Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου όλο κάνουμε “μάχη για τα Ελληνικά”. Μάχη κατά των Greeklish, μάχη να μην χάσουμε τις λέξεις μας…ούτε το 1821 δεν έγιναν τόσες μάχες. Ας είμαι σαν τον οπλίτη που είδε τον Περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και είπε “ρε παιδιά, μετράω 300 χιλιάδες Πέρσες. Μήπως την κάνουμε σιγά σιγά;” Χάνουμε. Και όχι μόνο επειδή η παγκόσμια οικονομία, η έρευνα και η τεχνολογία εξελίσσονται αλλού. Όχι μόνο επειδή δεν είμαστε κυρίαρχοι του πλανήτη για να επιβάλλουμε τους όρους και την γλώσσα μας.
Χάνουμε επειδή είμαστε ανίκανοι να διαλέξουμε Θερμοπύλες.
Σε προηγούμενο άρθρο έγραφα για την αναγνώριση φωνής. Για την οποία πλέον 29 κατασκευαστές συστημάτων φωνής συνιστούν….Google. Στην χώρα μας πριν πολλά χρόνια κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα έφτιαξε ένα σύστημα. Το οποίο δούλευε καλά για την εποχή του. Καλύτερα από το αντίστοιχο της Philips τότε. Και μετά τι έγινε; Πλακώθηκαν μεταξύ τους, το έβγαλαν κουτσά στραβά στην αγορά, προσπάθησαν να ξεζουμίσουν λεφτά χωρίς να το εξελίξουν. Και ουσιαστικά πέθανε. Αρπαχτή αλά Ελληνικά. Όταν τους γκρίνιαζα εγώ πριν είκοσι χρόνια να προσθέσουν διάφορα χαρακτηριστικά που έβλεπα σε εκθέσεις στο εξωτερικό σε ξένα προϊόντα αντίστοιχα μου έλεγαν επιστημονικές δικαιολογίες γιατί είναι καλύτερο το δικό τους κλπ κλπ. Ζητούσαν όσοι έφτιαχναν GPS για αυτοκίνητα να χρησιμοποιήσουν την μηχανή αναγνώρισης φωνής και τους σνόμπαραν. Εν ολίγοις το άφησαν να πεθάνει.
Ολόκληρα πανεπιστήμια, τόσοι που ξεσπαθώνουν σε άρθρα σε εφημερίδες, τζάμπα μάγκες που κάνουν ομιλίες περί Ελληνικών με στόμφο, που είστε τώρα ρε; Πότε θα φτιάξετε κάτι απλό και χρήσιμο για τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας; Η αναγνώριση Ελληνικών είναι πλέον σε κάθε κινητό Android, δουλεύει πολύ καλά και είναι βέβαια από την Google. Στην Καλιφόρνια κάνουν στο ρελαντί περισσότερη δουλειά από όλους τους ευρωπαικοπρογραμματικοφάγους καθηγηταράδες μας εδώ. Και ας αφήσουμε την αναγνώριση φωνής, πες αυτό είναι τεχνικό θέμα. Δείτε όμως αυτό εδώ:
Ξεσκίζονται οι εθνικιστές (του κώλου) για την εξαφάνιση των Ελληνικών. Πόσο δύσκολο θα ήταν να φτιάξουν κάτι τέτοιο; Διορθώνει γραμματικά και συντακτικά λάθη. Είτε είμαι μαθητής, φοιτητής, επαγγελματίας ή ξένος που θέλει να ελέγξει ένα Ελληνικό κείμενο, θα ήταν χρησιμότατο. Γιατί δεν το φτιάχνουν λοιπόν;
Comments are closed.