Το εγχείρημα του WordPress είχε ενδιαφέρον. Ετοιμάζει μια αυτοματοποιημένη έκθεση – παρουσίαση οποιουδήποτε blog χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Στοιχεία επισκεψιμότητας, δημοφιλή άρθρα, πιο σχολιασμένα και άλλες πληροφορίες οι οποίες με ένα κλικ μπορούν να γίνουν διαθέσιμες στο κοινό.
(Δείτε ένα παράδειγμα εδώ – http://papaioannou.wordpress.com/2011/annual-report/ – όλα σε αυτό το format είναι αν και αλλάζει το κείμενο με χαριτωμένο και χιουμοριστικό τρόπο σε κάποια σημεία.)
1. Πολλά από το κορυφαία σε επισκεψιμότητα ελληνικά blog πάσχουν από μυστικοπάθεια. Σχεδόν όλα από τα Top30 στην πλατφόρμα WordPress διάλεξαν να μην μοιραστούν μαζί μας αυτά τα στοιχεία. Γιατί; Αν έβγαζαν λεφτά από αυτό που κάνουν θα το καταλάβαινα. Ειδικά τα πιο πολιτικοποιημένα σαν τον ιδιαίτερα ενεργό φέτος Παραλληλογράφο θα έπρεπε πρώτοι πρώτοι να μας δείξουν τι κατάφεραν…
2. Από αυτά που βλέπουμε τα στοιχεία εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η κίνηση στα πιο πολλά blog είναι από “αδελφά” blog ή το Facebook τους. Δηλαδή μεταξύ μας να αγαπιόμαστε. Δεν τραβάνε κίνηση από μηχανές αναζήτησης και δεν βρίσκουν νέους πελάτες για τις πληροφορίες τους συστηματικά.
3. Η κίνησή τους δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά. Αν έχεις μερικά δικά σου wordpress blogs με άρθρα στο top 100, βλέποντας πως πάνε αυτά σε σχέση με κάποιο άλλο μπορείς να καταλάβεις χοντρικά αν ένα άρθρο χτύπησε 2000 ή 10000 hits μια μέρα. Γενικά υποτονικά τα πράγματα.
4. Social…σχόλια. Είναι εμφανές ότι γίνεται κατάχρηση των σχολίων. Πράγματα τα οποία είναι λογικό να γίνουν σε social media καταντάνε…σεντόνια σχολίων τα οποία είναι αδύνατον να διαβαστούν βέβαια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καταπληκτικός Σαραντάκος που συχνά ξεπερνάει τα 100 σχόλια σε άρθρο. Πολλά μπορεί να είναι τύπου “καλημέρα παιδιά, όλα καλά;” βέβαια. Η παρέα βρίσκεται στο blog καθημερινά… Ακόμα πιο εντυπωσιακό το blog της Μαμάς Λυδίας που στο http://mamalydia.wordpress.com/questions_answers_chating/ προσκαλεί αυτή την κατάχρηση της πλατφόρμας!
Το blogging στην Ελλάδα έχει πάρει ακριβώς το στυλ μας. Το βήμα για να νομίζει ο καθένας μας ότι είναι αρχηγός των media και να λέει το κομμάτι του ή να βρίσκονται άνθρωποι με παρόμοια μυαλά να συμφωνούνε για την τελευταία θεωρία συνωμοσίας κατά του Ελληνισμού. Πάνω από 1400 σχόλια στο κλείσιμο του Φραπεζίτη όμως δείχνουν ένα πάθος συγκινητικό και πέρα από την χαζή και χωρίς σκέψη υπεράσπιση της υποτιθέμενης ελευθερίας του διαδικτύου.
ωπα ρε μεγάλε.. κριτή των απανταχού μπλογκ!
να προτείνουμε λοιπόν στο wordpress.org
1) να κάνει τα stats public και υποχρεωτικά
2) να μην έχει σελίδες, γιατί οι σελίδες δεν είναι blog posts, η αυτές να μη δέχονται σχόλια
(βλ. http://mamalydia.wordpress.com/questions_answers_chating/ λινκ)
3) να βάζει όριο στον αριθμό των comments για να μη γίνεται κατάχρηση
4) να βάζει όριο στον ελάχιστο αριθμό λέξεων στα comments για να μη γράφει
ο κάθε ελληναράς σχόλιο του τύπου “καλημέρα παιδιά, όλα καλά;” και γεμίζει τον τόπο!
