Είμαστε ψεύτες και υποκριτές. Και πλούσιοι

Έχετε κατοικίδιο;  Για πείτε μου, πόσο σας κοστίζει κάθε μήνα;  Όχι, μην μου πείτε πόσο γλυκό είναι και πόσο σας χαροποιεί.  Πόσο σας κοστίζει ρώτησα.  Πρώτα θα πείτε ένα άσχετο νούμερο και μετά θα αρχίσετε τις δικαιολογίες.  “Μα, τα αποφάγια του δίνω!”  “Ο κτηνίατρος είναι φίλος.”  Και άλλα αντίστοιχα.  Ψέματα.  Αυταπάτες.  Όταν σας πιέσω, θα αρχίσετε τις υπεκφυγές και θα καταλήξουμε ότι είναι απάνθρωπο κάποιος να χαρίσει τον σκύλο ή την γάτα του λόγω κρίσης.  Κι όμως χιλιάδες Έλληνες κάθε μέρα αποφασίζουν να πάρουν νέο κατοικίδιο.    Ή τον άστεγο που έχει μόνη συντροφιά τον σκύλο.  Ή το γεγονός ότι έχουν γίνει της μόδας τα μικρά σκυλιά οπότε μήπως τρώνε και λιγότερο…

Συνδρομητική τηλεόραση κανείς;  Πάλι θα ακούσω για την “φοβερή προσφορά”, ότι είναι “σχεδόν τζάμπα” και ότι “γλιτώνω από το βίντεο κλαμπ”.   Δουλευόμαστε, έτσι;  Αν είχες οικονομικό πρόβλημα δεν θα έβλεπες καν τηλεόραση, πόσο μάλλον συνδρομητική.  Θα δούλευες, θα έφτιαχνες κάτι, θα έγραφες έστω ένα άρθρο στο blog σου μπας και σε παρατηρήσει κάποιος και βρεις κάτι έτσι.

Σε παλιότερα άρθρα όπως το “πως ξέρει η Μέρκελ ότι έχουμε λίπος;” το έγραψα κάπως ευγενικά.    Στο “γκρινιάζετε ενώ έχετε λεφτά” πάλι απαντούσα σοβαρά και οικονομολογικά.  Εδώ θα σας το πω χύμα στην καθημερινότητά μας μπας και συνεννοηθούμε.

Αγοράζεις ποπ κορν και αναψυκτικό στο σινεμά;  Αγάπη μου είσαι από άλλον πλανήτη, τα έχουν διπλάσια ή τριπλάσια εκεί.  Πριν μπεις κάνε στάση στο περίπτερο.    Εδώ που τα λέμε, γιατί ακριβώς πας καν σινεμά;  Σου περισσεύει το δεκάευρω;  (Συν μετακίνηση/χρόνος/parking και άλλα σχετιζόμενα έξοδα)  Εμφιαλωμένο νερό;  Μάλιστα, κύριε Περιέ…από Γαλλία τουρίστας είσαι;  Μια χαρά νερό έχει σχεδόν παντού η βρύση στην Ελλάδα.

Καπνίζεις;  Ναι,ναι, ξέρω, οι δικαιολογίες είναι άπειρες και καλοεξασκημένες.  Στην χώρα μας μπορείς να τις λες δημοσίως και να μην τρως ξύλο.  Είναι το ντέρτι, ε;  Κάπου εκεί που στρίβεις (γιατί και καλά “είναι πιο φτηνό”/”κάνω λιγότερα”/”απασχολούνται τα χέρια μου”) για μέτρα αντικειμενικά πόσο σου κοστίζει.  Όχι το “είναι απόλαυση” δεν είναι δικαιολογία όταν μου κλαίγεσαι ότι δεν έχεις να φας ή να πάει Αγγλικά το παιδί σου.

Δεν πιάνω καν το θέμα “παιδιά”, όπου ο ΝεοΈλληνας δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας.  Όσο λιγότερο ασχολείται, τόσο περισσότερα ξοδεύει για ξεκάρφωμα.  “Ε, δεν μπορεί ο Γιαννάκης να μην έχει το…” και δώσε πόνο!  Ο Γιαννάκης θέλει να παίξει μαζί σου μπάλα, όχι να του πάρεις τα παπούτσια των 100 ευρώ και να κάνεις τριπλή βάρδια.  Αντί να πληρώνεις συνδρομή στο γυμναστήριο που δεν πας ποτέ πια, γιατί δεν κάνετε μια βόλτα μαζί με τα ποδήλατα; Εκείνα που δεν επισκευάζεις παρά μόνο αγοράζεις κάθε άνοιξη καινούργιο, εκείνα λέω.

Δεν θα συνεχίσω.   Επειδή ήδη έχετε κολλήσει σε κάποιο από τα παραπάνω και το έχετε πάρει προσωπικά.  Αντί να δείτε αντικειμενικά την κατάσταση και να μετρήσετε ακριβώς τι σας κοστίζει και τι σας προσφέρει το κάθε τι που κάνετε.   Η φροντίδα των μαλλιών μου κοστίζει περίπου 20 ευρώ τον χρόνο.  Τόσο κάνουν τα ανταλλακτικά ξυράφια με τα οποία ξυρίζω κεφάλι (ταυτόχρονα και το μούσι) στο ντους κάθε 2-3 μέρες, συν το κόστος του έξτρα χρόνου με τρεχούμενο νερό.  Αν είστε Ελληνίδα γυναίκα, αυτό το κόστος μπορεί να είναι εκατό φορές μεγαλύτερο ή και παραπάνω.  Και αν βρείτε νυχού πριν τις γιορτές ή το καλοκαίρι να μου φορέσετε περουκίνι.

