[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/346144″]
(Πατήστε στο τρίγωνο “Play” για να μπείτε στην σωστή διάθεση να καταλάβετε τον ειρμό μου!)
Είναι πολλοί αυτοί που απλά ανοίγουν λογαριασμό στο ελληνικό www.facebook.com “για να βλέπω τι κάνουν οι φίλοι μου”. Ελέγχουν μεν τακτικά αλλά δεν γράφουν ποτέ. Είτε επειδή φοβούνται για την ιδιωτικότητά τους ή για την καριέρα τους. (Και οι δυο βάσιμοι φόβοι, διαβάστε εδώ περισσότερο για αυτά τα προβλήματα και πως να τα αντιμετωπίσετε.) Το άλλο άκρο είναι αυτοί “που το έχουν ξεφτιλίσει” και το χρησιμοποιούν μόνο εμπορικά.
Τελικά όμως δεν έχει μεγάλη διαφορά. Αν θέλετε να είστε πειστικοί, είτε στα social media ή οπουδήποτε σαν brand, πρέπει να δείχνετε τον αληθινό σας εαυτό. Πρόσφατη έρευνα στο Elizabethtown college έδειξε αυτό που πάντα υποψιαζόμουν. Έβαλαν τρεις καθηγητές να στέλνουν ενημερώσεις μέσω Twitter σε φοιτητές. Ακριβώς ίδιος αριθμός Tweets αλλά ο ένας έγραφε μόνο για επιστημονικά θέματα, ο άλλος μόνο για προσωπικά και ο τρίτος μισό μισό. Στο τέλος ρώτησαν πόσο πειστικός ήταν ο καθένας, πόσο αξιόπιστο τον θεωρούσαν. Αυτός που Tweetαρε για προσωπικά θέματα κέρδισε με διαφορά.
Πως όμως μπορεί να βγει από το καβούκι του κάποιος που ντρέπεται ακόμα και στον κυβερνοχώρο;
1. Όταν έχετε κάτι χρήσιμο να πείτε, μην το κρατάτε! Φίλοι σας δεν είναι αυτοί; Όταν ρωτάνε κάτι, βοηθήστε τους. Κι εσείς θα νιώσετε χρήσιμοι και οι άλλοι ευγνώμονες. Αυτή είναι η βάση της ανθρώπινης κοινωνίας οπουδήποτε από την αρχή του χρόνου.
2. Μάθετε τους κανόνες. Αφού το χρησιμοποιείτε το μέσο είναι απαραίτητο. Τι σημαίνουν πχ τα διάφορα σύμβολα; Τι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας υπάρχουν; Πέντε μενού είναι, διαβάστε τα!
3. Διαλέξτε ποια φωνή θα χρησιμοποιείτε. Θα είναι μόνο για προσωπικά πράγματα το Facebook; Απαντήστε ξεκάθαρα σε επαγγελματικές επαφές ότι προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το LinkedIn για θέματα δουλειάς.
4. Αποφασίστε το look, το username, τον τρόπο που θέλετε να “βγαίνετε”. Η σελίδα σας στο Facebook είναι σαν το σπίτι σας. Δεν καλείτε κόσμο στην κρεβατοκάμαρα όταν είστε γυμνοί (οι περισσότεροι!). Ετοιμαστείτε, σαν να βγαίνετε έξοδο ή να ντύνεστε να υποδεχθείτε κάποιον πριν πατήσετε www.facebook.com και κάνετε log in.
5. Τρόποι! Ισχύουν σχεδόν όλοι που μάθαμε για το email. To συναίσθημα, οι μπηχτές, η κοινοποίηση…όλα τα πράγματα που πρέπει να σκεφτόμαστε όταν στέλνουμε ένα μήνυμα οπουδήποτε.
6. Τα …εξωσχολικά. Όπως πάτε γυμναστήριο για να γνωρίσετε κόσμο ή κάνατε εξωσχολικές δραστηριότητες για να είστε με την παρέα σας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πάντα ομάδες, σκοποί ή άλλοι τρόποι να βρείτε ανθρώπους που σκέφτονται σαν κι εσάς και να εκφραστείτε πιο ελεύθερα πάνω στο πάθος σας. Στο Facebook είναι συνήθως Pages (Σελίδες) στο LinkedIn τα groups.
7. Μην ξεχνάτε τον αληθινό κόσμο! Είναι εύκολα εργαλεία για να καλέσετε κόσμο, να ξεκουνηθείτε όλοι για μια πραγματική συνάντηση homo sapiens χωρίς οθόνη υπολογιστή μπροστά τους…
Τα ίδια ισχύουν και για εταιρείες και μάλιστα εκεί είναι ακόμα πιο σημαντικό να προσέξουμε την παραμικρή λεπτομέρεια της επικοινωνίας – δείτε εδώ για παράδειγμα πως μια αλυσίδα ξενοδοχείων έχτισε branding σε όλη της την εικόνα.
Comments are closed.