Έχει ενδιαφέρον ο έμμεσος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να περάσουν την λογική της ψήφου σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διαβάζω για παράδειγμα τα “μυστικά της κάλπης”, δημοφιλές σημερινό άρθρο στο iPop της Τσαπανίδου:
“Yπάρχει περίπτωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί να πάρουν ποσοστό που δεν θα τους επιτρέπει να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας αφού δεν θα έχουν πλειοψηφία εδρών.
Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή,τόσο αποδυναμώνεται το πρώτο κόμμα και μαζί οι πιθανότητες αυτοδυναμίας.
Αν μπουν στο κοινοβούλιο πολλά κόμματα τότε αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία και ανέρχεται περίπου σε 45%.
Από την ώρα που θα πιάσουν πολλά κόμματα το 3% υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να πάρει…κουτσουρεμένο το μπόνους των 50 εδρών.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλει κάποιος να ρίξει μεν ψήφο διαμαρτυρίας αλλά να μην χάσει την ψήφο του θα πρέπει να ψηφίσει ένα μικρό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή.”
Είναι μια εξαιρετική περίληψη όσων θα ξανακούσουμε πολλές φορές μέχρι τις εκλογές. Προσθέστε και το “ισχυρή αυτοδυναμία” ή “δύναμη να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις μετά τις εκλογές” και έχετε το γενικό κλίμα του λόγου που πρέπει οπωσδήποτε να ψηφίσετε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Ή στην χειρότερη ένα από τα “μεγάλα” κόμματα αντιπολίτευσης…