Είχα την χαρά να μιλήσω καμιά ωρίτσα στο τηλέφωνο με τον Κώστα Δεληγιάννη της Καθημερινής στα πλαίσια του αφιερώματος της εφημερίδας στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. (Δεν ξέρω πότε θα βγει αλλά μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ο άνθρωπος.) Ευτυχώς είχε διαβάσει το blog αρκετά αναλυτικά αλλά παρόλα αυτά είχε ενδιαφέρον να μιλάμε δυο άνθρωποι της επικοινωνίας για το θέμα. Αυτό που κατάλαβα καθώς άκουγα τον εαυτό μου να μιλάει ήταν ότι τελικά και πάνω από όλα, δεν είναι θέμα η συγκεκριμένη τεχνολογία. Το θέμα είναι η αλλαγή τρόπου ζωής που κυνηγάμε.
Καταθέτω λοιπόν μερικές πρακτικές συμβουλές για να καταφέρετε αυτή την αλλαγή:
1. Μην φοβάστε την κίνηση! Κάντε την διαδρομή σπίτι-γραφείο μια Κυριακή ή πάρ’τε μέρος σε ποδηλατοπορεία για να σας φύγει το άγχος.
2. Μην το παίξετε “όλα ή τίποτα”. Αν θέσετε πολύ ψηλούς στόχους τύπου “να πηγαίνω κάθε μέρα στο γραφείο βρέξει – χιονίσει” απλά θα απογοητευτείτε.
3. Πειραματιστείτε με την διαδρομή. Εργαλεία όπως το SportyPal ή το GoogleMaps σε βοηθάνε να βρίσκεις νέα ενδιαφέροντα πράγματα για να μην βαριέσαι/κουράζεσαι.
4. Μην βιαστείτε να αγοράσετε όλα τα gadgets/ρούχα του “σωστού” ποδηλάτη. Δεν κάνουν τα ρούχα τον ποδηλάτη αλλά το χαμόγελο! Μόνη εξαίρεση για πιο μεγάλες διαδρομές ή για την αρχή είναι ένα ποδηλατικό σορτσάκι (αυτό που έχει και μαξιλαράκι και δεν έχει ραφές στο επίμαχο σημείο).
5. Δώστε μπόλικη καβάντζα χρόνου στις πρώτες σας απόπειρες…δείτε το σαν μια γιορτή. Μέχρι να μάθετε μια διαδρομή θα χρειαστεί 2-3 βόλτες. Ευχαριστηθείτε τις!
Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι σημαντική εξέλιξη επειδή αφαιρεί πολλές από τις συχνές ενστάσεις ανθρώπων που θέλουν να αρχίσουν αλλά όλο κάτι τους σταματάει τελικά. Ούτε ιδρώνεις, ούτε χρειάζεσαι φυσική κατάσταση, ούτε ειδικά ρούχα. Αν είναι και σπαστό, ακόμα καλύτερα γιατί δεν έχει θέματα φύλαξης και συνδυάζεται πιο εύκολα με τις εξαιρέσεις τύπου “πήγα με το ποδήλατο στη δουλειά αλλά τώρα θέλω να βγω το βράδυ με φίλους” (θα το βάλω σε ταξί) ή να συναντήσω την γυναίκα μου (το ρίχνω στο πορτ μπαγκάζ) κλπ.