Δεν το ξέρετε καν.  Γιατί είστε πλούσιοι και δεν σας νοιάζει.  Και μη μου αρχίσετε τα “α, εσύ δεν ξέρεις, εγώ έχω έναν γνωστό που πεινάει…” Προφανώς ρε καραγκιόζηδες υπάρχουν φτωχοί που υποφέρουν!   Αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι φτωχοί.  Υποφέρουν λόγω υποκρισίας, λόγω προηγούμενης κακομαθησιάς και καλοπέρασης.

Οπότε μην μας πρήζετε για την κρίση.  Ακόμα δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

1 comment

 1. Καταπληκτικό σχόλιο από τον φίλο μου τον Γιάννη στο Facebook _ το αντιγράφω ολόκληρο:

  Και ο οδοντίατρος κοστίζει, ας ξηγηθούμε μια μασέλα καλύτερα.Τι ? Όχι?Γιατί? την ίδια δουλειά θα κάνεις και χωρίς πόνους και φθορές.
  Στην πολλοστή φορά που πας να βγάλεις όλους τους έλληνες μαλάκες ξεχνάς το βασικό: όσο μειώνονται τα χρήματα στη τσέπη του οποιουδήποτε τόσο θα αναζητήσει κάποιο “οπιούχο” στο οποίο θα ρίχνει τα λίγα που του μένουν για να μη σκέφτεται τα πολλά που δίνει αλλού χωρίς να έχει την επιλογή. Μπορεί να είναι κάλλιστα ζωάκι , αμάξι/μηχανή, τεχνολογία, TV , κάτι σεξουαλικής φύσης ή…κανονικό οπιούχο, Η ανάγκη φυγής από την καθημερινότητα αυξάνεται όσο μειώνονται τα λεφτά καλώς ή κακώς.
  Μπαίνεις στη διαδικασία του να κράξεις τους καπνιστές. Το κάπνισμα είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη εξάρτηση. όπως το αλκοόλ που σου ξέφυγε (Πώς και δε τα έπαιξες σετάκι?) την οποία το να ξεφορτωθείς με σωστό σταδιακό τρόπο πάλι έχει ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο (Το δικό μου τρόπο δε τον προτείνω) . Είμαι σίγουρος ότι κάπου μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές αξιόπιστες έρευνες που συνδέουν την οικονομική κατρακύλα μιας χώρας με την αύξηση σε αλκοολισμό ,ναρκωτικά πορνεία, θρησκευόμενα κορόιδα
  Και Αρτέμηδες Σώρρες, δεν είναι δικό μας προνόμιο
  Επίσης Ο ορισμός σου του πλουσίου ποιός είναι ?
  Επειδή αυτά που γράφεις δηλώνουν κακή οικονομική διαχείρηση, όχι απαραίτητα πλούτο.
  Και ψεύτες γιατί ? εάν ο άλλος το πιστεύει ότι πχ περνάει δύσκολα άγαμος με μισθό 2000 ευρώ το μήνα και ιδιόκτητη κατοικία που είναι το ψέμα και η υποκρισία?
  Πουθενά, απλά χρησιμοποιείς βαριές εκφράσεις σα τυράκι επειδή …είσαι εσύ και αυτό κάνεις. 😛
  Με τη λογική σου εάν δεν έβγαινα για καφέ τα τελευταία 7 χρόνια θα είχα εξοικονομίσει 4000 ευρώ. Είμαι πλούσιος επειδή χάλασα 4000 ευρώ σε καφέδες? Αλλά εάν δεν είχα πάει για αυτούς τους καφέδες δε θα είχα γνωρίσει και 50 νέα άτομα από τα οποία τα 3 έγιναν επαγγελματικές επαφές . Δε θα είχα κάνει και 2 σχέσεις οι οποίες…ας πάω σε άλλο επιχείρημα, αυτό το train of thought δε με συμφέρει τελικά.
  Και στη φύση δεν έχουν όλα τα ζώα την ίδια ικανότητα προσαρμογής σε νέες συνθήκες .
  Σου δίνω το ότι σε πάρα πολλούς αρέσει να κλαίγονται ενώ δε θα έπρεπε επειδή είναι απλά ξεβολεμένοι αλλά ρε φίλε είναι λογικό, εάν το μεγαλύτερο σου πρόβλημα είναι η γρατσουνία που έκανε το κλειδί της Jaguar στην οθόνη του iPhone θα αχοληθείς με αυτό, Εάν έχεις άπειρα προβλήματα θα ασχοληθείς με μία μαλακία για να ξεχαστείς από αυτά.
  ΥΓ: Κοίτα που βαριέμαι να γράψω στο δικό μου μπλόγκι και κάθομαι και απαντάω σεντόνια και ηλεκτρικές κουβέρτες στα δικά σου..

Comments are closed.