που δεν έχει χώρο ούτε για κουρτινάκια ούτε για βεντούζες με τον Μίκυ από τα Τζάμπο.
14. Τα τραπεζάκια δεν είναι όσο χρήσιμα φαίνονται. Δεν βολεύουν τα παιδιά αν κάθονται σωστά στα καθισματάκια τους και είναι δεμένα.
15. Αισθητήρες παρκαρίσματος μπρος και πίσω. Σου γίνονται συνήθειο, σαν έκτη αίσθηση. Καθότι δεν βλέπεις τίποτα από το καρότσι που κρύβει πίσω και τα παιδιά που χοροπηδάνε στην μέση καθώς προσπαθείς να παρκάρεις το οικογενειακό σου αυτοκίνητο μεσημεριάτικα στο κέντρο.
16. Ενσωματωμένος καθρέφτης επιθεώρησης παιδιών. Είναι ένας έξτρα πανοραμικός καθρέφτης για να βλέπεις τι κάνουν. Δεν είναι κρίσιμης σημασίας αλλά αν είστε από αυτούς τους αγχωτικούς γονείς που τα τσεκάρουν συνέχεια καλύτερα εργοστασιακή λύση παρά κάτι πατέντες που μπαίνουν μετά. Καθότι συνήθως οδηγάει ο μπαμπάς και αγχώνεται η μαμά, μάλλον άχρηστο μαραφέτι.
17. Ενσωματωμένα DVD κλπ. Μπούρδες που σπάνια αξίζουν τα λεφτά τους. Δεν παίζουν τα μισά format που βρίσκεις να κατεβάσεις, χαλάνε, γενικά είναι ντεμοντέ. Καλύτερα να παίρνεις φτηνές ταμπλέτες αν θέλεις να αποβλακώνεις τα παιδιά. Προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες τους ανά ηλικία καθότι πολύ γρήγορα η ταινία που θέλει να δει το ένα δεν κάνει για το άλλο…
Το αυτοκίνητο είναι αρκετά μεγάλη επένδυση σε σχέση με τον προϋπολογισμό των περισσότερων νοικοικυριών. Οπότε να ξαναγυρίσουμε για έμφαση στο πρώτο και σημαντικότερο: μεταχειρισμένο και όσο πιο φτηνό γίνεται!