μάλιστα.. τίποτε άλλο, κύριε απόλυτε γνώστη της μπλογκόσφαιρας;
υποθέτω το post ήταν στα πλαίσια του “να νομίζει ο καθένας μας ότι είναι αρχηγός των media”
Ναι, εδώ ο αρχηγός των media βέβαια! Η κριτική μου για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα σχόλια έχει πιο πολύ να κάνει με την ίδια την πλατφόρμα WordPress που φαντάζομαι ότι θα βρει λύση και σε αυτό όπως κάνει και για άλλα θέματα συνήθως γρήγορα. (Και όμορφα.)
Δεν προτείνω να γίνουν δημόσια τα στατιστικά. Απλά όσοι κόπτονται ότι κάνουν υποτιθέμενο public interest blogging και θα έπρεπε να μην έχουν λόγο να τα κρύβουν δείχνουν λίγο υποκριτές όταν χάνουν τέτοια ευκαιρία. Επίσης ίσως δεν διάβασες το κλείσιμο του άρθρου όπου εκδηλώνω τον θαυμασμό μου για την δημοτικότητα κάποιων site (όσο χύμα κι αν είναι) και την ζωντάνια τους. Από την άλλη όπως γράφω στο προηγούμενο άρθρο (http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=14768 ) έχουμε σοβαρό πρόβλημα όταν μπορεί κάποιος αρχισυντάκτης υποτίθεται δημοφιλούς ιστοσελίδας να είναι τόσο “βαμμένος” με τα συμφέροντα μιας εταιρείας χωρίς κανέναν νομικό έλεγχο ή disclaimer για να είναι ενήμερο το κοινό. Όχι στην λογοκρισία αλλά κάπως πρέπει να μπει σύστημα!
Αν ήμουν απόλυτος γνώστης της μπλογκόσφαιρας δεν θα είχα κάτσει να αναλύω με τόση προσοχή όλα τα sites που έβγαλαν τα στατιστικά τους τελικά. Προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα και θα χαρώ να διαβάσω την κριτική σας και σε αυτά μόλις τα μαντρώσω σε κάποιο post!
Να πω εδω, οτι ακριβως για να μην υπαρχουν ασχετα σχολια σε ασχετα blog posts, δημιουργησα μια ξεχωριστη σελιδα (ΣΕΛΙΔΑ και οχι post) ακριβως για να μπορουν οσοι με διαβαζουν και κατα καιρους μιανε για τα μωρα και τους προβληματισμους τους, να μιλανε. Μπορούν επίσης να κάνουν διαφρορες ερωτησεις σε μενα (αρχηγος των media επισης 😉 ) και να τις απαντω εκει. Σε στατιστικα φανταζομαι πως δεν βγαινει πρωτη αυτη η σελιδα γιατι απλουστατα ειναι σελιδα και οχι post, αλλα και να εβγαινε, τι σημασια εχει. Η ομορφια μιας πλατφορμας οπως του wordpress, ειναι το γεγονος οτι μπορε ο καθενας ασχετος ή σχετικος, να την χρησιμοποιήσει όπως θελει. Αλλιως θα υπήρχαν κανόνες…
Να πω επίσης πως τα στατιστικα πολλοί μπορει να μην τα αφησαν “ελευθερα” γιατι πολύ πιθανον να μην γνωριζαν οτι υπήρχε κάποιο ενδιαφερον από καποιους αλλους ή οτι μπορούσαν να το κανουν (βλ. mamalydia).
Τους bloggiκους μους χαιρετισμους!
Μαμά Λύδια με παρεξήγησες. Χοντρά!
Το σχόλιό μου αναφερόταν στην ευρεσιτεχνία σου με θαυμασμό. Και για τον αριθμό των σχολίων (είναι ολοζώντανη κοινότητα γύρω από το blog σου) και για την απλή λύση που βρήκες. (Και προφανώς δουλεύει μια χαρά για εσένα κι ας μην είναι εύκολο να το παρακολουθήσουμε οι υπόλοιποι!)
Το WordPress είναι υπέροχη πλατφόρμα ακριβώς επειδή προσφέρει σε όλους μας τέτοιες δυνατότητες.
Όσο για τα στατιστικά, ποτέ δεν είναι αργά, και τώρα μπορείτε να τα αφήσετε ελεύθερα αν το θέλετε! ; )
Καλή συνέχεια!